自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

即係你嗰程飛機係冇包行李?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

咁我覺得應該大家傾清楚先買嘅。。。可能某啲日子唔使等咁耐叫佢轉嗰啲日子去囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

你有冇同佢傾先?你覺得寧願寄返去。。。人哋未必咁諗喎。。。你話寄返去係航空定係寄船先?

人哋返鄉下真係寧願親自抽返去。。。千祈唔好一廂情願。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Fishqqma 發表於 24-4-17 21:51
Covid過左好耐啦,家下先比姐姐返去仲話即刻排。馬尼拉機票來回千幾蚊,好平啦,double都唔貴 ...

係wor。。。Covid 2023都過左成年。。。。。。現在都2024才安排都叫即刻?。。。。

瑪瑙宮

大廚勳章

Fishqqma 發表於 24-4-17 22:09
寄船有風險,果邊的海關

總之我覺得其實邊種方法都唔緊要。。。唔係自己一廂情願,覺得人哋點樣就點樣。。。又唔係即刻要改飛機點解唔傾吓呢?

成年時間去安排都傾唔掂工人見到咁安排又冇行李又要等10個鐘以為玩鬼佢。。。唔想俾我返去都唔使玩鬼我㗎

瑪瑙宮

大廚勳章

yurijm 發表於 24-4-17 23:41
唔買行李,套機票已經慳咗
仲唔係靚時間、要等十個鐘轉機,套機票又再慳少少
咁其實係咪好平?

其實最初見佢話冇包行李,我都好愕然㗎。。。我第一頁已經有覆佢問佢即係你唔包行李啊?不過佢冇覆我啫。。。。然後後邊就話諗住佢辛苦叫佢一早要寄行李其實我都唔係好信。。。可能見其他人係咁話佢先至喺度兜

樓主話我哋一家幾口都冇去旅行啦。。。又話自己唔係大富之家。。。。其實工人覺得冇錢唔好請我呀嘛。。。法例係要俾我返去應該要有行李。。。

而家全部樓主自把自為搞好晒,冇商量過。。但係全部都同工人事與願違。。。。冇行李,去程等十多個鐘。。唔開心黑面好正常嘅。。。幾年無返過去都會好多嘢想買返去送俾家人啦。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

hkgra 發表於 24-4-18 10:01
回覆 seaheart88 的帖子

我無睇晒~佢張機票, 係咪僱主包果張? 如果係就應該包埋行李~如果唔係僱主包既, 咪 ...

我估如果張機票係僱主應該要包嘅。。。

樓主第一個post講到自己一家幾口都未去過旅行開關之後。。。。覺得幫佢俾張機票已經好有皇恩浩蕩feel。。。溝通的確好大問題做僱主都冇理由自己決定晒。。如果真係全部你想時間覺得貴嘅咪問吓姐姐肯唔肯俾額外錢囉。。。連行李都唔買就覺得好離譜。。。

如果唔係應該要包,根本樓主就唔會處理啦。。。理得姐姐自己點買?。。

瑪瑙宮

大廚勳章

wujomaomao 發表於 24-4-18 10:11
取暖失敗, 完

其實樓主既心態相信好多僱主都係咁。。但有時倒回頭想,不要計得太盡。。特別係佢之後仲會返黎做。。。除非係工作太差。。。呢程係離職不回來。。否則工人見到僱主咁對自己。。。心淡。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

hkgra 發表於 24-4-18 10:35
回覆 seaheart88 的帖子

我之前都幫姐姐買啊, 果張係姐姐自己俾錢既機票~不過, 一家唔知一家事 ...

都係嗰句啦,不應該自己認為就搞晒。。。完全無相量。。溝通好緊要。。你覺得對佢好。。。佢未必感受到

hkgra    發表於 24-4-18 11:10

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