母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我都報到先,
e+見到個新版面好無癮呀!!!!!!!!
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

大宅

好媽媽勳章

早晨~
viola,
你係介咗人奶定完全唔食奶呀,袁小b未夠歲bor

原文章由 viola_siuba 於 07-7-5 00:24 發表
姊妹們~~大家還在努力嗎?^_^
我家袁生已經戒奶粉~真係可喜可賀~wakakaka

大宅

好媽媽勳章

午安呀~:-P
大家去幫手sent信多謝鏗鏘集呀~
希望佢會拍第3,4集,為我地奶媽講多d,大家去支持吓啦

大宅

好媽媽勳章

我都試過介片,不過只係半個鐘,個大寶豬好似當堂free哂咁連sh咗2次,

原文章由 yanlongma 於 07-7-16 12:29 發表
喇!唔係想打沈你呀! 不過,你都好大貪喎!歲半未到就想bb戒片!
不過咁,都可以開始試下,但就唔好咁大祈望!

大宅

好媽媽勳章

係咪比仔仔咬親吓所以痛呀 唔會突然有掛....

我近排都比佢當奶咀咁,見佢大牙d牙肉種起哂,唔知係咪牛大牙呢 ,貼身膏藥咁一步都唔比行開,辛苦到頭昏

原文章由 teresa1208 於 07-7-16 17:06 發表
c啦!!
個nipple好似有D 痛咁!!

但係冇傷痕,我唔係唔係有念珠菌呢??

大宅

好媽媽勳章

pigletchan,
恭喜恭喜~
比比做家姐,休息一排先再打算啦~:lol

celiacat,
嘩~~~嘩,17個月都重可以谷得咁勁,好野:lol :lol
咪當水咁比仔仔飲多幾餐lor..

大宅

好媽媽勳章

多謝
一樣相似..."傻笑"

你今日重有無咁痛呀??

原文章由 teresa1208 於 07-7-17 12:14 發表
容媽媽,
睇真D, 張大頭相既笑容.....好似你

大宅

好媽媽勳章

我有時都係呀,朝早想飲啖水先餵但就比佢攬住,整到我想飲水佢想食,要鬥快

原文章由 celiacat 於 07-7-18 07:43 發表
今朝仲慘,6點幾囝囝食住奶時猛咁喊,我就極度口渴,想飲水又起唔到身,(因為俾佢攬住).,我估我身體唔夠水,加上前日塞得勁敷了椰菜,無乜奶,佢越食越燥係咁喊,後來叫醒老公jump水,我飲了兩大杯後,囝囝先至食奶奶再訓 ...

大宅

好媽媽勳章

huggie學習褲唔得架,夜晚佢地look來look去咁訓,旁邊d位就漏架啦,得中間好少位吸到sh sh,日頭用就ok,夜晚點都要用片片,我用大王L碼,包高小小,咁就無再漏啦:-P

原文章由 celiacat 於 07-7-21 10:56 發表
我而家訓覺用輕鬆穿或huggie學習褲,因為囝囝臨床前沖完涼,次次都唔肯訓定定俾我包尿片,我唯有同佢穿學習褲,但用了huggie兩日,個肚位置有少少漏呀,都唔知用邊隻好呀:tongue:

大宅

好媽媽勳章

你好番D啦,平時叫小袁生食好D啦

原文章由 viola_siuba 於 07-7-21 01:33 發表
係呀,真係好痛架
死佬仲要身痕就埋黎攪下我~真係想發脾4兜巴扯佢:P~HA
不過NOW好左D..希望聽日就會無事:))

泵就唔泵LU~我怕泵出黎得個少少我會好SAD~

大宅

好媽媽勳章

汶汶好勁呀!!吸收得好好喎,

原文章由 jjtseung 於 07-7-22 10:35 發表

唉... 汶汶而家用緊GOON大嗎, 岩岩好咋... 我想堅持用耐d中嗎, 省d$$, 點知成個迷你低腰款咁, 露臍露pat la, 仲日日漏尿... 汶汶好似長得好快咁, d片片好快就覺得好短!

