自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

借位問下,想問個分數係點計㗎?
我知中、英、數、通一定計啦,咁如果選修兩科,係計兩科定係計一科?
如果選修三科係咪計晒三科?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

1314625 發表於 20-8-13 20:44

多數計best 5,有個別4+2。3x原則上無特別優勢,但如果3x特 ...

明白。咁唔講各大院校收生要求先,例如就咁話DSE考到25分,咁呢個25分係計幾科呢?
我知1=1分,2=2分...... 5**=7分
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:27
一般係指best 5, 最佳5科

如果兩個選修課好過主科,會唔會計少科主科?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:27
一般係指best 5, 最佳5科

但大前提都係要達到33222以上,係咪?

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 20-8-14 09:33
唔怪得工程係水泡科

HKU都係收25分

唔好意思,請問水泡科係咩,可唔可以解釋一下謝謝!

首頁

尾頁

跳至