自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

其他我唔想評論,無謂落井下石。我只係想講,唔通老師管教學生都唔岩?做錯事要對人道歉有咩問題?點解有人日日返學開開心心,點解有人日日被罪?

我想講,唔好一面倒埋怨環境,自己條件如何?有冇努力開創自己的人生?

生活唔一定痛苦既!

珍珠宮

原帖由 susi1024169 於 10-5-27 12:56 發表
自己條件如何?你係講緊有問題既學生?生病佢地都唔想,即使佢地想努力開創自己的人生,都比一般小朋友困難,佢地需要社會多D諒解,支援,但反而被認為佢地自己攞黎,父母做成....但學障OR思覺失調等精神問題既形成原因係專家 ...
我唔係批評個細路,因為佢已經生病喇,冇得好講,係批評緊其他話學校唔岩既人!

例如父母,點解個仔一路生活唔開心佢地會唔知?睇個blog根本個細路思想偏激唔在一時,小學時已有,呢個或許才是患病原因之一,做咩要將責任推晒落學校度?

其他批評學校既人,請問學校可以點做?講真,睇都知呢個學校既學生並非收一些好自律好上乘既學生,e+學校管教學生都話錯?你叫以後老師點上堂呀?學校係咪唔駛做?

呢個悲劇冇人想,我自問好細心睇晒個篇5000字既文,我都想了解下個細路發生咩事,其實我都覺得好可惜亦好關心佢。我都認為個細路好有思想,比其他吃喝玩樂既細路強得多。但我唔認同責任係學校度!

我咁講或許太武斷,但之前講得唔清唔楚反而令網友誤會,我個人睇法係,最大責任係父母同家庭度。又可能會有人話,咁,都唔關父母事架喎,係社會制度令到有部份人生活唔好。

如果要埋怨,問題就沒完沒了架啦,我唔想再打咁多字,我想講,人要學識如何解決問題,即使不完全解決都要想個辦法面對,呢個係每個人既人生功課。

珍珠宮

原帖由 newbiee 於 10-5-27 16:03 發表

事實係點, 我諗呢度無人知, 大家只係按報章等消息而評論, 如果報導係真, 你覺得學校處理手法真係無錯? 唔需要檢討?
學生有病, 學校係控制唔到, 但學校唔幫不特止, 仲將佢當一個普通學生黎處理而令事情惡化, 我真 ...
按報張消息而論,個細路既弟弟都冇話聽過學校要什麼公開道歉喎,如果記大過都話唔得,試問學校可以做咩呢?冇錯,呢個係悲劇,但站在學校的立場,亦需要有法可依。

其實如果家長覺得學校有咩唔妥/唔適合個仔,就應該唔比個仔返學或轉校,而唔係夾硬留個仔係度任由佢惡化掛?that's why我唔覺得個主要責任係學校度,學校只係導火線。

睇個篇文,見呢個細路,自細已經對世界/人類有怨恨,係佢既記憶裡,四年級已經咁諗(呢個種子,一定早於四年級出現),亦覺得生命係痛苦,試問呢種認知從何而來?呢個係我既main point

珍珠宮

原帖由 susi1024169 於 10-5-27 14:14 發表
AGREE~責任係父母度,但現實生活中,父母可做既事,並唔多,呢類小朋友,唔係多關心,佢地既病就唔會發作,某程度上,精神問題早已經存在係身體上,差在幾時爆發,佢一直等緊個爆發點,我睇報紙,似乎呢位同學既爆發點係感情問題 ...
sorry to hear that你係家屬之一……

年輕人患呢種病真係好可惜!而且大家都好同情父母之難處,所以我並唔想落井下石咁批評佢父母,你我開始時發言都好隱晦。

只不過我提出大家唔好一面倒話學校唔岩而忽略左父母本身的角色,同可以做到d咩幫個小朋友。

黎得bk都係父母,我希望大家借鏡吸取教訓,個細路既父母太傷心可以理解,其他人如果一味埋怨,未可以就不幸事件提高警覺,咁好傻囉,始終仔女有事,父母一定要警覺性高,諗下點保護仔女,而唔係出事至黎追究。

