自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

TAKTAKB 發表於 23-9-28 20:30
冇,父母有D儲畜,但好慳,慳慳埋埋留比我細佬,就算我比2老都系益左。。。。。
...

嘩完全認同,有兄弟姊妹嘅,如果其他人唔俾,得自己俾,真係心理好唔平衡,本身想俾都搞到唔想俾

大宅

redhot 發表於 23-9-28 23:01
呢解呢度可以咁多人唔駛比嘅?我不能想像!我比完家用,有時佢地仲會問攞錢,例如節日出街食、旅行之類
...

我都係,好慘,已經月月俾,出街食飯永遠都係我俾,買嘢又我俾,過時過節又要買嘢,但兄弟姊妹唔俾又無問題,我俾遲一日都追瘦,完全唔公平。

大宅

mimi199188 發表於 23-9-28 21:57
系,大部分女方的家長都系咁,就算有做野,但結左婚都系咁,佢哋好體諒女兒
...

你哋好彩啫。。。俾少一蚊都嘈啊

大宅

manman1118 發表於 23-9-29 09:00
你講中左個心態 我一直做野到結婚生小朋友都有比 .但係有人吾比 .仲每個星期一家幾口大搖大擺 兩手空空 ...

係呀,老豆老母大家都有份,點解只係我要俾?我兄弟姊妹係FTM,就大條道理話無錢,但屋企唔洗俾租、小朋友讀國際學校、有工人、食貴嘢、用貴嘢,只係唔俾錢老母。

大宅

manman1118 發表於 23-9-29 13:28
係 開口就話冇錢 話我計較 針對 轉個頭又買h袋 拎c銀包 叫人點平衡?見距地平日消費仲豪洗過自己:igiveu ...

佢買咩名牌唔緊要,大家公平俾返份錢父母就得,之前講開父母年紀大,遲啲要人照顧,我有位兄弟姊妹,已經講咗咁邊個有錢咪俾囉,我就出力囉,佢已經預咗有事都唔會拎錢出嚟,而且一向身體力行最少都係佢,但我父母又無乜嘢,真係唔明點解咁唔公平,有時真係寧願無兄弟姊妹。

大宅

manman1118 發表於 23-9-29 14:22
係 成日扮可憐 講到比家用就同人講話我同距計較 我吾明父母連大學錢都幫距比埋 可以咁無恥
...

係呀係呀,父母話我計較喎,咁嗰位調轉頭兄弟姊妹出哂錢、我唔出,佢都唔調計我俾個like佢啊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