自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

familyking 發表於 12-3-20 11:25
首先,我申報, 我並不 Buy 唐英年,佢並不是一個好的領袖, 相反, 其實我好相信梁振英的確下了好多功夫在民生 ...

就算比人丙,我都支持你既講法。我唔係話所有共產黨都係衰人,內地亦有我敬重既朱爺爺、溫爺爺,甚至已故趙總理,但畢竟個大環境根本唔係果回事囉!共黨既政治係冇法治,人民連基本保障都冇,你個b比毒奶粉害完你試下上街表達不滿,監都有得你坐!

今日新聞至講有個內地少女被強姦及打傷,竟被當棄屍處理,仲有無數"小悅悅"被車死事件,點解民間每日都充斥住咁荒謬既事?咪就係社會上冇法治既根基囉!你係星架坡你試下做假奶粉、豆腐渣樓,死刑添呀!但係中國,你分分鐘由原告變被告!我覺得香港人對呢方面太冇危機意識,呢劑野發生左就冇得返轉頭,老實講,香港人咁單純,如果呢一刻一人一票選特首,我仲驚呀!

cattz288  下, 唐唐家陣真係無証據的指控, 真係見唔到法治喎!  發表於 12-3-23 20:09
caramelpudding  agree!  發表於 12-3-23 10:15
boobecky  SUPPORT  發表於 12-3-23 10:02
小妮子  到而家我情願流選....  發表於 12-3-20 14:27
小妮子  不理後果,到時吃虧既就係市民,五年既時間太長啦...我由開頭支持梁...  發表於 12-3-20 14:27
小妮子  絕對贊同你既講法,香港人太天真,以為有個強政府就好....  發表於 12-3-20 14:26
littlecheung    發表於 12-3-20 12:00
meow~meow  correct: i am not support Leung..  發表於 12-3-20 11:56
familyking  多謝vKwan ,我都是想大家多思考,吾好比人d表面欺騙....  發表於 12-3-20 11:55
meow~meow  anyway, i am support Leung, just want the game to be a bit fair and square.....  發表於 12-3-20 11:55
meow~meow  你肯定梁係共黨?  發表於 12-3-20 11:53
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

meow~meow 你肯定梁係共黨? 發表於 1 分鐘前
近日果個亞婆講,我都覺得可能係趁勢抽水,但呢個流言好耐架啦,舊時都未有選特首,d人唔通咁早就傳定出來整佢咩!

meow~meow  oic, but do not agree with her.   發表於 12-3-20 12:03

珍珠宮

我真係唔想開名,有d事知道個來源的確應該保密,但我忍得實在太辛苦,我認識某退休政府高層人士,佢老人家都話cy人格有問題,信唔過。大家信唔信都好,作為香港人我能夠講既只係咁多,而我亦唔會再在呢個話題發言。。

yan511229    發表於 12-3-23 20:48
LILY媽咪  香港人點解仲咁睇表面.  發表於 12-3-20 12:14
caramelpudding    發表於 12-3-20 12:13

珍珠宮

familyking 發表於 12-3-20 12:08
你睇佢話要比鄧小平和平獎,就知佢係贊成用坦克車啦. 咁既人, 點選得落.
咁多平民死左,視而不見, 落order個 ...

我真係唔想翻板64發生係香港,好話唔好聽你我大家既仔女都係度生活架!就當我敏感又好,唔理性又好,唔講道理又好,屈左cy都好,如果我有票一定唔投比佢,唔怕一萬最怕萬一,我唔想bk mami變天安門母親呀!

小妮子  我就係最驚呢樣野....我有兩個小朋友.....  發表於 12-3-20 14:35

珍珠宮

呢壇野點講都講唔清,因為係兩係截然不同但無法回頭既路,同時當你選其一,永遠無法比較另一條路既結局!算啦,都係睇天意啦!要討論既討論過,無怨無悔啦。

珍珠宮

circleda 發表於 12-3-20 12:27
唔開得名, 咁舉D具體例子得唔得?

佢老人家話"唔信得過", 佢既角度係點呢? 係有緊密工作關係, 比佢冼定推 ...

佢做人會見利忘義,出賣伙伴,而將自己置身事外,唔係可以安心合作的人。

yan511229  agree~其實呢度咁多記者狗仔等可以追查下佢之前的鄰居,就知佢兩公婆係咩人  發表於 12-3-23 21:05
queeniechung  即係點呀~?  發表於 12-3-20 12:50

珍珠宮

siumachu 發表於 12-3-20 12:33
曾贪官不是共产党啦,贪赃枉法,包庇唐营,任人唯亲,好有法治没?

人的本性才重要!不论梁是否共产党,我 ...

我唔係想駁斥你,當年羅飯焦就夠想攪好教育啦,結果攪左咩出來?

picc  簡體字的!  發表於 12-3-20 12:47

珍珠宮

琴日何講左一個好重要既訊息,至怕未等到普選就落實23條!咁到時睇怕港人再無得要求普選。所以我怕cy,就係因為我知佢能幹,驚佢硬推23條,反而隻豬咁死蠢,大家嘈下嘈下,又推唔成。

familyking  以佢既強硬作風, 到時佢叫呀爺出坦克車, 然後話都係'為大家好'咋....唉!  發表於 12-3-20 13:35

珍珠宮

Pulmma 發表於 12-3-20 12:51
我唔驚佢推23條呀~~~~ 佢夠POT 咁推LOR, 到時咪又有50萬人上街, 再睇下有冇防暴隊~~~~ ...

