自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剩睇個標題以為校隊要收高昂既學費先可以參加,阻止左有潛質既窮學生。

點知入到嚟先知原來係個媽咪唔識安排好時間。好老實,時間係由人控制,好多學校課後活動都唔會有校車接送安排,你話唔想仔仔放棄入到校隊既機會,做媽咪既更加要想辦法協助,上面既媽咪都比左好多意見你,好好考慮下啦,仲有二星期就開學,希望你既小朋友可以如願參加校隊,發揮所長。

weiwai  係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下我l  發表於 11-8-18 12:13
吱仔與lo仔  學校咁過份, 原來唔係~~係樓主自己安排唔到啫, 根本唔關有無錢事  發表於 11-8-18 10:38

大宅

weiwai 係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下

回覆你既點評

呢度d媽咪已經比左好多意見你,真係無一樣行得通?
1) 早少少接左妹妹放學再去接哥哥 (妹妹一星期返學時間少左,呢個係最好既方法)
2) 搵隔離屋c9 / 屋企人幫手湊住妹妹,再由你去學校接哥哥 (要比錢隔離屋c9)
3) 搵同樣參加校隊家長幫手接哥哥,再幫你湊返去 (要比錢其他家長幫手湊仔費用)
4) 哥哥自己坐車直接返屋企 / 轉車站再由你去接佢 (擔心中途有意外)
5) 唔參加校隊 (放棄仔仔發揮所長機會)

其實仲有咩難處呢?不妨講出黎睇下有咩可以諗到。我地在職媽咪都可以安排到小朋友學野時間,全職媽咪應該比我地更彈性啦。(我無工人,自己湊小朋友返學再搵隔離c9幫手湊放學)

fengfeng  你好有心機 list 晒咁多方法出黎!  發表於 11-8-18 13:54

大宅

岩岩先睇到你話妹妹要返醫院做治療,咁醫院同學校遠嗎!哥哥留校等你去湊又得唔得?或者哥哥直接去醫院搵你地?治療係咪長期性,會唔會係短時間內完成到時可以湊到哥哥呢?

大家反應大都只係你個topic開名唔好,事實上真係唔入校隊同窮係無關係(係呢件事上面)。

大宅

路係由人行出嚟既,凡事都有解決既方法。我好好心機去幫樓主諗辦法,只因係唔想小朋友失去一個學習既機會,有d媽咪都提議好好既方法,例如係m記、商場等,再唔係睇下學校附近有冇咩社區中心呀,可唔可以比哥哥坐一陣等樓主去接佢。

但都有另一問題,其中一項要5:45先放學,如坐個半鐘頭車返到屋企真係好夜,仲要做功課沖涼食飯,呢個我諗樓主你都要考慮下。

其實如係我既小朋友,我會選另一項仔仔早d放學既校隊入就算,咁就變為一星期只有一日難安排接放學時間,解決問題難處又容易左。

Sumyeema1  LIKE  發表於 11-8-18 14:22

首頁

尾頁

跳至