大宅

好媽媽勳章

咁你病重去書展

原文章由 Ballballmami 於 07-7-22 17:24 發表
各位媽咪好,
成個星期冇上黎, 病到"溫溫等等", 仲要因為個女走左去書展幾個鐘, 病情更嚴重..
不過其實懿懿咁細, 書展d書唔係真係咁啱, 要好有心機睇先搵到d叫做啱睇d...

大宅

好媽媽勳章

5日既工真係正架:mrgreen: +埋d紅假就好似成日都有假期,感覺真好

原文章由 pangchaimami 於 07-7-23 09:11 發表

teresa1208 ... 係呀係呀, 搵啦, 上次有份工要5.5日, 我都唔做呀:tongue: , 因為我返慣5日 , 加上老公係5.5, 唔想連sat都要99幫我湊仔啦:loveliness:

大宅

好媽媽勳章

我覺得沖定1枝A+ & 森永放係度,如果佢果餐肯食森永就比哂佢食,如果唔肯就A+補上,每日如是,咁佢慢慢咪會食森永LOR,但又好似幾浪費,我都係段估咁比意見, 都係等有經驗既姊妹比意見好D...:mrgreen:

原文章由 pangchaimami 於 07-7-23 09:26 發表
有個轉奶問題問下大家:D
現在臭臭一日補一餐奶粉A+, 但因大熱氣 (尿黃& 便便變固體), 想轉森永, 轉奶應該張一日內一餐轉, 但e+一日都係得一餐奶粉, 係咪就張成餐轉呀, 但我是否需要留d A+, 萬一臭臭唔食森永都 ...

大宅

好媽媽勳章

早晨!
mcada,
細佬真係大個咗好多,同家姐好似樣 ,家姐好乖呀肯幫手餵粥

pigletchan,
你要休息多d啦,搵工就慢慢來啦~

原文章由 pigletchan 於 07-7-24 08:53 發表
細佬個樣大個左好多呀,佢肯食就已經好好...bb肯食野..真係煩小好多...

大宅

好媽媽勳章

聽完你講細佬同家姐d趣事真係好開心
多d講呀,我好鍾意聽:mrgreen:
你最尾個句好似d新年廣告

原文章由 Mcada 於 07-7-24 16:59 發表

唔好嚇人啦... 我都唔會呀, 兩次都輕鬆, 第二次仲嘔都冇嘔過.... 食得訓得, 好好架...

多謝你地呀, 仲記得我地, 而家我體力勞動都唔止, 真係好考EQ呀, 因為細佬已經踏入小魔怪階段, 周圍破壞, 仲專水纏 ...

大宅

好媽媽勳章

恭喜你!!
搵到新工就話之佢啦~當你boss唱歌

原文章由 pangchaimami 於 07-7-25 09:25 發表
good news to tell u that i find a new job la
我有9日AL, 本打算留幾日休息&可以早d返新工, 點知boss唔比我set off 重同我講法例, 我知其他同事走都可以se ...

大宅

好媽媽勳章

緊係等埋啦!!!
$$$$$$$$$$$$$

原文章由 teresa1208 於 07-7-25 11:45 發表
e+唸轉工.
咪會冇左年尾bouns law...
15/16...唔知點好!!!

大宅

好媽媽勳章

呵呵~~~笑c,1歲都行得好快wor

原文章由 acpurples 於 07-7-25 12:10 發表
http://www.youtube.com/watch?v=x579fhmO_vQ

星期日同阿女去左0607個1歲生日party,有成100個bb一齊玩,佢玩得好開心,當日仲有個爬行比賽,佢係分組入面第一個到終點,但係都係第一個比人埠出局, ...

大宅

好媽媽勳章

叫你大b幫手食d得唔得?

原文章由 yanlongma 於 07-7-31 13:57 發表
想問下各位奶媽,冰箱裏有幾多冰奶先夠呢?
我而家有20包6安,已忍痛掉左7-8包(因實在無位)。
係唔係唔應該keep咁多,等仔仔食多d新鮮貨呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