跳至

首頁

尾頁

別墅

Wheeling IL? 聼我老公講個到幾靚朴~~~`我冇住過個到比唔到意見你,同賣我同你到住得幾遠下,要45分鐘車程。anyway nice to meet you ^_^ best wishes!

原文章由 rubytang 於 9/13/07 08:32 PM 發表
hi, 大家好呀~
我呢幾日都同老公商量過,
諗住都係依家早d過黎俾d仔係度讀書囉~
我老公就梗緊唔捨得兩個仔啦~
尋晚同佢傾既時候, 原來我大仔仲未訓,
佢聽到我地傾野, 就走入黎我地房到,
知道我地想帶佢返美國讀書,
...

別墅

rubytang:

我住唐人街附近加~~chicago area, near by downtown. 如果你過來係咪真係會vist我架? 其實我都好想住阜仔,但係我阿爸阿媽又想留低係唐人街。所以我同老公,仔仔就留返係到住,不過呢到都好方便我返學~~~ 因爲我間學校就係downtown~~ ^ ^

原文章由 rubytang 於 10/3/07 08:55 PM 發表

hi, 三月媽咪~
咁你住邊呀~ 離我果邊成45分鐘,
wheeling果區都唔錯, 出入都算方便,
我以前係度讀書時都係住呢度架,
因為係我媽咪既屋, 依家就我3個妹住~

其實我心目中係想住我家姐以前果區 Elk Grove ,
因為佢以 ...

別墅

原文章由 rubytang 於 10/13/07 06:25 AM 發表

啊~你住近downtown果頭架~
我細姨都係住果邊咁上下喎~
如果我黎到之後, 應會有時間去佢屋企住下既,
我諗由佢屋企去你屋企都可能好近~
我唔記得佢住果條街名, 但我亞姨話去唐人街又好近,
落downtown 又好方便架喎~
...

我都係啱啱開始返返學,因爲之前陀住BB所以停咗年幾冇返,而加又要湊仔又要做家務又要做功課又埋返工,真係好辛苦,有時真係想放棄唔讀書,但係為咗我同BB既將來唯有頂硬上啦!甘你平時有D活動架?

別墅

原文章由 rubytang 於 10/15/07 09:37 PM 發表

嘩~
你都有幾多重身份噃~:lol :lol
又要做埋咁多野, 我諗我過到黎, 都係做住湊仔婆先~
因為都無人幫我睇仔, 我帶兩個仔過黎,
我妹聖誕就生第2個bb啦~ 我諗到時我都會幫佢湊埋囉~
依家未知過左黎之後既生活會點,
...

講起車牌,我都未得閑去學車,靜係有個筆試,出入都要老公車,再唔係就叫老豆,返學都係搭巴士多,真係好唔方便,希望08年冬天之前可以考到個牌啦。

別墅

原文章由 rubytang 於 10/17/07 12:48 AM 發表

咁你住downtown 個邊, 有巴士搭下咪算好囉~
我住果度, 係04年開始, 我先見有巴士去下火車站咋~
以前除左自己揸車之外, 都唔使旨意有車搭呀~
你屋企人都係呢邊架~ ...

係啊,住阜仔係甘加啦。我同屋企人都係住埋同一間屋不過我同BB住一樓距地就住二樓。呢到好小親戚,大部分都係加拿大,都唔知點解我地會移民來美國~~~~~

別墅

原文章由 rubytang 於 10/20/07 05:24 AM 發表

埠仔真係無咁方便架~
前幾年我地呢邊開左間韓亞龍, 買餸就好d啦~
不過d價錢就越來越貴囉~

啊~ 你d 親人係芝加哥一齊住, 幾好丫~
第時bb大個d , 都唔驚佢唔識講廣東話, 因為多人同佢講丫嘛~
好似我家姐個大女 ...

我個妹去過溫哥華,話個到好似香港,我都好想去下。。。

我真係好驚BB大個會好似其他D "竹星" 甘--〉真係有樣睇。。。呆呆地。。。成口英文(但係又唔顯得聰明)仲好唔nice添!覺得D新移民影衰距地又唔肯幫人。。。我見得太多呢D人啦,就算距阿爸阿媽唔識英文都好距地都唔會遷就講返中文。

所以我成日係到念好唔送BB去第二到讀幾年書先比距返來美國呢??!

最緊要既係怕BB係呢到生活得太幸福,寵壞曬,自己冇咩信心教好BB。。。

別墅

原文章由 rubytang 於 10/28/07 10:00 AM 發表

唉~ 真係家家有本難唸的經~
我就係覺得hk 既教育唔好, 所以, 我就想帶埋佢地黎美國,
等佢地有d 開心d既童年, 唔洗係hk 日日都被迫讀書,
hk 填鴨式既教育, 真係令到我好頭痕~
我大仔因為有d學障問題, 佢成日抄野都 ...

係香港,大陸讀書真係壓力好大同美國好唔同,但係我又好想BB學中文。。。所以我不停掙扎~~~~ 呢排我家姐成日話去Taxes,話個邊教育係最好既。。。。唉,BB而家先8個幾月我就開始擔心啦,做人父母真係什艱難。。。

別墅

原文章由 rubytang 於 10/29/07 03:50 AM 發表

咦~ 去taxes 邊樹呀~
我大家姐都係果邊喎~
果度d學校又真係好好架喎~
我家姐係 Austin , 你家姐又諗住去邊呀~
我家姐話佢果邊就無芝加哥既唐人街咁多咁大,
但佢地有間好大間既教會, 好多人架, 講緊係成幾百人咁多, ...

sounds not bad at all!!

我家姐既男朋友而加去咗austin做野,但係我家姐仲有半年先畢業,so, i think she will be moved to taxes as soon as she finish school。

我就仲有幾年要讀,真係想快D讀完就去個邊溫份工安定落來~~~

首頁

尾頁

跳至