自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:大力大力+發表於+11-11-21+17:53+這

原帖由 EVA222 於 11-11-21 發表
我家族無人讀國際學校,優劣我唔知,而且要我交足多年貴學費,我都負擔唔起,我唔信讀國際學校,就無傳統家庭觀 ...
絕對同意,其實小朋友都係白紙一張,個人有感讀IS又好local又好,最重要嘅係家長本身對小朋友嘅期望係點,對學校所持方針是否理解及能否加以配合。家長嘅栽培先至係關鍵,漫漫人生,學術只係其中一部分,品格、閱歷都並非學校所能提供。

大宅

引用:Quote:Well+said.+acpurples+發表於+11-11-

原帖由 Yau_Cheung 於 11-11-22 發表
Thanks, 只係有感香港家長普遍重於學術發展,不論小朋友讀local或 IS亦如是,委實難為了小朋友。

我自己傳統小學到外國升中,選擇囡囡讀IS, 因想多點時間照顧佢,去年辭職,跟住亦好彩係囡囡學校當上助教,對教學方式嘅實行多左了解,亦有機會更深體驗到家長對小朋友整體發展有幾深遠嘅影響。所以總括講,每所學校都各有所長,關鍵真係在於家長係小朋友整體發展中能否配合,加以烙印,如不,就係真正嘅填鴨,IS結果亦一樣。如可以,傳統亦能出尖子,傲視同群不作填鴨。

大宅

引用:Quote:bbJP+發表於+11-11-22+10:40+請問令

原帖由 bigbighei 於 11-11-22 發表
8 yr... 但好肯定咁講都係佢Daddy 肯做功夫, 佢真係好細個就睇書, 初初睇英文, 但我地係佢k2 果陣決定咗佢 ...
讚!爸爸好好,下苦心,我老公只顧同女玩,周山跑

大宅

引用:本人愚見是學育理念的選擇而非語文的選擇 +

原帖由 Superman-GF 於 11-11-22 發表
本人愚見是學育理念的選擇而非語文的選擇
但可見好多父母選擇時著眼點都落於語文中

首頁

尾頁

跳至