跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:有冇媽咪是在香港要返工,有工人清潔煮飯帶

原帖由 vivianchau 於 15-02-03 發表
有冇媽咪是在香港要返工,有工人清潔煮飯帶小朋友。

但是,移民之後,冇工返,要做晒工人的事,一腳踢之餘 ...

我係香港已經等到最細嗰個5歲返小學先敢過來。如果揍住二個重要冇學返,全日全程自己照顧。我想像唔到。所以當年死都唔過住。

文化,英文,揸車,認路,親友等等都冇問題。由中學開始係度住過十年。

但過到來都係頂唔順。冇咗工人最激。

我個人覺得最重要係有好的工具幫手,洗碗碟機一定要。呢度好多JM介紹的地拖,煮食工具等,好得,唔好諗買晒佢。 唔同MODEL買多幾個, 總有一個啱用, 用具一定要就手。 唔啱買到啱。呢D錢唔好慳。

過到來就要訓練小朋友獨立。我就全間屋放嘢就晒小朋友高度, 佢地自己的衫褲鞋襪校服,話比佢聽點放,洗完自己放好,返學自己取來著,沖涼底衫褲毛巾自己攪。開水位最好換過冷熱同一個掣開,小朋友可自己開水沖。 碗碟餐具水杯,食物如早餐CEREAL,牛奶,多士爐等,要刀义碗碟牛油,JAM,茄汁等等。又可以自己攪。小朋友唔做好家務,唔收拾好自己D嘢。唔開飯食。冇乜特別事唔好叫我。 教佢炒吓嘢,等煮飯時,同時煮幾樣嘢,都幫到手。 

Gee!    發表於 15-4-21 10:51

伯爵府

bread 發表於 15-2-3 19:45
有,原本學校要求去英文學校讀半年才入學,但我不太想囡囡適應一個新環境後再適應另一環境,因此同學校協商 ...
我以為只係中學才要考英文才可以學校。我小朋友小學都係直入。我自己當年就要考,但PASS咗的話, 都係可以直入的。

伯爵府

回覆:初到貴境,怎樣適應?

請問你地講緊邊個state ?

首頁

尾頁

跳至