婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi:各位好,新年蒙福,主恩滿溢 .
1月1日的聚會很正,嗰日我其實幾攰,中午行萬佛寺,行到好攰.好彩也有精神來.
shadow:你嗰日買衫,大有斬獲,但咁大袋收獲你隻佬有冇"斬獲"你 .得知你近日好忙,保重身體.知冇.
卡b:part 1唔知有冇得睇番,我有d未睇 .唉!俾佢地攪亂哂.
去完大6幾日,無乜驚喜,反而嗰個女人(姑9),真係有事又抓實我,(無事好鐘意踩我,乜都哂命,乜都比較),但我已學精,在伯記輔導員叫我要和她保持距離,所以我也決心不和她咁接近.即使曾經好好關係,但是她唔懂珍惜,是她的臭ロ鬧走關心佢的人,和她經常揾我笨,算啦係咁先.祝佢好運.
原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-4 01:17 發表
hello 我地終於要開part 2 啦, 大家快d黎報到啦!
新一年希望大家以後都不再驚恐!

大宅

美麗,KAKA:
其實我也好想同您哋一齊去跳老舞 但要湊仔呢.嗰衰仔近日重喺補習社學埋1至10咸濕歌,乜嘢一見鐘情,二見談情,三見莫清光,四圍咁摸...................今日重夠膽死係校車內唱,卒之放俾司機向我投訴mouth: 真係想 .
美麗請sms你facebook a/c.
新年團拜好呀!

大宅

美麗:唔好嬲,有d"長輩"係持老賣老,把口唔收,我姑9,99,62便是這種騎呢人.我也要練好耐(廿年)才懂接招,就當是一種磨鍊.耶穌也會生氣.所以嬲係無罪.遲d條氣順番,冷靜了個人,咪諗吓點見招拆招
有時我也會問攪セ總是遇着d臭口祖,不過,人生就係咁.............................避無可避

大宅

美麗:

我好認同你話一病發,真係會打擊自信心,亦動搖了自已一向平穩果種感覺.
年廿六和前一天(9/2)早上同樣因腸胃唔舒服想嘔跟住病發,都係得我一人在家,標酒冷汗,其實食鎮靜劑只是10分鐘才有用,嚟料果下快到無人有,但年廿六果次我感受好深,在我最驚又唔郁得時,我心內呼求 耶穌陪我行過這些黑暗風浪,當我猛諗找邊個陪我?卡B?阿佩?家燕老母?我老公?我細妹...........原來神巳在我身邊,就係咁,15分鐘過去,人係好累,但我反而覺得其實頭先果雨粒鎮定劑係唔駛食,但之後平伏了,挫敗感好重,唔好再招呼我啦老友"驚恐症"唉!新年流流 .
但我不會放棄,返一個月亦照DR.意思只食血清素不同食鎮靜劑,情况也OK.
大家努力吧.驚恐症不會死人既
只是近日我比個仔快要考試令我個人好大壓力,我好後悔讓他入了這間英文咁深嘅小學

大宅

b咕:
您好,我d病史請睇回part 1,我陀bb係2000年,重係千禧龍年bb ,我陀bb一邊睇政府醫生,一邊睇私人精神科,你睇完我d戰跡就知我當時食了好多藥,唯一不能做是我個仔出世唔可以飲人奶,都好我樂得清靜 ,有醫生話食住藥生出來個b難凑d唔多願瞓,瞓又時間短,飲奶會慢,但我位公子剛相反,佢真係人之初,食瞓疴.出世一個月介了夜奶,飲8,9安奶,4,5分鍾着着聲扯哂跟住收工大瞓四至五個鍾再嚟過 .
所以我深信這是 神保守我的恩典

大宅

b咕:
您好,我d病史請睇回part 1,我陀bb係2000年,重係千禧龍年bb ,我陀bb一邊睇政府醫生,一邊睇私人精神科,你睇完我d戰跡就知我當時食了好多藥,唯一不能做是我個仔出世唔可以飲人奶,都好我樂得清靜 ,有醫生話食住藥生出來個b難凑d唔多願瞓,瞓又時間短,飲奶會慢,但我位公子剛相反,佢真係人之初,食瞓疴.出世一個月介了夜奶,飲8,9安奶,4,5分鍾着着聲扯哂跟住收工大瞓四至五個鍾再嚟過 .
所以我深信這是 神保守我的恩典

大宅

看看這些病人,便知自己不是最慘

www.hkreporter.com/talks/thread-267507-1-1.html
我們更需為這一群不幸的人祈禱mouth:

大宅

Hi:我陀bb時仍有食藥,你話食開心藥,你是那一個病症?如你情緒上反覆,最好看返dr先,因為大肚時d荷爾蒙轉變人也較起伏,不要自我催眠話冇人理你,可能呢度d人忙,了冇即時覆,我也是好懶令起支筆寫嘢.

