婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

e+既人真奇怪!或者係我老套啦!淨係識話自已委屈,又唔反省下自已咩咁新絲羅白皮值得人尊重!

唉!上天保佑我個仔大個千期咪中意呢聽女仔,好話唔好聽,比我做99,我就係擺明嫌棄你連累我個仔既前程架喇,你話我講野絕都係咁話!仲話有bb,簡直影響埋後代既質素!

樓主,做女仔矜貴d好,要人尊重,唔該先自立自愛!"矜貴"呀!呢兩個字你識唔識呀?!

珍珠宮

個男既就當然有責任啦!不過,做女仔,係咪應該要保護自已先?如果唔肯同佢攪就被飛,咁cheap既男人,比你都唔好要啦!要到都唔慌有好日子過啦!

家陣d後生女,成日怨點解唔夠人幸福,幸福係需要自已建立同經營架!唔係天跌落黎!

原文章由 leopak 於 08-11-10 17:37 發表

你都講得岩. 不過, 個男仔都有責任, 唔可以怪晒一方."牛唔飲水點禁得牛頭低先."

珍珠宮

18歲做人媽媽絕對冇問題,我唔係封建,問題係連自立自愛既能力都冇仲學人做亞媽?!開心就得?你冇聽過貧賤夫妻百事哀呀?連交租食飯既錢都未有著落,何來開心?

18歲,正常黎講書都未讀完,係呢個年代,可以做咩工賺幾錢咁巴閉?三十年前的社會環境問題就冇咁大。我都係講事實遮!

家陣租個套房都要幾千啦,唔駛食呀?!我出聲都係想時下既靚妹帶住個腦做人,咪一味係度生生生,生左又冇條件教養,自已痛苦時仲要連累埋下一代!

原文章由 akyi 於 08-11-11 13:28 發表

18歲有左有咩問題!?
大家唔好再針對年齡呢個問題啦~
希望大家系對事不對人囉~
大家都系做人媽媽既,公平d好唔好~

如果我有個女18歲做人媽媽,我唔會唔開心囉~
最主要系自己個女心甘情願既,開心既,就得啦...
而家都廿 ...

珍珠宮

我洗咩等做暴發戶?!我e+都已經唔洗做有租收啦!
我唔怕教精你d後生,最怕你唔學!

我以前一星期做足七日捱兩份工儲錢置物業,我所擁有既都係靠自已十個手指頭捱好多年捱返黎!我唔係有錢,但清茶淡飯咁生活總叫可以無憂無慮!

送幾個字比你地d後生啦,"人無遠慮,必有近憂"!

原文章由 akyi 於 08-11-11 13:40 發表

哇...如果個天可以保佑既話,不如你叫個天保佑你自己好過啦~
突然間做左暴發戶,唔洗做,生多幾個怕咩自己個仔敗家姐!!

珍珠宮

冇錯!你講既就係實況喇,我現階段唔評論點樣處理個bb,小生命既然已經有左喇,點做都唔會完美!

但我好希望樓主無論點做,以後真要學精d,睇事現實d,對自已的人生負責任,呢個至係重點!

原文章由 carrie_1102 於 08-11-11 14:33 發表
樓主,我係過來人...我想講,我18歲既時候都有左bb,我都係住左嚮bf屋企..佢媽咪唔鍾意我...成日講埋d難聽既說話...果陣我咪死忍,面皮勁厚咁繼續嚮bf屋企住..到我有左,我媽咪堅持唔比我生...我bf媽咪都知我有左,佢都"支 ...

珍珠宮

我知,大家覺得我講既說話好刻薄,但作為一個幾廿歲既老野,我都只不過將社會現實既一面老實咁講出黎遮!我一味tum你,話明天會更好,有咩用?真正面對問題既係當時人。童話故事只是糖衣毒藥,仲係最毒果隻!

18歲生bb真係絕對冇問題,但如果個現實環境唔理想(bb老豆係李超人就另計啦),個媽媽一定要付出比常人更多的決心耐力黎解決問題!

至於我講話咁涼薄,只係想d細路女諗清楚,自已有咩條件值得夫家錫自已,籌碼係要自已搵返黎架。幸福係要自已建立既!

唔怕坦白講,我同99都唔岩架,但我從來唔洗靠佢,唔洗同佢住,唔洗佢煮飯比我食,佢唔中意我都奈我唔何呀!我洗咩睇佢面色?!呢d就係現實。

以前佢想同我爭仔湊,佢心痛個孫,覺得我嚴格,但我教到個仔讀書企理,吹咩!就算我e+話比佢湊,佢都唔敢接手啦,學校競爭咁大,佢唔驚個孫成績退步咩?!相反,家陣佢見個孫真係有d睇頭,我99對我不知幾尊重(扮野都好啦)!

我想話,其實太陽之下無新事,人生的難題就個個都有,但自已有冇檢討?有冇努力?定係怨人對自已唔好?

大家可以覺得我係度亂吠鬧人,不過我自已清楚自已其實係講緊最真誠既說話。

原文章由 akyi 於 08-11-11 14:57 發表

甘我都希望你生活愉快,仔女有出頭既一日啦~

不過系你身上,你既言論,真系睇唔出有半點"教精"

或者你既一星期做足七日捱兩份工儲錢置物業,可以參考下~
只要努力一定會有成果呢!!!!

所以樓主要加油!!!! ...

珍珠宮

回覆 #3 monyanBB 的文章

素未謀面,佢既日子點都影響唔到我啦,做乜要「忟憎」?!

講得咁清楚都係想佢知道咩係現實,佢點做係佢既事,作為外人,同佢講咁多都仁致義盡啦!

都係果句啦,人無遠慮,必有近憂!我教自已親兒都係呢八個字個做人宗旨咋!

首頁

尾頁

跳至