自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

津校工作環境好差,工時好長,而且要兼顧好多非教學的工作,其實老師好多都做到"已經唔係一個人"。我咁講唔知你明唔明?!

或者我咁講,個制度,個流程,只容許流水作業式生產,聰明伶俐唔洗人理既細路自然應付到,真正需要幫助的一群,未必好彩地享受到真正的"教育"服務囉!

有時有人遇到良師,係因為良師能力超越凡人,過程中自己硬食所有唔好既限制,再付出本來已少得可憐的私人時間及精神來照顧有需要的學生,所以,現今香港的良師,全部都應該值得尊重!

如大家未遇過良師,唔係你唔好彩,其實係正常既!!!換轉你係呢種制定下做老師,你未必做得好過e+既老師囉~~

珍珠宮

所以咪有人轉行囉,佢地唔係受唔住工你量,而係良心上受唔住。

我唔係想同你唱反調,而係想指出,學校裡果種壓迫感唔係只工作多咁簡單。

點解我知得咁清楚?因為我亞妹係教師,佢留校的時間長到可以朝七晚九都話未做完,假永遠學生有得放先生冇得放。最大問題係,由於工作已嚴重影響生活,導致婚姻出問題,個女亦超反叛兼自虐。

我想講句公道說話,人…係有限制既,唔係話你有責任感就可以對抗成個制度。當然,我唔否認樹大都有枯枝。
原帖由 沙沙 於 09-5-6 00:05 發表
我都明現在做老師好慘...比以前做多好多野...係政府唔好..
但我唔係咁睇 ..唔通多野做..就可以唔理D學生..選擇做教師..應該有責任心..見到唔岩都唔幫..唔出聲?..呢D唔係教學既範圍嗎? 責任心唔係指教學方面..係做人 ...

珍珠宮

我對香港的教育制度絕望左好耐,所以我通常冇旨意學校,我自己教亞仔多,亦採用銀彈攻勢,pump錢比佢在外參加活動,學習群體生活。

珍珠宮

諗都諗到啦,制度欺壓教師,教師唔好,學生點會好?!

珍珠宮

我諗個問題出現係校長度多過老師身上,一個好校長識得行政上遷就,老師唔洗下下食到應,反而有空間關懷學生。校長唔幫不特只,仲係度秋ching,咁你話最終受害既係邊個?

其實唔係我亞妹特別盡責,佢學校個個同事都係哇架啦,校長話要留,唔通你自己走?!好老脾的先生外表上睇唔出有咩唔妥,受唔住既我相信佢對細路會冇晒容忍度囉。

就講琴晚果post為例,我都覺得個英文老師有問題,但大家覺唔覺奇怪做乜佢為左本dict發晒惡黎壓迫一個手無寸鐵既細路呢?唔見左咪買過囉,有乜咁大件事?!其實照計咁忙,佢都唔值得晒時間攪呢件小事,但點解偏偏釘住黎攪,攪到個細路咁慘?

我唔知實情係咪咁,我估遮~~

我估個老師到最後要應付校長查簿的壓力,所以至會發晒癲咁壓迫個細路。如果個校長係人道既,接受到有某些細路比較倫盡,一個學期流流長,唔見左一次半次,老師都唔係咩死罪,咁個老師仲有冇必要咁黎壓迫個細路?

唔好意思,太長氣添~~

我講咁多唔係幫住d老師,而係想同各位講"如何自保",只要少給老師麻煩,你一定可以自保。老實講,我都係咁幫個仔自保,所以佢暫時係學校都生活得好快樂。
原帖由 沙沙 於 09-5-6 12:59 發表
我唔係話妳唱反調, sorry唔好咁唔開心. 我都知香港仲有好老師...問題係呢家有幾多個好像妳個妹呢D好老師呢? 真係買少見少...好多人都係為錢去打工..有幾多個真係咁盡責去教...妳個妹盡責而失去咁多野..佢覺得值得嗎? ...

珍珠宮

人工同工作量簡直唔成正比添啦。
原帖由 ankle 於 09-5-6 13:28 發表
做得老師大多數都係盡責架, 因為請老師係好嚴謹架~~
人工講真又唔係真係多得好緊要,
0的假永遠用黎補課. 帶課外活動, 工作時間超長~
要明白佢地罰0的學生, 0的學生家長就會黎投訴, 飯碗就會不保~~
我屋企人係教書架 ...

首頁

尾頁

跳至