自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

你生咗男家會支援你嗎?定會因為嬲你連個B都唔中意?

我好衰咁講一句,你未婚夫知道你有咗架係咪?佢知情下都一走了之,咁你諗下你應該點呢?係咪有負任負全責先?作為父母,乜唔係兩方都有責任咩?

公爵府

HongV 發表於 18-5-4 11:02
又唔好咁講,情緒病未必控制到諗咁多,而且有主動求醫即是都嚴重
我之前都試過差點看醫生,係身邊人幫助關 ...

我意思唔係怪責事主走咗去,亦明白情緒病佢自己都唔想。我只想指出:養育理應係雙方責任,而家咁嘅情況,係咪要自己孭晒上身先?

自己意願如何?有冇能力?包括經濟同心力上

公爵府

blackberry 發表於 18-5-4 11:08
成件事中,似乎無人支持你生,包括你自己,而且情緒病可以遺傳,要認真考慮吓小朋友出世後既感受
...

同意

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 10:56
好簡單:生,拎1千萬。
之後拎住d錢同小朋友嫁人。

下?!1千萬唔係好多,仲要打官司添,仲要唔知駛唔駛遺產稅添!

我最近幫得仔睇海外升學,4年大學(好啲嘅大學),分分鐘要百零二百個啦。喺外國我就唔知,香港,一千萬都買唔到一千尺嘅樓!生活費呢?!

我就唔會為呢筆錢賣斷我一世人喇,真心愛個細路想生就唔同啦。

公爵府

回覆樓主

我分享一個case。我有女親人單親,個case 唔係極端事件,只是離婚case,個女每星期會見到爸爸兩三次。

個女都好麻煩,有情緒問題,有時會發狂大吵大鬧,控制欲又強,由於跟媽媽,所以咩都亞媽自己受晒,OT、開會,可以連續奪命追魂call,連同朋友出街食個飯都唔得,唔好話再識男仔啦。我外人見到都頂唔順,我以為離婚就一了百了有新生活,原來唔係,呢條尾係跟一世架

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 11:39
好心咪咁離地 單親讀國際學校、去外國讀,show off就唔好響度show pls!

大把人無$無物咪又係照生 ...

邊個show off呀?點show off法?我只不過回應前帖,提醒一點,比足一千萬都唔係多錢,唔值得為錢賣斷自己一世,何況又打官司又成,7除8扣,剩下更少,依我睇,如為錢,絕對唔值!

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 11:39
好心咪咁離地 單親讀國際學校、去外國讀,show off就唔好響度show pls!

大把人無$無物咪又係照生 ...

你教人生仔拎錢走,一切以錢為大前題,忽視樓主同BB嘅人生幸福,你最唔離地喇,貼地嘅香港人!

公爵府

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

如果你唔想日後同呢家人有任何聯系,你就要想清楚。生得出嚟,如果仲攞得佢筆遺產,我諗都幾難避開

公爵府

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

睇你性格應該喜歡自由,口口聲聲話要返工,你真係要諗清楚你適唔適合單親湊b

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 12:31
無錢仲要海外讀大學? 讀本地唔得既?

FYI - 我讀書係無家人support, 大學學費全免!$0 生活費自己搵

唔係想同你抝,人地樓主都話喺外國咯,我只不過近來搵緊升學資料,提醒一句外國讀大學都唔平架,所況18年後嘅通漲呢?呢度唔只我咁講,樓上都有若干jm覺得呢筆錢係未必足夠養個細路至成人!

律師而家話幾十萬就幾十萬咩?打官司等如燒銀紙呢個係常識啦下話,到時洗濕咗個頭,騎虎難下又點算呢?所以樓上有人叫樓主先預冇呢筆錢,自己係咪能獨力養大細路呢?唔係冇道理。而且香港冇遺產稅,外地我就唔知啦,呢度都要有所預算掛,話生就生,心口掛個勇字咩,呢條係不歸路,梗係要諗清楚啦!

係啦喎,900幾萬啦喎,我冇你諗得咁簡單!

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 14:17
比起好多住劏房又一家大細既人,點都好好多掛,大把人100萬都無都照生,都係果句。要同唔要,我睇到錢唔係 ...

如果真係咁愛,就唔會開po問人,問得人當然從條件上討論。而且我唔覺得樓主過到呢種生活。筆錢係佢個仔唔係佢本人,就算攞到筆錢,男家會唔會禁制筆錢直到個B 18歲先攞到都成問題!呢18年點算好?!

首頁

尾頁

跳至