你敢博我唔敢博!我唔想香港有64重演!

珍珠宮

yukico 發表於 12-3-20 12:48
我信佢有講過, 但基於保密條例, 其他人不能企出來撐。

唐唐今次報ICAC, 以及出律師信, 我估唐營最終目的係 ...

我就係貪隻豬唔識講大話,講親都會比人踢爆,粗粗地用住5年先,希望5年內有轉機

yan511229  同意  發表於 12-3-23 21:14
ivyscyip  真系發覺你同我的諗法一樣﹗隻豬蠢都係一件好事﹗  發表於 12-3-23 10:10

珍珠宮

CD_BB 發表於 12-3-20 12:47
算la, 讓CY上場,香港真真正正黨人治港~!大家會明白到現在係身在褔中ga la !
正如長毛, 曾是新界東最 ...

我e+既感受,好係睇住香港死又無力挽救咁!

Vanessa_818  無論點, 我地仲有手, 有口, 有腳!  發表於 12-3-23 12:14
I/LOVE/3T  唔水咁驚,準備糧草,隨時走佬。  發表於 12-3-20 13:10

珍珠宮

VKwan 發表於 12-3-20 12:08
我真係唔想開名,有d事知道個來源的確應該保密,但我忍得實在太辛苦,我認識某退休政府高層人士,佢老人家 ...

好囉!人家都自動開聲講,唔洗我好似爆響口咁。我就一早都風聞過狼既為人,所以從來都唔可能支持狼,甚至早前都有想過下移民就係咁解!我冇吹水,信不信由大家!

當選在望的梁振英,真面目漸露出。前政務司司長陳方安生接受《華爾街日報》訪問時,以「 Chameleon(變色龍)」來形容梁振英,批評他人前人後兩個樣,並斥責中聯辦要求選委投票給梁振英是嚴重破壞一國兩制,呼籲市民看清候選人真面目。
陳方安生昨在訪問中指出,特首選舉顯然並非公平、公正、公開,香港逾 300萬選民中,只有 1,200人有投票權選特首,背後更全由中央透過中聯辦明目張膽地操控,包括要求選委支持梁振英。她怒問:「一國兩制去了哪裏?」

「最懂迴避問題」
過去曾在行會與梁振英合作的陳太,被問及對梁振英的評價時回應:「哪個才是真正的梁振英?他就像一條變色龍,見人講人話,最懂迴避問題。」她舉例說,梁振英日前出席立法會西九聆訊時,「不是暫時失憶,就是不明白或忘記」。
陳太希望市民想清楚究竟想要一個怎樣的特首,「到底是一個會與港人同樣捍衞核心價值,尤其會保障公民權利、民主和自由經濟的人,還是一個被指是中共地下黨員的人?」
陳方安生指自己無投票權,因此不用說明唐、梁之間她會如何選擇,「我只想公眾看清楚兩名候選人的真面目;我知道大部份人都不太喜歡他們兩人,事實卻是他們其中一人會勝出」。她更指所有人都曾犯錯,「你要比較梁振英和唐英年所犯的錯誤,問問自己,從你的角度,甚麼是最重要的?」
此外,已提名梁振英的瑞安集團主席羅康瑞昨坦言梁振英近兩、三年有很大轉變,指梁為了競選特首不時落區,「笑容多咗又好咗,有人情味咗」。他承認梁振英之前與其他人「有距離」,但說「作為朋友,我一啲都唔驚佢,一啲都唔覺得佢可怕」。羅康瑞堅持挺梁到底,但就算梁振英當選特首,他也不會返香港發展,因香港的投資項目「太細」。
《蘋果》記者 3.25特首選舉投票日前夕,因中聯辦力壓選委支持梁振英,令政商界瀰漫白色恐怖氣氛。前任政務司司長陳方安生憤然質問,中聯辦如此明目張膽為某候選人拉票,他一旦當選要如何報答?她呼籲選委憑良心投票,選一個符合香港整體利益的人,就算最終流選亦並非壞事。記者:陳雪玲

陳方安生又暗示,在兩害取其輕情況下,泛民選委或寧選唐英年。陳方安生與李柱銘、李鵬飛等多名政壇元老一樣,對特首候選人梁振英的為人甚有保留。曾在行會與梁共事的陳太昨說:「我認識嘅梁振英,從來未聽過佢講大眾認同嘅核心價值。」反而,對於唐英年指摘梁打壓商台及說出「防暴隊論」,陳太就稱:「我認識嘅唐英年,我唔相信佢喺呢個場合(電視辯論)會講大話。」

珍珠宮

meia 發表於 12-3-23 10:19
有冇睇星期日明報沈煜輝的萬言書?

香港的學者, 商界同一d真正同狼共事過的人都好怕佢

我冇睇星期日明報沈煜輝的萬言書,我冇睇都知!係呢度d人唔知遮

我呢幾日日日都計住身家,c6事業係度,要走又唔係咁易,第日可能供個仔去外國讀完書順勢比筆錢佢去落地生根!

本來好地地有一筆應該好好地可以養老,如果比一大筆個仔帶走,攪到我同c6臨老唔過得世

familyking  番大陸讀,會易好多啦...哈!  發表於 12-3-23 12:02

首頁

尾頁

跳至