婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經好耐無同個死八婆講過野。

琴晚老公返左奶奶屋企唔記得拎手機,我有事搵老公,所以打去奶奶屋企.

我問“thomas (my husband)”係唔係到啊?佢話唔係到,佢問我係邊位搵佢我就話係amanda (it's my name, i always use this name instant of my chinese name),可能佢又唔記得我個英文名,仲未知我係邊個,講多兩次佢知道係我,好鬼唔客氣甘同我講野。好快老公返到佢到,奶奶就比個電話老公,老公問奶奶邊個搵佢,奶奶就大大聲話你老婆啊!

個幾鐘之後老公返來,發脾氣,叫我如果下次佢無帶手機就等佢返來先講唔好打去佢屋企,話奶奶係甘鬧佢話我無禮貌,連奶奶都無叫。

個晚就同老公哎交,奶奶唔滿意我可以同我講,要鬧就鬧我啦,做咩籮個仔來出氣啊?搞到老公返來又鬧我。

死八婆!你唔知我好耐無叫過你做奶奶既咩?!我見親你都係講hello架啦!你話我無禮貌?!你個賤人,同你一齊住個陣你又何時有過禮貌啊?!

1。入人房從來都唔敲門。
2。人地都已經lock埋門架啦,你可以籮back up key 來開人門!!!!
3。成日抄我d野,有次你無問過人就籮我personal private 相簿來睇,睇完之後仲事無幾大甘問我做咩影埋d甘既相!!!!你唔好去死!!!!!!
4。經常講粗口,講野極度大聲。
5。成日kiss我個仔既嘴!!!!我好好好好介意啊!!!!!!!!!!!
6。成日比面色我睇,成日係我啊媽面前話我地“後生”既唔識野,暗示我啊媽話我唔好相處。

以上我list既事我有一再三甘叫過佢唔好甘做但係佢係要做!!!!!

結婚個單我都未同你計!!!!話我無禮貌?!甘你係咪係野人啊?!如果唔係我忍你,敬老,早已經同你開篇啦!死八婆!!!!自量下啦!禮貌!!!!!!!!

唔乖得個個新抱都要搬返娘家啦!!!賤人!!!

唉```舒服晒!

別墅

p.s. 你知唔知啊!奶奶呢兩個字打出來就而,但係要我開心見成甘叫你一聲奶奶真係好難咯!又唔念下你點對我,真係無用粗口鬧過你已經好比面你啦!!!食屎啦!

別墅

原文章由 <i>alik</i> 於 6/10/08 06:55 PM 發表 a><br />
你整晒亞b D相出來, 唔驚有識得你奶奶既親友認得, 然後報串呀?
<br />

未驚過,我做得出唔怕認!我連自己同老公個名都打埋出來啦。
佢有種就當面同我對質。

別墅

原文章由 <i>pino</i> 於 6/10/08 09:48 PM 發表
咁你老公覺吾覺得佢阿媽之前做既野都好無禮貌???

有啊!仲鬧過佢變太舔!所以我話頂佢啊媽唔順要返娘家佢都無意見咯。

別墅

原文章由 <i>cpwendy</i> 於 6/10/08 10:50 PM 發表
我99仲要好自豪咁同d 親戚講佢已經飲晒頭淡湯錫晒我個女的咀咀, 手仔, 頭仔, 面仔同埋腳仔!!! 我十分後悔我當初在醫院就錫晒我個女先la!!! 我都係怕個女敏感先唔錫個女je!! 點知一出院就俾我99....... 佢唔係同佢d  ...

哇。。。厲害!。。。你奶奶真係好變太!。。。登你個女慘。

別墅

原文章由 <i>pino</i> 於 6/11/08 03:52 AM 發表>
啊...咁你老公同你嘈即係只係怪你好打電話去,攪到佢俾阿媽煩,而吾係話你好吾叫佢阿媽??咁都好少少.......

試過有次我同老公拗交,已經興到爆,99因呢件事打黎死吾肯收線係咁講,我響電話度已經噤住度氣,笑住既聲係咁 ...

我老公就走黎話我,話果個話哂係佢阿媽,係長輩,點都吾應該"級"佢線呀??我咪話:"一來,我無"級"佢線,係佢自己死吾肯收線,咁點o者??二來,就算係又如何??你阿媽好值得人尊重咩??我已經尊重左佢好耐架啦!!但我開始忍吾到啦!!(我果時真係好鬼興)而且你阿媽又好尊重佢99咩??你話你阿麻好好人,又幫你阿媽湊孫又盛,你阿媽都吾尊重你阿麻啦,成日響我媽媽面前叫佢"慈禧"呀!!"

我超同意你呢句 "你阿媽好值得人尊重咩??"

身邊有人成日都話,點都好啦,要尊重長輩,佢都甘老啦。
我就話人老唔係d咩藉口,一個人如果真係值得尊重我就會尊重,絕對同年齡無關!長輩甘又點啊?係奶奶甘又點啊?因為有佢先有我老公,先有我而家個仔??雖然呢d係事實但係難聽d講句啊,就算世界無左奶奶,令到老公同仔仔無存在過,我咪一樣會識到第二個,第日咪一樣會嫁,一樣會生!

呢個世界甘多人可以遇到老公係因為緣份,唔係奶奶既功勞咯。而我可以生到仔仔係同老公既努力,天賜比我既孩兒,9個半月懷胎辛辛苦苦甘生佢出來,呢點就零個百分點都無關奶奶事!

首頁

尾頁

跳至