自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己睇完都感覺良好,撇除banding問題,呢間係唯一一間我哋兩個都鍾意。一去到感覺好熱鬧開心,好多學生返嚟幫手,個個面帶笑容,感覺係真心想返嚟學校幫手嘅,師生關係亦師亦友咁;有我女鍾意嘅課外活動;呢間係區內B3但校風好嘅學校(我地學校小學老師講)
想問下b2生選b3學校.. 有問題嗎?會有人咁揀?thanks!!

大宅

多謝咁多位意見,講講我女情況,佢唔鍾意讀書,往往係我迫同陪住先肯讀,已經盡唒力都係去到而家咁,所以一定唔會博B1C…因為博到都怕到時都讀得好辛苦
佢好易受人影響,所以一定要佢讀好少少唔好去D學生好曳嘅學校,但果間係我地小學多老師推薦話校風好,學生純品既b3學校,加上親身去完,感覺D同學真係幾純,所以先會有呢個諗法

本身我自己一路都係心儀區內一間band 2.. 不過上星期去完,我女話千祈唔好報呢間,我自己感覺亦扣晒分,感覺就只有谷成績,不過都會另外再參加開放日感受多次

大宅

同埋我目標係想佢入到大學,學風同入U率都係我會考慮的

大宅

crazypaper 發表於 23-10-20 15:28
請問點知自己小朋友band幾?睇級名次?

呈一後老師同我講的

大宅

winladyship 發表於 23-10-20 18:32
請問您有好感是否巡禮第四間學校?
扣哂分是否巡禮第六間學校?

係(emoji)(emoji)你都有去?感覺如何?(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

幸運是對手 發表於 23-10-20 18:29
不如你直接講邊間B3學校,可能有家長解答到你,開放日緊係把最好一面展現比人睇。
...

張沛松,喺將軍澳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