在職全職

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

hoiyau真係好叻女,為港爭光

hoiyau平時實戰經驗豐富,所以絕對keep到水準啦

嘻,hoiyau媽,你真搞笑,買100個暖包 你去北京唔係去東北呀 好好呀,同hoiyau去到咁多地方,增廣見聞,係一個非常好的體驗啊:D

原帖由 HoiYauBB 於 10-2-12 10:38 發表
大家, 我返來 la... 好開心見到北京下雪, 天氣又不是想像中咁冷, 我地買佐 100 包暖包, 係無錯係 100 包, 我當去北極咁準備, 結果只用了 3 個. 天氣好好. 凡我地去佐長城上了 8 達嶺最高, 十三陵, 黑 bear 樂園, 鳥 ...

侯爵府

係呀,應該會又濕又凍
今日涼左好多喇,無左太陽伯伯添呀:tongue:

原帖由 AAma_Betty 於 10-2-12 00:58 發表
唔係呀?過年下雨?點著新衫?

侯爵府

係呀,男仔真係好勇的

酌b無汶汶咁快上落樓梯,酌b 14個月先行,不過佢真係好勇同埋好穩陣的人,佢係行得遲左dd,但一行就行,無經過就跌就跌或跌跌撞撞的階段。

仲有係跳sofa添啦,酌b都係未夠2歲就由sofa跳落地啦,大大話話跌左N次,都仲要再跳

原帖由 jjtseung 於 10-2-12 00:47 發表
Mavis,
逸陶應該有過之而無不及... 男仔來架o麻!!

15個月識自己上落樓梯, 19個月識跳!...... 成日挑戰自己極限, 額頭有只"勇"字! 有排你辛苦! hehehe...

不過, 辛苦得來又好開心架!

郁得多, 食得多, 身型 ...

侯爵府

o下,咁不如出去食啦。

我諗起我99 d飯送都係差不多,我99果d仲要黑萌萌+隔N夜的送,所以當年一齊住時我都好少o係屋企食飯,我通常都係返home前食左野先,返到去就話減肥唔食喇,淨飲湯or係咁易食2條菜囉 我地而家以唔想我99辛苦為由,有咩喜慶都係出去食,避免左要酌b食囉。

heiyee就一於同婆婆食時質飽佢先,反正都係同婆婆先吃啦,去到99度就飲碗湯囉,再唔係就自備粟米一條,萬一heiyee唔合作話要吃的話就借d易塞條粟米比佢啦,我諗sweet corn會吸引heiyee多d囉:lol

原帖由 CottonCandy 於 10-2-12 00:25 發表
連續2年喺99家食完團年飯後肚瀉+嘔, 第3年叫老公買盆菜去(但佢地唔鍾意), 第4年我扮病, 淨飲湯...

最頭痛係以前heiyee細, 我自備飯壺話佢要食小朋友飯餸, 但冇理由3歲仲話唔食大人餸架...

...

侯爵府

係呀,佢地真係好可愛的,又好真,咩都會好老實咁講,搞出好多笑話

嘻,寫字我真係麻麻,但學書法真係訓練到耐性架,同埋心境會好平靜的

原帖由 CottonCandy 於 10-2-12 00:18 發表
畫魚魚mew mew, 仲有年獸+thomas混合版... 小朋友先諗到d咁可愛嘅事

寫字寫多d先會靚, 又練到耐性... 寫毛筆字係我暫時最想學嘅事, 但冇決心...ops:" />

...

侯爵府

好似連時間都差不多添喎

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-12 00:11 發表

汶汶2呀麻,話明同月同日,唔係野少

侯爵府

天氣一凍,我家兩隻貓貓即刻唔見晒影,卷埋一堆訓晒o係我張床度,認真識嘆呀

侯爵府

mavis,

你要記得,d運動小kids係唔多使訓的,你睇酌b同汶汶就係啦,佢地2個好似係o係呢度唯一戒左nap的小朋友囉:lol:

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-13 00:22 發表
運動小KID真係唔係講笑, 佢就算瞓得少都頂晒同所有人玩晒, 回家先食奶瞓架, 會搞到第2日都CC下瞓好多晏覺啦.
佢依家13個半月就勁行樓梯同滑梯啦...第日我都一排看! 好在佢暫時都叫得停!

逸陶係晚上8點幾出世喎, 汶 ...

侯爵府

哈哈,hoiyau媽,但你地今次得的體驗都係無價的,失左過d算數啦

原帖由 HoiYauBB 於 10-2-12 23:46 發表
多謝你地, 你地太誇獎了. 可能見佢細比個佢費事佢哭 ja...

