自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

《英國醫學期刊》(BMJ)日前發表調查報告,揭露與美國藥廠輝瑞(Pfizer)合作的美國研究公司Ventavia於輝瑞疫苗第三期的臨床試驗中,存在偽造數據、揭盲患者實驗、僱用訓練不足的疫苗接種員等數項嚴重違規問題,沒想到公司內部的吹哨者向美國食品及藥物管理局(FDA)提出投訴當天就遭到解雇。

《英國醫學期刊》ㄎ於11月2日刊登一篇以《新冠病毒:研究人員揭露輝瑞(BNT)疫苗試驗中的數據誠信問題》為題的調查報告,當中以Ventavia前區域總監傑克遜(Brook Jackson)所提供數十份公司內文件、照片、錄音和電子郵件等證據,展示Ventavia出現多項違規造假行為,諸如隨意修改實驗日誌、偽造填寫數據、實驗樣本標記錯誤等。

此外,這些紀錄當中還出現疫苗存放溫度不當、未報告實驗偏差、對第三期實驗中出現的不良事件反應遲緩等人為因素問題,甚至有工作人員會在研究中公開研究對象的接種資料,受試者可藉此得知自己注射的是疫苗或是安慰劑。

珍珠宮

2018復活節勳章

小肥兔 發表於 21-11-13 10:28
香港磚家會選擇性失明

睇怕你會估中,班磚家成日話要睇醫學期刊報告,今次
多數會扮睇唔到。

珍珠宮

2018復活節勳章

sunnymama2 發表於 21-11-13 08:30
今次應該係真吧

Anyway, 今次袁國勇話為左唔好哂疫苗,想為香港做番d野,轉打科興

袁講嘢自相矛盾,佢一面話只看抗體,而復抗體又咁高,咁老尾點解要打第三針,佢做乜又要跟打第三針。又話唔浪費,所以要打科興,其實打多打少佢一個,對浪費都冇影響啦。佢依家廢話連篇,令人失望。

珍珠宮

2018復活節勳章

geminialing 發表於 21-11-13 11:06
香港終於有傳媒講喇

外國傳媒好似無報,集體啞左

傳媒、social media 等,大部份都是有預設立場的。
今天 BMJ 爆料,遲早會被報復。

珍珠宮

2018復活節勳章

geminialing 發表於 21-11-13 11:22
bmj係醫學期刊,應該無咁易被報復掛

西方傳媒就梗係驚,唯有自保唔提啦

牽連到巨大的商業利益和名譽,就算國家機器唔出手,藥廠也不會輕易罷休,BMJ 今次真係大膽,仲要係唱衰大佬。

珍珠宮

2018復活節勳章

cattz288 發表於 21-11-13 15:05
打左安慰劑果班試者,唔比返真疫苗佢打架?

做完測試後,應該會有真的打。

珍珠宮

2018復活節勳章

TOMATOO 發表於 21-11-13 13:13
香港的所謂磚家,心盲,眼盲,仲要叫人第三針一定要打伏必大。。。。。
...

呢班磚家,似推銷員多過專業人士。

珍珠宮

2018復活節勳章

cattz288 發表於 21-11-13 17:33
但佢最尾話有名單,令試者知道自己係打安慰劑,咁即係無人話佢知咩?

正常情況,應該是有了測試結果作比較後,測試者先知道係真的疫苗還是安慰劑,之後後者應該會補打真疫苗。未出結果,不應洩露資料,這事件其中的一個問題,就是提前洩露了。

珍珠宮

2018復活節勳章

emilylam 發表於 21-11-14 01:26
睇唔起傳媒嘅卑劣手法,凡是講bnt負面嘅嘢就會寫內地與德國研發嘅復必泰,如果係講bnt好嘅嘢就會寫美國與德 ...

今時今日,佢地似係新聞作者多過記者,毫不專業,只會亂寫。佢地所作所為,令人鄙視。沒有了毒果後,方向報寫新冠肺炎報導嘅作者,就是其中的表表者。

首頁

尾頁

跳至