在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

kiubaby 發表於 13-4-26 16:34
我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實想生多個
但又要供樓,又要俾家用,個囡開始大又想佢學下琴,朗誦, ...

我的情況同你差唔多.......生咗兩個lu~~
大仔都升小一喇!so far冇咩問題。但前題係我同c6的工作好穩定,好少ot,每年跳point嗰隻... 感覺上較為有安全感。但就唔會搏得到搵大錢囉. (但我地兩個都唔係想"闖"嗰種人)

個仔k班有學券,都夠$學一樣樂器、一樣運動。暑假期間通常會再報多一種興趣班打發時間。
細嗰個就仲細,未入學,駛費少好多。

個仔派到一間唔錯的津校(其實我同c6並唔覺得一定要讀私校/直資。不過,呢d嘢人各有志,而且要自己意志理念堅定,唔會吓吓又介意其他人比較),我地非常滿意。
細嗰個我地都會安排佢讀有學券的幼稚園。

但你的情況俾著我,就會考慮老公的工作穩定咗先至再生多個囉‥‥因為萬一仲搵少咗就大家都好大壓力架喇!不如你俾多兩年時間你老公闖一闖,到時睇定d先決定。
我兩個小朋友隔五年,但哥哥不知幾錫妹妹,因為哥哥都唔算細個,聽得明我地講道理,明白我地唔係錫哂妹妹,從來冇妒忌;有時仲幫手一齊照顧妹妹o添呀!

大宅

嘻‥‥我發覺好似jm自己成長經歷都幾影響點睇生唔生,唔係淨係經濟因素咁簡單.而成長經歷又會影響個人性格,有d好樂觀,睇物質唔係放到咁大;但有d就好似灰d,似乎經濟好d會有安全感多d...

另我諗到其實生唔生(或生唔生多個)都唔好淨係睇經濟,仲要睇埋自己的性格、同c6的感情係咪成熟穩定(唔係淨係份工穩唔穩定)都好重要啊!

Tobbyy  好似我老公D觀点, 佢一D都唔覺辛苦, 係我驚唔夠錢養.  發表於 13-5-1 18:29

大宅

Tobbyy 發表於 13-5-1 18:33
我計來計去, 返學後洗費都係20K以內 (唔計供樓, 供養父母), 請問大家係咪都係呢?
...

我係。唔計供樓、供養父母和奉獻(因我是基督徒),如果大B返小一(另加興趣班)、細B返K1(半日),加埋屋企食用,大約萬七左右。

首頁

尾頁

跳至