自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近上磅,比高我一個頭的C6只輕十磅,買埋脂肪磅,>36%體脂

一早知要減,沒有決心也没有恒心,又唔鐘意運動(又懶),又愛吃零食。。。咁見ringfit 新game買來試下玩,由零運動改至郁下出下汗,點知幾好玩,腰背痛也少了,暫時每星期一至三次,每次45min to 1 hr (hea 玩)

玩了差不多一個月,手臂和腰firm 咗少少,不如加埋飲食控制多少少,咁今日download 埋my fitness pal (幾年前跟過幾個星期),希望最終減8-10 lb 並keep 到啦(無訂時間,只想保持肯郁狀態)

我148cm 110 lb,玩了一個月ringfit仍差不多磅數,所以減少少零食,今天再加D腰部運動(跟free app 做)

珍珠宮

shirleyals 發表於 20-9-28 14:12
控制 飲食,唔食澱粉同埋晚餐,16比8方法體重跌得咁快。 我用以上方法呢四個月瘦咗22磅
...

但我係飯桶,唔食飯一天己周身唔聚財 ,晚飯冇飯就覺得唔飽找宵夜吃

唯有試下減肉及零食先,再減唔到先試cut 少少(飯 )

珍珠宮

茶木 發表於 20-9-28 16:45
我老公識人(男人)WFH期間生酮減咗十幾kgs, 但疫情後食番正常,嗰十幾kgs番晒黎
...

他本身大約幾重?十幾kg,差唔多20-40 lb

反彈咁慘

珍珠宮

pinkcat922 發表於 20-9-28 22:43
生完阿女就越嚟越肥,到我家姐要結婚先的起心肝減肥
我算係佛系減肥,因係冇set定目標
用咗兩年時間先減得3 ...

30磅,好叻呀

珍珠宮

pinkcat922 發表於 20-9-29 15:30
唔算啦,我兩年先減得嗰30磅
有啲人一年已經可以減30磅
不過我hea減,又唔會要求自己要幾耐減幾多磅,所以 ...

我多年前也用了2年減最多22磅,慢慢改飲食習慣(之前食大了個胃),平均一個月瘦0.9磅左右,之後彈番4 lb, 才穩定

但慢減的好處是不瘦胸

也試過快少少減(加運動,每星期约三次每次一個鐘健身單車加騎馬機),但肚胸齊縮2吋

而家over 好似十年accumulate再重番D,又要減過,最衰我愛甜飲及零食

珍珠宮

heilongmama 發表於 20-9-28 18:50
回覆 healthymimi 的帖子

個幾月前拎部糖尿機check下, 嚇死左, 空腹5.8😵😵 呢幾年勁食甜 ...

叻叻

珍珠宮

kf08058 發表於 20-9-28 19:10
我都係,但肚腩好似最難減,個胸都縮咗水,但肚腩依舊不變

雖然話沒有局部瘦身,但我玩ringfit 時多做腰的動作,不是太辛苦個肚也扁了少少,腰側修得明顯D

你可以試試

珍珠宮

seaman1982 發表於 20-9-29 16:00
我本身唔算好肥。
由細到大到半肥瘦咁囉,有D肉,有少少肚仔。
所以從來都係得個講字,冇咩真正下決心去減 ...

我諗我成世都減唔到着比堅尼的地步

珍珠宮

tracyma4 發表於 20-9-30 11:18
check到有少少脂肪肝,買個磅返嚟,點知體脂38
今年4月,的起心肝減肥, 食清淡啲,做運動, 每月 ...

咁現在體脂跌少少未呀?我體脂己超36%

珍珠宮

tracyma4 發表於 20-10-7 13:45
減咗半年,體脂由38跌到32, 內在脂肪由7到5啦, 我諗住用多一年時間减

請問你做什麼運動減?我體脂>36%

多謝呢度D JM 介紹個free app (my fitness pal),我大致營養不太均勻,脂肪及碳水比例高了點,不夠鈣鐵,嚴重不夠fiber

而家逼自己吃多D菜,再清淡D,cut 少少零食

珍珠宮

tommyxsarah 發表於 20-10-7 23:34
皮膚問題...做運動皮膚好似好返好多
做運動..半年..瘦左廿磅...
不過呢排天氣涼左 唔願郁 暫時都無肥返:joy ...

流多了汗,我面上的皮膚也好了點,毛孔clear 咗D,但仍易敏感

半年減咁多,好叻呀你

珍珠宮

tracyma4 發表於 20-10-11 13:32
我每天基本上走一萬至一萬五步,夜晚食飽飯過半個鐘,又落去公園快速走四圈,中途跑幾百米
...

咁我都遲D試下去平台行吓先 ,我每天得幾千步,落街買餸才多5千步

但呢2日連續2天ringfit 後膝頭有點痛,我只是hea 玩30min

首頁

尾頁

跳至