2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

護士幫我足足照左3次 (每次照唔到仲要行成個鐘等BB轉位)先照到,仲要按肚按到鬼咁大力(真係好大力,到夜個肚仲痛痛地)晚先見到BB。唔知係咪個護士又叫埋D學生入黎睇但又照唔到,講野D語氣真係好差。
第3次足之照完就叫我對資料,問我填的出生日期啱唔啱,有冇填左農曆(好寸,但我忍)。問我家人有冇唐氏嘅historical background;又問我老公家人有冇;又問我大仔係咪正常;最後仲問我如果今胎驗出唐氏會否終止懷孕(請問這些是否正常問題呢???)
佢講完我只係問一句,姑娘你頭先係咪見到BB頸皮比較厚呢?嘩!一問左呢句,比佢連續駁我10句! 乜我有話你BB有問題咩?你邊隻耳聽到我咁講xxxx
就係咁,佢攪到我仲擔心左。好唔好再去私家道照照呢?剛打去book左,要成$2200.明明可以慳返但又有D擔心...

大宅

我係響廣華照的。又係嘅,照多次只不過係可以知道個result, 因廣華要到10月尾先第一次產檢,到時先知個ratio.
照Oscar那天佢比左照Structure個期我,而家我要諗諗仲去唔去好,怕又遇到惡人。

大宅

我個booking係10點,出出入入照左3次先照到,成個婦產科都冇晒人,照完抽完血都差唔多1:40pm.
個姑娘態度真係好差,叫我去行下,咁我問行一陣坐一陣可以嗎,佢語氣重地答 '如果你覺得坐BB會郁你咪坐law'
大佬,每次要行成個鐘先再叫名,又唔知幾時叫,行遠d又唔得。個朝響婦產科內步行左成2個鐘,超累。

大宅

回覆 菲菲菲 的帖子

我去尾房,5號房,係白衣護士。你就好啦,遇到好醫生。唉! Bad luck!

大宅

老公昨天打去醫院問result, 當然姑娘又係答2個星期唔通知你就你冇事。因對上一胎響私家照, 幾日後醫生已唔知個ratio係點, 安心D。所以今次響政府照而透明度比較低加遇到個惡死姑娘, 感覺有D差兼冇乜安全感。o個日本想同個惡死姑娘問申請copy of the report (share with 我私家醫生), 當然又比佢鬧話都末檢查完, 仲未抽血同磅重就問report copy……唉!
之後問G/F reception, 申請report copy要40日 (OMG, 冇諗過咁耐囉!) 。

大宅

回覆 Marie.K 的帖子

Kwong Wah. As for the copy of the report, it has to apply plus you have to pay for it with very minimal charge). However, it takes 40 days for admin, which is ridiculously long.

首頁

尾頁

跳至