自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無話可說 發表於 22-4-1 10:14
要粒星黎做咩呢?咁樣可以威盡全世界?而家肯開關既地方就真係威了,做到接受現實
...

人地係唔要粒星(emoji)笑死,好多人唔肯去了解,寧願帶住有色眼鏡睇全世界

happylife28    發表於 22-4-1 12:18

大宅

chumimi1201 發表於 22-4-1 10:43
擇星係咩意思?

之前深圳有疫情,所有經過或者停留過係深圳個行程碼都會有星號,出深圳去其他地方會被隔離,咁樣可以減少好多人員流動,宜家疫情受控就可以除左星號,即係d人又開始流動啦(不過好似坐高鐵飛機果d都要48小時核酸陰性,大陸自費驗一次$12蚊)

大宅

李露眉 發表於 22-4-1 10:15
成日話唔逼人打針, 根本而家政府用疫苗氣泡逼更大家.
如果死亡率真係老人家, 老人家真係要自己取捨.

唔打針嘅一係好似流感咁,驗一次要2000蚊囉,再學新加坡咁自費公院醫病

大宅

無話可說 發表於 22-4-1 12:56
有無都好,仲下下封咪香港,大陸,北韓做囉,各國今日都開始開關了!人民要生活要搵錢,下下封叫人民點生 ...

深圳封完回復正常啦,香港呢?仲日日死百幾人?可能經濟對香港來講真係比人命重要好多啦

大宅

無話可說 發表於 22-4-1 16:59
經濟緊係緊要d,無經濟人民搵唔到錢,仲點生存呀 死既又未必因為中肺炎而死,睇記者會好多癌症 ...

係搵少左錢唔代表搵唔到錢,咁唔怪得香港要學外國啦,外國政府每年慳左好多老人津貼,唔知到你老果日被年輕一代放棄嘅時候會點諗,反正老人產生唔到價值,死左無所謂

大宅

MrBeast 發表於 22-4-1 17:51
既然條命咁緊要,點解唔去打針?不過而家有得特效藥,冇所謂啦, 香港仲畀得起 ...

邊個唔去打針?我一早打左兩針

大宅

無話可說 發表於 22-4-1 22:45
搵少左點得,唔通搵到dd夠生存就算咩 香港咪係咁派錢補償囉…好在有d錢,唔係相信已經同外國通關 ...

咁你有冇諗過,如果唔係外國行共存,全世界都一早回復正常添啦,中國亦都唔會係永遠行清0,只係等全國人免疫力同醫療體系應付到先開關,好似香港之前個情況咁,有好大批老人家未打針,措施唔拖唔水,明清0,暗共存,實質係清左班老弱嘅命囉

大宅

MrBeast 發表於 22-4-1 22:54
60+有30萬人1針都未打

sorry我唔知你想表達d咩

大宅

jasprincess 發表於 22-4-1 23:07
你所講嘅正常其實都唔正常. 因為永遠唔知幾時下一次. 個心好唔踏實咁既生活都叫正常
...

可以返工可以去行街食飯,除左出國仲有咩做唔到?好過係香港未中招嘅人,出街都提心吊膽多多聲掛?

大宅

jasprincess 發表於 22-4-2 13:57
去唔到旅行對我黎講已經唔正常. 可能你有3餐溫飽已經好ok. 但我既正常標準起碼唔需要成日怕幾時又停課幾時 ...

外國都唔見得正常到可以隨便周圍去旅行 算啦,旅行對你尼講重要過其他人條命,咁有咩好討論。

大宅

無話可說 發表於 22-4-2 10:44
等,等幾耐呀…等10年咩? 現實社會弱肉強食,適者生存,淘汰好正常,個個都長命百歲,社會就大 ...

wow,希望你老左聽到下一代咁講唔會傷心難過,老左對社會無貢獻就活該被淘汰,死左都唔可惜?OMG

大宅

blackberry 發表於 22-4-2 18:28
深圳咁耐以嚟只封過一次, 7日咁大把, 而且真係要出城只要48小時核酸陰証明就得, 唔好誤導人

...

係喎,我見微信衛健委個公眾號講已經2日無係社區搵到確診,香港偷渡果波清0,唔知來緊會唔會比上海疫情波及,不過我朋友解封之後已經正常返工同去街,係差唔多隔日要去驗一次核酸麻煩d

首頁

尾頁

跳至