在職全職

跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

要補祝honey嘉媽
HAPPY BIRTHDAY
身體健康
嘉爸 & 嘉嘉聽晒你話

侯爵府

唉! 佢咁多年都無變過,我都話到無氣,連收禮果個都費事再出聲推佢

原帖由 CottonCandy 於 10-2-21 18:53 發表
公公婆婆初四已飛咗去玩, 今日先返香港...

我終於見到妳以前提過嗰個大果籃嘞...

真係好巨型

侯爵府

未,你未走的,當時好似係你同ballma傾緊,嘉嘉正正o係我地台隔離尖叫,我就收晒音啦:lol

原帖由 CottonCandy 於 10-2-21 18:54 發表
我冇聽過... 係咪我走咗嘞

侯爵府

哈哈,我個blog就來封塵喇,我好耐無去update過喇 ,cny忙,而家剛開學都係忙,其實係一切back to normal,但我估係我未tune反正囉:lol:

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-22 14:42 發表
酌媽, HEIYEE媽,

看來JC嘉年華都OK好玩啦! 遲D看你地BLOG的相吓!

侯爵府

係啦,我地就仲要連酌爸都放埋假,更加覺得假期短添呀。

哇,heiyee就好啦,仲有得玩,酌b學校就無喇。 oh btw,heiyee媽,我今日見到heiyee學校有d小朋友拎住手工作品"燒賣",係咪k1學生做架?我見個小妹妹拎住,做得好似呀,個妹妹好細個,唔知係n1定k1呢? heiyee學校好似無n班架係嗎?

原帖由 CottonCandy 於 10-2-22 17:59 發表
我都覺得呢個假期好短...

今日heiyee仲要着中國服回校, 因團拜+睇舞獅. 放學時每人拿着封利事出來, 是迷你揮春+糖. heiyee話今日玩咗好多嘢, 食咗餃子, 冇上普通話堂, 因冇時間喎!

我估今日係玩多過上堂...

...

侯爵府

我就未tune返正常時間,覺得好忙&好累

嘉媽就實係慶生日啦:lol

汶滔媽就真係失左蹤

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-23 15:50 發表
做咩一返學....大家忙到唔見晒?

侯爵府

oh,thanks,heiyee媽

好呀,比酌b去參與下啦。

今日我去學校接酌b放學,老師同我講話酌b假期後返來成個人"垃"左,反應慢左,做事好似無咩信心,做之前總係先望o下老師先,睇o下老師咩reaction佢先繼續做。

我諗返其實假期都無咩特別事發生過而令佢會咁o丫,唯一係假期酌b訓多左午睡,有可能佢有d眼訓掛;cny呢d有咁多機會見長輩的場合,酌b都表演左唔少次啦,信心應該有爭無減先係架,but anyway,快d比d活動佢參與o下建立返佢d自信心先得

原帖由 CottonCandy 於 10-2-24 18:28 發表
酌媽, 酌b近來愛上表演, 我見到個廣告, 可能佢有興趣:

馬拉松慈善音樂會
日期: 3月6日&7日 (Sat & Sun)
Time: 12:00nn - 7:00p.m.
Venue: 新都會廣場天晶館

每位參加者籌募$100(for视障兒童), 可於開放式舞台作不 ...

侯爵府

betty,你好叻呀,第2時我有咩音樂上的問題都會向你請教的,係你要多多指教我先真呀:)

oh,仲有呀,健康上的問題.......我仲未開始呀,我會盡快開始的

侯爵府

hi mavis,

今次我地有緣喇喎

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-24 22:10 發表
嘉媽,

生日快樂呀!!!!!
KEEP FIT 成功!

侯爵府

oic,係呀,假期後我都早左踢酌b去

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-24 22:20 發表
YES...因為爸爸出左差, 兩兄弟又早早上左床瞓...我就早左上來啦!