珍珠宮

原帖由 newbiee 於 10-5-27 16:36 發表

咁相反, 如果學校係覺得無足夠人手/時間/知識去教導呢個學生, 咁點解唔叫佢轉校, 而夾硬比個學生留低而令事情惡化?
一個bk媽咪比喻過, 呢d小朋友就係一塊易碎玻璃, 明明已經貼上"小心, 易碎"嘅標籤, 但送貨嘅人仍 ...
自己唔行動,而怨別人點解唔叫我行動?!唔緊要,我唔想爭論,我只係誠心希望各位作為父母一定要自己警覺,即使唔係呢種症,任何事都係,年輕人真係好需要家庭支援,呢個細路,我真係覺得好可惜!

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 17:19 發表

同埋我個人既意思唔係學校罰個學生唔啱,有錯當然要罰,要教學生何謂責任,呢樣一定要教,只係我既main point係用既方法唔啱亦唔正面囉.你可以鬧佢,但鬧得佢黎係要正面係要令佢順服,而唔係用一個負面或者對佢有唔好效 ...
如果家長早前已經認為學校食藥安排唔合理,咁仲唔據理力爭?比著我冇鞋挽劇走啦!我至唔會留個仔比人虐待,家下都出左事喇,就算賠錢都冇用啦!所以咪話,保護到仔女既,最大責任係父母囉!除左父母,你可以期望邊個會幫你睇住仔女?

珍珠宮

原帖由 Cathyneo 於 10-5-27 18:19 發表
其實學校真係處於被動位置,可以做既有限。
我都遇過這類學生,知道佢地唔食藥唔得,有時佢地發作,再問清楚,原來佢地係屋企冇食藥,所以返到學校發作。
點解學校要學生食藥。如果個學生想返學,但又唔食藥,返到學校課室,就好似放一 ...
我同意。其實呢種事,對學校對家長都難,但我仍然堅持家長責任大過學校,試想想,家下亦可能有嚇親的同學家長埋怨點解唔叫個細路退學或停課,係咪?一個團體係冇辦法令每個人都滿意,都係惟有自己顧掂自己果瓣啦。

珍珠宮

假如個細路一路都食住藥,假設隻藥有效控制,會唔會冇啦啦爭咪亂講野?假如隻藥冇效,家長有冇想法子?隻藥ok唔ok,只有家長最清楚,如果連家長都話做唔到咩,咁點解期望學校會做到?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 18:07 發表

個家長之前都有據理力爭架(如報導屬實),之後學校嘈嘈下就突然無咗下文無再要求,但去到個男仔爭咪事件後,學校又重提,可能家長都明白係自己個仔有錯在先,所以至'配合'學校改為早上食葯.呢方面父母都有責任,但學校既 ...

珍珠宮

原帖由 susi1024169 於 10-5-27 21:31 發表
學校岩與唔岩一回事,但點解你會覺得思覺失調病患者父母好似無為過小朋友做事?佢地付出左幾多你知咩?即使父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生(講緊病發)唔通呢間學校唔接受自己個有問題小朋友,就去搵 ...
其他父母我唔知,但我根據報紙報導(如屬實)推論呢個細路既父母未盡全力。如果真係咁難處理,甚至父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生,咁就更加冇理由賴學校啦。

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 22:36 發表

我正是在意呢樣野。。。究竟校方同老師有無主動去尋求專業人士協助同商量?有無KEEP住同家長溝通?亦有無嘗試去搵D正面同實際D既方法去試下幫&教呢個學生?我地在意只係呢樣,而唔係佢地做唔做到野囉!

我地只係希望校 ...
查實我咁反對現階段(事發後)高調埋怨學校既其中一個原因,就係怕d細路諗埋一邊,有樣學樣,以為照辦煮碗攪到學校一身蟻作為報複!

我既取向係,無論咩事,家長一定最好提高警覺,防範於未然,因為一切痛心既後果,只有自己承受。

正如早排推bb車行路邊果個媽媽咁,就算判個司機死刑都冇用啦!bb都唔會返生。

首頁

尾頁

跳至