原帖由 YanYan09 於 09-4-17 23:51 發表
各位mami, 你地好呀!
我有左情緒病幾年, 亦都食左幾年開心藥, 而家因為有左 (35週la), 所以醫生叫我停藥, 但我既情緒變得反反覆覆, 亦都變得唔想出街.....有時會"凝"住隔離鄰舍會害自己, 比老公話我有被害妄想症.

...

大宅

好似我上新聞組同d人傾野,真係未必一定有人回應我d嘢.

原帖由 kikiwo 於 09-4-18 02:44 發表
Hi:我陀bb時仍有食藥,你話食開心藥,你是那一個病症?如你情緒上反覆,最好看返dr先,因為大肚時d荷爾蒙轉變人也較起伏,不要自我催眠話冇人理你,可能呢度d人忙,了冇即時覆,我也是好懶令起支筆寫嘢.

...

大宅

我bb出世7磅半,一切正常,時常笑,唔多扭計,一個月己戒了夜奶,食奶好快,五分鍾8安奶,頭一年冇病過.
以上我只會是覺得是 神保守我.我陀仔時食過好多藥,我以前d post 也講過,懷孕期內我鼻敏感,氣管炎,久咳,偏頭病,腸胃炎.以上病種要吃藥,炎症的病更要吃抗生素,我知懷孕期吃太多藥,絕對唔係好事,我的心係担心我連累bb,我只有是每天向 神祈禱.另外,也有專給孕婦吃的藥,但記得不要食成藥

原帖由 YanYan09 於 09-4-18 15:50 發表
醫生話輕度抑鬱, 所以叫我停藥.

你有左時仍然食藥, 咁so far bb係咪一樣咁健康?
因為醫生話現在仍未能百份之百肯定藥物對bb無影響.

大宅

願慈愛的恩主也顧念您和您bb.
我陀bb時,很少見我62 99,因他們會觸動我而情緒波動再病發,而我在家中時常睇黄子華楝篤笑d碟,又睇周星星,我知陀仔時易喊,所以d我唔鐘意嘅人盡量少接觸.

原帖由 YanYan09 於 09-4-19 00:29 發表
謝謝你, 你bb真係好乖, 仲要咁快就戒左夜奶.

我本身都好容易病,有左之後都食過氣管炎同尿道炎既藥 . 上次34週檢查, bb得4磅幾, 輕左d, 而家都有d 擔心bb出世時會唔會有6磅....

有左之後好容易喊, 我知咁樣對bb唔好 ...

大宅

Hi: yanyan09
不用心急谷肥自己和個b,到了第7,8,9個月就自然好有胃口,我個時吃大家樂兩個早餐 ,每日兩支十字牌奶奶,我共重了25磅啫,但個b出世就7磅11安,講件事你知:昨動那朝早上10時半一坐底個人,將椅濕哂 穿羊水,不過我個fd說第一胎無咁快生出來,咁當時我只照常食5mg鎮靜劑,之後乘的士去.........................................美心酒樓一條友飲茶,吃了叉包,腸粉,.............好多點心,我心諗有排唔駛飲茶,咪食鑊勁,到晚上6時半羊水又湧多咗咪同老公即飛車入院,到時,你顧得痛也不會病發:happy信我

大宅

gingerchan:一個人面對病發係好辛苦,但這卻是我地必需要面對,我發作時也會想到即要找人陪,最好我老公係我身邊,但現實係佢要返工,冇人可突然即刻標到自己身邊,羅醫生教我找一處地方安靜自己,覺得要食藥就食,跟住就係祈禱,慢慢呼吸,逐一向神講你嘅難處.
我咁蛇ge都可以學到,加上這兒一班同路人互相支持,你不要害怕,你都得嘅!
努力