侯爵府

係喎,果日無叫佢表演添 哈,其實佢咪來來去去都係好似我個blog入面果段囉,求其唱1句:"santa clause is coming to town~~~"

我都覺係假期後遺症囉,同埋春天o麻,d小動物冬眠完剛剛甦醒,動作係慢d架喇:lol

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-24 22:23 發表
遲D表演下比我地看啦!
去玩下都幾好喎!

反應慢左 --- 我估都係假期後遺症....太倦姐, 好快適應番就OK啦!

侯爵府

做咩呀honey?咩事咁down呀?我都覺得奇怪架喇,send sms比你,你覆返2隻字就算數,似乎有d唔開心咁.......

你有唔開心講出來啦,講完個人鬆d架,屈屈埋埋無幫助喎

原帖由 PUIPUI28 於 10-2-26 21:22 發表
我浮返來喇.....
我都冇咩搞作,只係心情唔好,自我閉關,今日出關囉!!

侯爵府

汶媽,尋日我地 的事我星期一再打比你啦。 無問題的。

侯爵府

heiyee媽,

我地前日o係lift遇見heiyee公公婆婆呀,heiyee婆好nice呀,佢一出lift就主動伸手拖實酌b行,嘻,好sweet呢:loveliness:

侯爵府

火鍋 得閒影張相來睇o下o丫,好期待呀

原帖由 CottonCandy 於 10-2-24 23:46 發表
我今日接放學都見到呢個手工"燒賣", 我鬼咁鍾意, 好似呀! 可惜係n1架, heiyee冇份:( 但k1上個月有款'火煱'都好cute, 我幫heiyee儲起咗:loveliness:

學校有n1, 係當年heiyee報名3間n1的其中1間, 不過in完被reject ...

侯爵府

但係酌b都幾怕醜,加上未正式個參加過個人賽,所以水準好難講,佢未夠我當年咁勇呢:lol

原帖由 CottonCandy 於 10-2-24 23:48 發表
如酌b有興趣就好嘞, 可以做妳接班人

放完長假要適應好正常, 我...都係適應中咋!

侯爵府

講返酌b老師話佢假期後少左自信一事,我果晚都"攝"高枕頭諗過,忽然醒起咩事........

初五去完汶滔媽屋企後,酌爸問酌b去左邊度玩呀?酌b就話:"麻麻屋企"。 如是者問左幾次,都係講唔到個"汶"字。

我發覺酌b個"un"音發唔到,e.g.:"文" 佢發左"麻" / "新" 佢發左 "沙" / "吞" 佢發左"他".....等等

所以我有嘗試過去矯正過佢個發音,我叫佢望住我個嘴,我刻意誇大d咁去講個"文"字,但酌b就愈講愈細聲,最後索性唔講,要我再鼓勵佢先細細醒咁講.......

我諗可能係我呢樣野打擊左佢dd自信心掛,我呢幾日都無再去刻意執佢呢d字,歇一排先囉。

侯爵府

呢幾日濕到呢........我兩部抽濕機每日運作接近24hrs,日頭就抽兩間房,晚上就輪流抽toilet / 廚房 / 廳。 兩部機都好忙,我就倒水倒到腰骨痛:tongue:

侯爵府

我仲要怕濕怕到唔敢開窗,所以我已經開左冷氣喇:lol::" /> 不過唔係晚上開,只係我吸塵拖地時開一陣,同埋酌b放學返來我同佢bath完至我煮完返時開一陣囉

原帖由 tupytupy 於 10-2-27 19:34 發表
呢幾日濕到呢........我兩部抽濕機每日運作接近24hrs,日頭就抽兩間房,晚上就輪流抽toilet / 廚房 / 廳。 兩部機都好忙,我就倒水倒到腰骨痛:tongue:

侯爵府

頭先睇左rthk果套"愛回家",好有感受,同我當年好似,套劇入面個主角都仲話放前2後8,我就做到入院開刀之前2日,之後仲.....無止境長放啦

同埋睇到戲入面個媽咪拿手唔成世,又無人幫,個nb bb又係咁喊,我都忍唔住喊左出來,因為我當年都係咁上下......好有感觸

首頁
34567...12

尾頁

跳至