嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

阿仔就係俾人抱慣瞌,日頭完全唔可以自己係床仔瞌,我已做試過唔埋佢,佢真係喊足兩個鐘到下一餐奶。我想請教幾樣野:
1) 四十幾日人仔,我未見過佢瞌醒只係叫下,次次都係喊得好勁,好肚餓咁,佢一餐4oz, 全人奶,唔埋身,其實佢係咪唔夠飽?所以永遠都係瞌醒大喊?基本上佢都幾準時喊,係半夜個餐成日唔同。
2) 習慣食完奶抱著一陣,因為唔係次次掃到風,要等佢落咗格,唔你實吐奶,咁有時佢會瞌咗,但一放落床仔就醒
然後喊。。。。可以點?
3) 試過2次真係由佢喊,佢真係喊足2 粒鐘,都無停。唉。。。我都唔知可以點
4) 仲有食夜奶,夜晚佢試過瞌到5 個鐘,不過係9-2, 或10-3, 試過教到11 點同12 點食,都係3-4 個鐘就醒。點同佢 戒夜奶?尋晚12:30 食奶,3:30 就醒,但抱著俾奶咀就瞌到5:30
5) 日頭放落床仔瞌唔到半個鐘就喊 (抱著瞌咗先放落床), 夜晚都係一樣但就可以瞌到夠鐘,但未戒到夜奶。。。

大宅

回覆:pyjess 的帖子

因為佢成日半晚不定時醒,攪到朝早第一餐唔定時,呢一星期開始定d, 早幾日就5:30, 8:30, 11:30, 2:30, 5:30, 8:30, 11:30. 呢個時間表暫時都仲ok, 但兩星期後要番工我就想改到6-6:30第一餐。BB今朝4點幾就醒,成功用奶咀tum到5:50再醒先食第一餐。我今晚會跟你地方法慢慢俾少d佢食,唔再用奶咀。一開始又要tune 時間,又要戒夜奶,我又想佢改4 小時一餐,又唔俾日頭tum/抱著瞌對一個四十幾日人仔係咪too much? c6 同99 係咁話佢太細,會喊到凸肚臍,喉嚨損呀,真係好大壓力,train 咗兩餐,又俾99 破壞哂,仲要發我脾氣,62 叫佢睇bb, 死都話唔睇。我唔想同佢地嗌交,只好俾佢抱,然後我出咗去3 個鐘,番到來咪見到工人抱著阿仔瞌囉。我串c6 話個仔唔抱唔瞌,我唔會抱,你自己抱,99 即刻叫工人放低佢上床,不出5 分鐘咪喊囉。我唔知點樣叫99 唔好上來。。。。。。 好灰!我想先focus tune 好 timetable 同改4 個鐘一餐同戒夜奶先,可唔可以呢?

大宅

引用:回覆+VVhuilee+的帖子首先,+我覺得你不要心

原帖由 pyjess 於 13-04-28 發表
回覆 VVhuilee 的帖子

首先, 我覺得你不要心急, 先由頭可一次關於睡眠那部份的POST, 才開始進行
係囉,好心急,因為日日抱著瞌,見到佢瞌得唔好真係人到癲。你再講一講我冷靜番d, 會先安排bb 時間表,即6 點第一餐開始先,我想問問: BB 呢兩晚都12 點食奶,第一晚就4 點幾醒,尋晚就5 點幾,兩晚都係俾奶咀捱到6 點第一餐。咁得唔得? BB 似過好多次9-10pm 食完瞌到2-3 點,我應唔應該12 點叫醒佢食奶呢?尋晚係我叫醒佢先食12 點餐奶

大宅

引用:回覆+VVhuilee+的帖子我讚成你先調好時間表

原帖由 pyjess 於 13-04-29 發表

我讚成你先調好時間表, 同埋12點叫醒餵一次
尋晚3點幾就醒,俾奶咀啜一陣就瞌得番到5 點幾。睇來佢只可以捱到5點。我只好用奶咀tum 到6 點第一餐。我咁做有冇問題? 如果唔係就5 點餵,8 點再餵。兩個方案我都係要5 點起身。下星期就番工,希望可以6 點先同佢食第一餐,如果唔係就4點玩到6 點(4 點起身泵奶), 一係就5 點個轉埋身

大宅

pyjess 發表於 13-5-1 23:41

我覺得3點幾o個下, 只係慣左要起身; 5點幾就真係肚餓, 如果近6點, 就拖到6點先餵
Pyjess, 我又有難題. 自行入睡有進步, 夜晚宜家唔駛抱著瞓, 可以上床氹下, 俾奶咀一陣就瞓. 有時連奶咀都唔駛俾. 日頭仲未做到.

過左一個月阿仔已經2個月3週, 時間表fix 左一段時間係6, 9, 12, 3 etc. 9點食完會瞓到2點, 佢成日4點幾不斷扭來扭去, 啜手指啜到答答聲, 好多時仲會放屁/便便... 佢好似俾4點半呢個時間纏住...

試過成個星期俾奶咀佢, 奶咀一跌, 佢又扭過, 通常捱到6點到一定大喊, 但咁樣超辛苦.
又試過4點幾埋身俾佢啜一陣, 咁佢就可以瞓到6-7點.
試過有一次9:45 先食佢就3點幾醒, 食完就瞓到6:30.
好啦, 通常戒夜奶都會11點-12點食last meal, 咁我又試過, 佢都係3點幾叫食.

一星期前阿仔開始食少左, 明顯無咁肚餓, 咁我就試下幫佢轉3.5 小時一餐 (加到160ml) , fix 9點半第一餐, 1pm, 4:30pm, 8pm, 1am 到佢叫就食, 之後4點幾又來不斷扭來扭去. 又來試俾奶咀佢, 最多捱到5點半. (佢1am 同6am 只肯食120-130ml) . 尋晚試下餵佢食少少, 食20-30ml 已經係咁拎頭唔食, 反哂眼瞓番, 5點放番上床, 瞓到6點喊食左100ml 即瞓番, 8點醒極到精神笑哂.

我感覺上阿仔8-10點已進入夜晚, 好多時6點食完奶死都唔肯瞓, 捱到8點幾先瞓. 9點個餐次次食完都好容易上床氹一陣極快瞓著, 佢一覺可以瞓到5-6小時係由8-10 點起計, 11 點食都算係夜奶, 我唔知咁講啱唔啱, 定係我做錯d咩? 係咪我時間表轉左攪到佢都亂哂?

難題係宜家轉3.5小時一餐, 我想較番9:30至10點last meal, 半夜3點幾食多餐再瞓到6-7點. 但個time table 我唔知應該點.... 如果10點last meal 時間表為: 8am, 11:30am, 3pm, 6:30pm, 10pm, 佢應該6-6:30 醒要食, 8點為first meal 太早, 亦好難由6點幾捱到8點先食. 我應該點好?

大宅

回覆:VVhuilee 的帖子

定係改為6:30am, 10am, 1.30pm, 5pm, 8.30pm, 然後10.30 俾佢瞓著食? 咁半夜應該3am 喊食,6:30 再食。其實我都想第日阿仔可以9pm 瞓,當佢可以4小時一餐嗰陣我希望教9am first meal.
BTW, 佢係全人奶B來。
多謝你既時間,唔該哂!

首頁

尾頁

跳至