大宅

Hi:如你初不會一下子開一個月藥,通常先開4天或7天藥份,再看看病情,+或╴藥,我以前的男醫生好細心有耐性,當我穩定了便排到政府,轉看政府,是女醫生,好求其.不過我算穩定了所以算啦.政府是用舊藥的

quote]原帖由 開心MAMI 於 09-5-5 08:29 發表

私家係一個月睇一次?? 甘咪好貴囉....
有無女醫生介紹呀? 最好九龍/新界區, THX [/quote]

大宅

咁又唔駛4-8千咁多,例如我睇私家果位醫生,現在一星期約1200-1500.診金連藥費

原帖由 開心MAMI 於 09-5-5 18:04 發表
哇...甘開頭睇..每星期一次...甘一個月咪要4-8千..???

大宅

您好,我以前一直也有返工,咁食住藥個人穩定了就唔怕,但要知突然病發咁又如何處理.我地好易係街度感覺下駑唔驚,但自己信心又唔夠,因為我地又確實親身經歷過病發時果種恐懼,無助,咁諗下個人就有d驚,原本自已唔驚既,重排緊隊等上巴士,但自己又諗到開始黎料,以策安全,就咁跳上的士度.....................如是者我試過一個月由上環搭的士返坪石村屋企,20次,每次130元,死未

原帖由 KatieA 於 09-5-12 18:33 發表
我呢個月發覺自己有d唔妥,有驚恐症病徵,已經睇左精神料兩個星期,本身有份工作,由於害怕一個人出街,所以而家返工放工都要坐的士(感覺安心D)。
唔知各位有呢個病時,有無立即停止上班?定驚住咁繼續返工? ...

大宅

老友本人只有一個"鳩持"袋咁大把,半個月前重同我個細姑奶上深圳買超A負LV,哈.................

原帖由 tigerl 於 09-5-13 18:34 發表
kikiwo, 你買少個"鳩持"都搭倒好多次啦~~ 不過~~你依家都唔使搭的士啦~~

大宅

開心MAMI: 我諗您而家應該好辛苦好困擾,您始終冇去看Dr,咁係唔得,您情緒十性格十心臟都有事就必需去面對,我勸您快卜番Dr,攪掂d驚恐,d Dr好明白有d人係怕見Dr,伹你可同佢講你嘅焦慮(怕見医生),睇佢點幫你,你諗下萬一有乜事你爆煲入咗廠,咁日日都見到Dr,咪重大鑊.
神 會為我哋開出路,而呢條路有衪陪我地行,你壓力大到返教會喊,就更應求勇氣去Dr.神為你開出路去醫,就是透過醫生醫治您.

大宅

你行出第一步即係同個病好番又拉近一步,堅持下去,慢慢你不服嘅地方會逐步痊癒穩定下來,感謝 神讓你勇敢面對

原帖由 開心MAMI 於 09-5-26 13:26 發表
我終於行出第1步...
前晚試過差D暈底, 尋日朝早又係甘.....嚇到我差D入急症室...最後轉去睇精神科....原本想睇個位又無晒位, 改左第2個..都OK既....

希望真係會有幫助啦.......

最近比頭暈頭痛頭脹攪到好唔開心, ...

大宅

您好,好耐冇上來,今早無意中看到你的留言,我也是有驚恐症,嚴重鼻敏感,托bb時氣管弱了,產後患上哮喘,尤其冬天,哮喘發就連驚恐症也發,我一個人湊仔,我個仔現已九歲,回想他bb時,我一個人湊佢,係屋企得我同佢,好怕突然病發..............轉眼九年,如你有困難可同我們分享,我地個班多在新浪綱個 不再驚慌 個blog ,而在01年1月1日我地有聚會,你也來参加啦,多d同路人支持,人也開心d.

原帖由 marie12345 於 09-11-6 14:58 發表

我本身係一個多愁善感既人,一件事我可以唸到好多野,
成日都胡思亂想,晚晚都發夢,連夢裡面既對白都記得,
人比較悲觀,細細個就已經覺得自己係咁。

幾年前身體開始差,嚴重鼻敏感+哮喘,成日睇醫生食藥,個個月都有一次要入醫院, ...

首頁

尾頁

跳至