仲沒講, 失都好大呀, 我地唔見佐個 iphone 同部 bb 車報銷呀...總之大出血.

侯爵府

早呀,honey!

證明你同我一樣無聊啦hehehe,我家的honey仲zzzZZZ緊呀:lol:

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 10:23 發表
早呀~~
honey做咁q一齊上來呀?我今日都冇約你

侯爵府

係架,甜媽係同我講12號入架喎:D
會唔會佢約埋朋友去朋友要改期呢

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 10:30 發表

你同我同日去咩?酌媽又話你fri先去?
因為我諗住返屋企附近先食晚餐,嘉嘉冇nap都開始攰,所以唔再睇煙花喇...我地返到去用左1hr坐車,佢訓足1hr,抱到我cc下....mouth:mouth:" /> ...

侯爵府

唔係呀honey,hoiyau媽係話"報銷",唔係"報失"呀,應該係架車玩到殘晒散晒而家total lost呀

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 10:33 發表

連bb車都偷,咁衰...不過,算啦..總算係開心大個唔開心....
我老公年尾時都比人偷左錢包同電話,同你一樣大出血

侯爵府

酌爸就前一晚夜與唔夜佢都係要豬咁耐架喇,今朝連酌b都話:lazy爸,你快d起身,get up!!:lol

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 10:36 發表

哈哈......咪就係囉,做咩又咁q呀 我家2隻都仲豬緊...沈晚勁夜訓...我都唔想叫醒佢,留多d精神今晚食團年飯,我又可以free下

侯爵府

我隻細豬就仲早過我起身啦,真係支持佢唔住呀,咁o既天氣都唔訓晏d

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 10:51 發表

我個隻大豬咩又係咁

我隻細豬剛剛都起左身lu

侯爵府

我隻細豬就食完好耐,我就剛剛食完

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 11:06 發表

剛剛搞掂隻細豬食緊早餐中.......成中午先來食,不過我都仲未食hehe

侯爵府

呢d天氣.....再家埋我家的大懶豬.....搞到我咩動力都無晒

侯爵府

可能係啦,又或者就返甜爸的假期掛。

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-13 11:26 發表

佢可能驚星期5多人改早一日去都唔定,我地星期四都多人,所以我先主攻睇show

侯爵府

大家好呀!!

祝各位:新年快樂
身體健康
喜樂平安

侯爵府

我情人節過得.......

大情人例排無左件事,我個小情人就真係比個好大suprise我啦,搞到我大年初一就滿懷心事.......

話說今朝返完崇拜,我就去接酌b放主日學,點知見平時跳紮紮的酌b有d心事咁左o係班房,佢見到我去接佢都無咩開心表情,跟住主日學老師同我講:"媽咪,我唔知有無聽錯,佢話想要個bb喎,你返去同佢傾o下啦。" 我好出奇,結果接走佢後行到轉角就再問酌b係咪想要個bb,酌b就好悶悶不樂咁同我講:"媽咪,我想要個妹妹!"。

於是,搭bus返屋企時我問佢點解想要個妹妹?酌b話:"有妹妹可以陪我玩。" 聽完之後,我就同佢解釋佢係獨子的原因,而家係,將來都係。 當然係用佢會明白的說話啦。

其實我見酌b咁講我都有d唔開心囉,第1,覺得自己好唔了解酌b,原來佢有咁o既想法我都要從第2個人口中同我講;第2,酌b個樣真係好誠懇同交足戲的,令我覺得佢真係好恨有個妹妹咁,搞到我覺得我turn down佢真係好殘忍咁。

而家係講緊生b,唔係買件玩具呀,$係問題,心機心力耐性責任照顧先係更大的問題,我自問真係挖唔到再多的精神時間心機來比多個b呀!!

我希望佢係暫時性咁諗啦,我同酌爸講話酌b可能剛剛同heiyee相處左1個下午,佢覺得有小朋友陪佢玩好開心(特別係好似heiyee爸爸所講,1家4口好幸福的模樣:lol ),佢當左heiyee係妹妹咁掛

侯爵府

嘻,多謝各位媽咪的comments,酌b呢幾日都無再提起要妹妹的事,我諗佢可能係一時情緒所影響掛

不過我都無一口拒絕佢的,我係解釋媽咪無諗住再要小朋友的原因,以及實際的情況(大家知喇,酌爸咁"好幫手",我生多個咪即係做c我 ),我都有保留的,反而我係同佢一齊祈禱,我同酌b講,等天父決定啦,天父一定會為我地安排最好最合佢心意的事囉:)

首頁
12345...12

尾頁

跳至