自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係,主要家長方面。有同事話要俾開心童年小朋友,幼稚園讀happy school,唔要催谷,認為天生我材必有用。

但係揀小學,又要搵間排位派得好嘅….

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-9 20:13
大把
間中就見有帖,話「都係阿媽害咗你,揀快樂童年攪到你考唔到心儀小學」
都痴痴地,條路自己揀,揀完 ...

絕對認同!

身邊嘅識嘅「快樂童年」style 家長,自己都係玩樂主義,無諗到咁長遠,唔意會今日嘅決定會帶嚟幾年後點樣嘅後果。

子爵府

hfl2000 發表於 23-3-10 09:22
仲有明明自己仔女係B2甚至B3資質,符碌抽到入B1英中好開心周圍同人講嗰啲,就話只要佢入到B1到時就自自然 ...

阿囡就係當年B1尾B2頭,入咗B1直屬中學(唔係一條龍)讀得勁辛苦,加上疫情冇乜返學,適應唔到中學學習方式,個人超冇自信,完全冇動力讀書。

不過當年阿女就因為想同返啲同學仔一齊而想入,而我哋都覺得校風好,所以都想佢入返,咁起碼佢真係冇學壞。同埋我哋嗰區得一兩間B2,好大競爭。不過最後都係讀唔掂,去咗外國讀。好彩爛船都有三斤釘,去到第二度一般嘅學校,發覺自己原來唔係太差,自信返晒嚟,有動力學習。

子爵府

Onlok 發表於 23-3-10 13:20
呢樣真。唔同level幼稚園真係好大分別。
就算同一小學,都分高低。
到中學直頭唔同banding.

我識嘅happy style家長,好多都係唔想自己辛苦。其實好多派位好嘅小學,都expect家長要投入跟功課跟溫習。所以要happy 就唔好諗派位,要諗派位嗰啲就點都要或多或少催谷下,唔好以為交咗俾學校就得。

唔可以兩者兼得。

子爵府

cyyiu 發表於 23-3-10 13:48
所以直資私校我唔會揀,我就係唔想辛苦嘅家長!
我唔會羨慕人地個女成又好績琴棋書畫樣樣精,家長真係付出 ...

我欣賞你
因為你知自己做緊乜,唔係嗰啲一味盲目對小朋友有要求嘅人 留空間俾佢哋,等佢哋走得更遠。

子爵府

crt1234 發表於 23-3-10 13:52
香港地普遍睇唔起
勤力做野但收入唔高既人
甚至子女都係咁

呢樣係重點,幾多人寧願做低收入白領,都唔願做高收入藍領。

子爵府

crt1234 發表於 23-3-10 14:58
我反而想問大家
有無家長接受到讀書唔成,出來做野收入低(成世搵萬零蚊),每月俾四五千家用痴住父母住過 ...

讀書唔成唔等如收入低㗎,香港地肯捱肯做唔會搵唔到(只可以話個個家長都想下一代舒服地搵食);相反學歷貶值,高不成低不就嘅大學生先至最尷尬。

子爵府

hfl2000 發表於 23-3-10 16:47
所以咪話呢啲嘢其實家庭因素好重要,好在你識得處理&處理得及時囉,我識有啲家長仔女讀唔掂要 ...

如果鬧下就讀到書,佢讀到書好耐啦⋯⋯

只要阿囡肯努力試,包尾我都無話佢。其實我都同佢講好佩服佢,唔明白都可以背晒啲課文。不過呢個方法上到中學真係唔work,但係疫情冇返學,老師都唔夠時間教如何處理答題。

依家起碼達到我嘅基本要求,就係無學壞不言棄有禮貌肯嘗試。

子爵府

cyyiu 發表於 23-3-10 17:36
條條大路通羅馬,我都喺香港教育制度成長!
同我同輩嘅親戚,讀得成書,收入自然高,但又不是絕對,讀唔成 ...

係呀,讀書唔係代表一定成功,只係當你仲細個,未搵到自己嘅方向,讀到書就代表你有最多嘅選擇。

不過呢番說話佢晌高小我先開始講。幼稚園至初小要學嘅嘢,我覺得係非常基本,一定要學。

子爵府

晴B媽 發表於 23-3-10 17:44
我同你相反 我女畢業後出來工作, 係同樂器相關, 佢曾經突然有一日同我講, 好彩當年我迫佢學樂器 ...

我覺得最主要嘅係,你教到阿女會感恩,而佢亦識欣賞自己,及感激你嘅苦心。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-3-10 21:13
無UK咁多
我舉一啲我知既外國例子
等其他人知情既人講下美國

美國人人都入到大學咁濟,入唔到都仲有社區學院。

亦都係咁,美國人非常注重大學排名。

首頁

尾頁

跳至