婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我99對我真係好好好好.......好到:

1)鑊鑊去親佢度,佢都慌死我唔識煲湯咁,又煲涼茶,又煲湯,又燉野比我地一家三口堂食+外賣。

2)又怕我地無錢買生果,次次都塞d佢唔食or食剩o既生果要我地帶返屋企食。

3)出親去食飯都會身教我地唔好浪費,連食剩碟入面個雞頭/兩片大荵/1條菜都要包返走。

4)幫我教我個仔講野,教o既野包括:佢o既鄉下話/ 喂!! / 黐線.....

5)驚死我個仔無肉食營養不良,猛話我做乜比咁多菜佢食,不停叫我比d咩肉咩肉佢食.....

6)以為我個仔係弱聽,永遠都係好好好大聲同佢講野!!

7)佢可能怕我地平日無錢開飯餓親佢個孫,所以每次去親佢度都幫我塞填鴨咁塞我個仔。

你地話我99咁好,我點可以唔多謝佢呢;今晚佢又比左2樽湯,4個蘋果,6個橙,3個雪梨,1大盒提子,1件褸,1/4個蛋糕,1對鞋比我地喇,我地黎緊2日唔使買早餐,2個星期都唔使買生果呀;我地同你仲要住到一個東一個西,拎咁多野返去又可以做埋運動..........難得你個仔又教得咁孝順,ed都唔ed喎,99真係多謝晒你喎!!!!!!

別墅

唉!!我真係知我99好好,佢真係對我地好地不得了,但佢就係唔知道,佢煲d湯,我地根本飲唔切,10次有7,8次都係比佢個仔倒左;佢比我地o既生果/零食,堆下一堆,堆下又一堆,堆到過晒期,結果又係要掉

所以好多時最終都係徙左,咁又何苦呢

別墅

少少地我都無所謂,但真係太多,最慘係要我地成日倒野/掉野,真係好徙架,但我地又真係食唔切喎

原文章由 monchhichiip 於 08-11-16 19:29 發表
我今日啱啱返過自己媽媽屋企,由倆手空空變左一架買餸車返屋企,
"禮物"如下 :
1. 鱷魚肉一包
2. 蛋卷一條
3. 鮑魚一罐
4. 米線8包
5. 烏冬6包
6. 鮑魚面7個
7. 汽水
8. 生果
如果唔拎,媽媽會好唔高興,我做女既,可以點 ...

首頁

尾頁

跳至