在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

哎呀!!! 連我屋企隻貓都訓到反轉晒,嘻,大字型反晒o係度,好鬼肉酸:lol: :lol:

侯爵府

唔係呀,你屋企都好ok喎。:)
嘻,我好衰架,好怕見到d野擺晒o係度,一定要攝得就攝好晒佢

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:09 發表
你一向都收野好叻啦...所以你屋企幾整齊!
我就差啦, 你見我一屋雜物就知啦!

侯爵府

哈哈,改為同周公玩:lol :lol

係呀,我聽佢講我都覺得佢應該無錯,次序都o岩。 嘻,酌b好好笑,佢仲話彩虹動感果度"隻馬停左先可以落黎"

其實酌b都真係算聽話,呢樣我係好感恩的,酌b起碼肯聽同肯做(雖然未必即做),不過佢就係會蝦o下父母囉,好似你同我講佢有禮貌的事,佢從來無咁對我做過囉,只係有時記得就講一句"唔該"咁大把 佢對爸爸就仲差d,有時有dd指令語氣的

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:10 發表
佢講的行程全對呀 玩到1:35, heiyee 入房, 喺張床碌來碌去話唔眼瞓, 唔想瞓, 仲話要同酌b去clubhouse玩... 5分鐘後, 已改為同周公玩 .

heiyee爸帶酌b去playroom玩, 我2:15推醒熟睡的heiyee, 佢知道酌b ...

侯爵府

咁你2個,爸爸來得就最好啦

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:13 發表
OH! 我希望我家爸爸唔介意啦 (我都無話佢知可能得佢一個)...佢都係來幫手推車同看仔, 因為我一個帶兩個好攰囉!

侯爵府

哈哈,咁就好喇
唉!! 呢樣我已經好難同佢執返正喇,其實都係自己衰,同佢時中時英,但當然係中多過英囉 同埋我發覺佢而家講全中的時間更多,但又會問返我佢剛講完果樣野的英文係咩野(點講),咁我就更難同佢撥亂反正.....有d頭痛

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:24 發表
今日我地完全聽得明酌b講乜呀, 講得好成熟tim:)
但, 佢講中文時夾雜好多英文詞呢...

侯爵府

oh,酌爸追我要去訓喇,大老爺而家成個我的私家看護咁呀

goodnight覺位靚媽咪

侯爵府

係呀,所以我有時對酌b有d投訴都比ballma鬧我話我對酌b要求太高,其實我都明的,係我自己的問題,問心果句,酌b都真係好乖囉

其實真係每個小朋友都唔同,恩賜亦唔同,逸希雖然脾氣有時會唔好,但佢真係一個好學術型的小朋友,專注,記性好,愛看書,對自己有要求,都係一件好事來的:)

講真,我都真係覺得我地呢度班小朋友個個都好乖,同埋各有各outstanding的地方,我地呢班ftm真係好開心同好感恩呢

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:32 發表
係囉! 酌B男仔中都係聽講聽教架啦! 真好!

逸希...就仲係只有我話佢先比較肯聽, 其他人講佢/叫佢唔好做的事就一定唔開心又發脾氣話要做番個D錯的事出來!
情緒的表達同學習對佢來講仲有一段日子先可以好D!

...

侯爵府

多謝heiyee爸媽咁愛錫酌b呀:loveliness:

嘻,我都好suprise酌b識得自動自覺咁好禮貌呀,我都好感動呀 酌b都真係幾照顧女仔的,佢好鍾意突然間攬住d女仔架,好sweet sweet的 (不過再大d我就要叫佢唔好,如果唔係就會比人話搏蒙 )

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:35 發表
酌b真係好詳細喎

我好感動呀! 幾乎每一件事佢都同我: 唔該auntie!
如遞張紙巾比佢, 幫佢穿外套... 同佢沖涼, 除衫又講, 沖緊又講, 抹身時又講... 好乖

酌b又好錫heiyee, 喺商場拖住heiyee行, 行行吓 ...

侯爵府

你梗係tired啦,尋日做左龍鳳胎的媽咪要睇2個小朋友喎

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:40 發表
我都去訓, 對眼皮跌落黎...

侯爵府

嘻,酌b今日要上3個鐘的堂(1hr畫畫+2hrs手工),所以我買完野鼠埋返屋其執執間屋先,轉頭出去接佢

侯爵府

汶滔媽,我都試過同酌b全英的,但爸爸就一定同酌b講中文,同埋我試出街時過比酌爸話我:"唔好咁啦,你好似d好扮野果d媽咪呀,講咩英文jack"

其實酌爸都想酌b語言能力好,suggest佢多學多講,但佢好矛盾,佢始終覺得,你係chinese學咩人全英呢 激c我

原帖由 jjtseung 於 10-2-10 23:43 發表

汶汶:"不如, 我地講英文啦!" "不如, 你講普通話啦!" "不如, 講中文啦!"
通常都係點我講, 唔係佢講!

話是話, 酌媽, 我見你之前的post, 都發覺酌B中+英真係mix得好緊要! 真係要言念言念辦法改改好d... ...

侯爵府

唔會呀,cny會涼呀

原帖由 AAma_Betty 於 10-2-11 10:03 發表
似乎今日會更熱....呀!新年唔通要著 tee?

侯爵府

各位,我開左part 12新春篇呀,過去傾啦

首頁

尾頁

跳至