親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

坐熱氣球一定要好天, 天晴唔多雲, 如果多雲(即睇唔到太陽), 基本上係睇唔到甚麼風景, 佢網上的相片係影得好靚去吸引你, 但唔好expect太大, 我之前睇youtube的影片, 真係同我都有一點差距

雖然景色不及網上的靚, 不過我都幾興奮, 佢地會同你影相, 照片可於網上認購, 叫做有得留念, 而且我仲拍了很多相和movie

相反, 螢火蟲就沒有相片亦嚴禁拍照/攝錄, 負責人話d光直接照射螢火蟲係會令佢地死, 所以只能在腦內留記憶

Ryanma  我無坐熱氣球,因亞囝驚,團友有坐,佢話成個澳洲之旅,最值得就係坐熱氣球喇  發表於 11-7-20 15:45

大宅

我記得導遊介紹過, 除了澳洲, 土耳其亦有得坐熱氣球 (最多可以開30-40個熱氣球), 睇網上的資料, 收費係125eur/250usd, 可能比澳洲平d, 但澳洲一定係最安全, 而我係為了要坐熱氣球而去澳洲的, 所以無遺憾

大宅

玩得開心d, 影多d相, 回來再為我們匯報好嗎?

嘩! 今晚起飛, 要明早才到達, 去到又好倦

大宅

回覆 yuenwaimami 的帖子

你回來了香港嗎?還在澳洲?

我都覺得d天氣好, 雖然黃金海岸曾下過驟雨, 但天氣比想像中好, 值頭唔想回香港 (因為香港夏天真是太熱了)

比aud5吹乾身, 在華納電影城也有, 位置在沖浪附近

大宅

我去完澳洲之後, 直頭覺得香港d野好平

哈利媽  係呀, 返到hk真係覺得樣樣都好平呀......  發表於 11-7-14 15:41

大宅

回覆 sabun 的帖子

肉類好似係唔比入境, 所以CUP NOODLE內的肉係唔得

餅乾或其他可以入境的食物就要申報, 我有申報帶糖果

大宅

回覆 sabun 的帖子

所有肉類製品、奶類製品、蛋製品、植物、生果、種子等都係唔可以入澳洲境既

澳洲機場有狗隻聞旅客行李,包括手提行李。隻狗好大隻, 我見個隻係類似"尋回犬"

可以參考http://www.hkst.com/question_408.html

大宅

回覆 yuenwaimami 的帖子

你個團專玩黃金海岸仲好啦, 我坐了兩程內陸機想死呀

(順便改了個topic, 等多d人可以分享)

大宅

坐內陸機, 無delay, 但感覺上用了好多時間, 我係7天坐2次內陸機, 你20天就當然唔同啦

大宅

回覆 哈利媽 的帖子

坐船食Lunch Buffet食幾耐?

坐普通船好似10mintues

哈利媽  1.5hr  發表於 11-7-15 16:07

大宅

Ryanma

我要追返曬你所有的點評, 追到氣咳…..

我個仔又係九歲, 佢其實都怕玩熱氣球的, 不過比我說服佢, 佢坐熱氣球時就話完全唔驚, 因為起初佢以為好似升空到飛機般, 其實只係1X-2X層樓般高度

D團友玩熱氣球時可能天氣好, 所以係好值得的

我個仔今次去澳洲都非常開心

你覺得睇螢火蟲OK????

大宅

回覆 Ryanma 的帖子

南十字星係睇d甚麼?

螢火蟲真係好鬼熱帶雨林探險feel, 我當時直頭係驚添呀, 驚走條蛇出來, 唔知點好, 又驚差錯腳跌左落個沼澤處, 我個日仲要係落雨

我之前都係expect d螢火蟲係會飛, 所以佢地唔會飛, 我就有d失望, 你d團友對韓國d螢火蟲有甚麼意見?

Ryanma  團友話韓國睇螢火蟲係黃色光靚好多,不過澳紐0既藍光螢火蟲,只有佢0地獨有  發表於 11-7-22 12:06

大宅

但螢火蟲唔飛, 我感覺同睇highlighter 無分別

大宅

回覆 SumSumBB 的帖子

嘩! 行程好豐富呀! 去水上樂園凍唔凍呀?

我都好回味d生蠔同泥蟹

首頁

尾頁

跳至