母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 edith1234567 的帖子

我b宜家七周大,你嘅担心我都經歷過,不過好快就換成喪食奶,到時你又會担心夠唔夠佢食,放心啦,佢要就俾佢啜,你有時間就多啲休息!足夠休息先造到多啲奶!

大宅

補充3)如果你見佢食到扭尼扭去,又想食又好似頂唔順咁就掃一掃風先,同埋盡量一離口由佢照平訓一陣(十零秒),等佢响喉嚨/口腔入面d奶有時間落埋去先,先慢慢抱起掃風,唔緊好急,温柔地慢慢拍/掃,你慢慢就會掌握到bb嘅需要架喇

大宅

緊係啦,佢地打住c egg都訓得著添,其實bb打c egg好平常,唔洗担心,係有奶到肚先會刺激到橫隔膜先會打c egg

大宅

泵出黎餵都無壞格,當然可以試下啦,俾啲信心自己,你係媽媽黎架喇加油加油加油!

大宅

我懶同埋覺得無幫助,所以唔會掃,之前屋企人睇唔過眼會掃,不過講開先醒起bb最近已經好少打嗝

大宅

我b第6日先出院,响醫院一直都被餵奶粉,返到屋企之後就開始train佢啜,因為初初一邊乳頭俾佢咬損,所以泵過出黎用樽餵,兩樣一齊持續左個零禮拜,之後大部分時間埋身,係偶然出街帶定一餐奶用樽餵!一係你再試下用揾方法整醒佢食丫,或者佢訓都点整都唔醒先樽餵,一清醒即刻埋身!你b宜家一日点訓法/点食法?

大宅

你bb都係懶訓姐,起碼肯食奶,問題不大,你唔放心就繼續定時定候整醒佢食,你泵左出黎入面少左佢就啜耐左好合理丫,更加證明佢係肯啜,時間唔係問題,bb都知飽架,佢夠就自然停,至於你話奶出得急,佢食到濁親,我b都係咁架咋,bb都要時間適應,佢地慢慢就會摸到個節奏,我b宜家有時都仲會濁親!唔洗太担心,見招拆招!^^

大宅

你b仲有冇黃?屎屎多唔多?我b Day7返健康院醫生話佢已經唔太黃,所以我冇迫佢定時定候飲奶,佢喊醒就餵,如果太輕磅或仲好黃就有必要迫佢飲多d奶

大宅

你泵係為左用樽再餵定搏佢啜耐d?我覺得bb飽左就無得迫,最多密d整醒佢食,一日起碼食10餐

大宅

退緊黃健康院有冇話bb要追磅!?8餐都合格,可以的話首先加多一餐,俾bb慢慢適應先,唔好迫得太緊,bb好快會愈黎愈大食,仲會好中意啜媽媽添^^

大宅

我b聽日兩個月喇,佢日頭可以食完訓2-3個鐘先醒,不過已經唔係餐餐食完就訓,尤其下晝,要同佢玩,傾計,或者抱佢落街行下,一日食6-8餐,視乎佢訓幾耐,題外話,唔知係米因為我幾乎每次佢喊醒我就立刻出現响佢面前安撫佢,佢宜家醒左好少喊,只會依依丫丫咁叫下,然後一見到係我就會笑,你都試下,要享受教佢嘅過程,bb會感受到!易唔易湊其實好睇媽媽心態同教導

大宅

係呀,佢地識調節架,不過要d時間,唔係次次都頂但順,有時都會幫下佢,當feel到就快奶陣,可以將乳頭拉出少少(用上身郁就得,唔駛用手架),感覺上好似食得好左,過左奶陣就推返入去,bb愈大就自然食得愈叻架喇

大宅

我b未滿月時一日食11/12餐,宜家已經變到6-8餐

大宅

我相信bb本能上好需要安全感,其實訓响床仔唔會唔舒服格,但佢要人抱就係因為覺得有安全感覺得舒適,係好自然嘅事,我要我老公都係bb一大叫就要去同佢玩/傾計,再扭先抱,我信咁樣做可以建立好嘅親子關係

大宅

我冇特登去搞住佢食奶,俾佢可以專心d食,反而係如果佢担住好耐唔郁就會試下拉出乳頭,如果佢仲想食自然會担實再啜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