論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新姐姐黎左,之前請開賓,但炒左之前神神化化既工人,一時間請唔到人睇女,唯有要個印印。

黎到湊我女都仲ok,我女好似幾鍾意佢咁,其實我女係姐姐都鍾意。個工人真係超級無規舉,短短1個月,事件薄如下:
1. 試開打開房門換衫,原因係先生出左trip,佢以為ok wo,話完佢後無再犯。
2. 將d衫周圍擺,有櫃俾佢,但只fill-in50%,其他鍾意放果出黎,including既佢bra bra,一直話到今日都仲係咁
3. 星期日一定遲返,講好9點要返到,每個星期都遲,每個星期都話,只有一個星期係準時,剛剛星期日仲10點先返到
4. 放完假返到屋企已經見佢有份newspaper放係床,佢同我女同一間房,半夜去睇下我女訓成點,見到成地都係newspaper
5. 用kitchen paper 幫我女抹pat pat,只求就手,我地平時係用kitchen paper幫我女抹poopoo only,wewe要用正常toilet paper,我媽叫過佢唔好,唔聽;我再叫,叫左2次,暫停未有發現再用
6. 飲哂我成個雪櫃既lemon tea、coke、木瓜豆奶,請佢飲唔緊要,但一排6盒,佢夠膽死一盒都唔飲剩
7. 剛剛發現佢有食我女既餅餅,以前我女成個星期都未食完一盒,而家一星期未到已經食完2盒。我都無懷疑,只係轉另一隻cheap d,我女無咁鍾意食既餅,今晚發現又無左一半,因我係唔太鍾意果隻餅,同太細個,3日食大半包,係無可能
8. 有人送左6次旅行裝200ml既洗頭水俾我,其實我係無用,放左係toilet既櫃,佢問都唔問拎左黎用,仲放埋入自己既兜入面,我問佢你係咪無洗頭水,佢唔認,堅持係自己買,但其實係有哂code,同埋唔係正常買到既大brand,我唔覺得佢會買
9. 今日放工返黎,老公出左trip,佢同我女已經歎緊冷氣,後來問我爸先知,原來尋日我爸帶我女落街玩果陣,佢已經自己係屋企開冷氣
10. 最經典事件係上星期佢話我女掉左佢mobile落街,其實係佢將個mobile放係床上,我上就爬上床玩佢mobile,佢自己都話,我女問佢可唔可以玩,佢自己話得,佢話平時我女玩一陣就俾返佢,果日唔俾,咁佢搶我女就一個拎轉背fing走左個mobile,咁o岩個window開左,係佢自己講既口供。點解俾我女玩?點解俾我女上佢床?點解唔關好window?點解我仲要賠返個mobile俾佢?

上一個工人已經係做左6日,用左我total $9000 送走佢,之前幾星期真係想死。而家呢個工人叫做湊到我女,但又咁,我可以點?個個月都$9000 送走工人?係咪我有問題,係咪我太刻薄,係咪真係要就哂個工人?佢算唔算過份?

另外佢係勁就我個女,鍾意點就由得佢,俾原子筆佢劃sofa都得,呢個都可能係我女肯跟佢既原因,我唯有係因為呢樣野好嚴厲咁話過佢。其仔都係好客氣咁勸佢,好明顯係無用。

別墅

佢之前仲要係一張4年既約,我都識佢ex-employer,但唔熟。同佢講返,佢係你屋企真係咁架?佢話係呀,佢份人係無咩規舉既,可能我地縱壞左佢啦,但你話得佢架,你咪話下佢loh。

大佬呀,佢唔係一兩個問題呀,佢係一大籮問題,點話得佢咁多呀,真係話既,又唔知佢係咪真係咁話得,一陣話走左佢又死,話完對我女唔好又係死。

救命呀!係咪我要求太多?佢既ex-employer話,佢真係湊掂個仔就咩都無所謂,我而家檢討緊,係咪我有問題,我要點適應個工人呢?

好想有最低工資,等佢地即刻有一半以上返歸呀,留低既真係俾心機做好呢份工!

別墅

Hinhinmummy多謝你既意見,有d已經有做,但多數都唔太work。

1. 同佢講, 屋企未齊人, 吾可以開冷氣, 再吾係收埋control 入房, 日頭你返工就鎖晒入房, 你放工返黎先開
尋晚我係黑哂臉咁同佢講,得你同bb既話,你最好唔好開冷氣,然後大力關門,佢知道我照唔妥佢。今朝bb 起身黎左我房,佢即時關冷氣,平時佢會照開,開到自己訓醒。

我依家日頭都吾比佢地開冷氣, 有時, 都係慣出黎, 小朋友都要出下汗先好, 吾係下下都要嘆住冷氣
已經講過,但佢問題係得佢自己一個人係屋企都開,所以對bb身體點樣,唔關佢事。

2. 至於飲晒你d 飲品同食晒你d 野, 搵日同佢去supermarket, 買一大埋又重又成的果汁, 餅之類, 你話無辦法, 你食晒飲晒我d 野, 我要入返d 貨, & 同時間買多一兩排/位盒飲品同餅, 同佢講, 呢d 係你既, 呢度係你的一個月/星期份量, 總之你飲晒/用晒就無, 要下個月再黎入貨先有
其實佢一黎我已經發現佢係好鍾意食零食,我有問過佢,你鍾意食咩呀,我去supermarket買埋俾你。但佢又話唔駛啦,我得架喇,後來又話其實咩都無所謂。佢真係咩都無所謂,食得既,佢都食哂,正餐佢反而唔係點食。

記住, 吾好送貨, 車仔都吾好拿, 係要佢拿到cc 下果種
屋企正正樓下商場,真係打風都唔駛帶遮,呢招對佢無咩用。

3. mobile, 係佢既risk, 呢d 野, 吾應該亂放, 再加上, 開工時間, mobile 點會放係床
係!已經同佢講左,BB再整爛佢咩都唔關我事喇,因為係你自己應承佢。跌左mobile落街第2日,佢仲同我complain話我女又攪佢電話,其實係因為佢又放個電話出黎charge電,我就話佢,呢個唔關bb事wo,係你自己放得個電話唔好,你唔好再拎出黎引佢。

4. newspaper 要佢每日清, 總之每日檢查佢間房, 有吾岩, 要佢執好先訓
第2朝係執好既,只係我半夜入去見到原來佢會將d newspaper通地放,感覺好唔衛生。newspaper本身已經係dirty,加埋佢唔知邊度拎返黎。

5. 拿鉛子筆劃sofa 之類, 要佢抹到無晒痕先收工
佢有抹,但已經救唔返,最終咪又係我suffer loh

你講得好o岩,我地唔係咩有錢佬既新袍,個個月抄工人,真係唔掂。

別墅

其實一樣啦,我工人係唔駛煮飯架,早午晚3餐都唔駛佢煮。只係一般既清潔工作,同湊我女,但因為佢只係黎左1個月,呢1個月我爸我媽都有每日黎帶我女落街完at least 1個鐘,星期二同四仲要返半日學。

我除左要出糧俾佢,仲要俾多extra $2000家用我爸我媽 for佢地黎幫手睇我女既車馬費,雖然係我自己話俾,但你話幾咁重皮!!

我工人又係今朝7點我女喊,我入去睇我女已經發現個工人係廁所入面,tum完個女,俾佢攪左成25分鐘,個工人都仲未出黎。我要返工架,勁忙果隻工呀,我梗係想爭取時間返入房再訓多陣啦,等到7點半,頂佢唔順我去敲門問佢咩事,佢話肚痛wo。我好似好唔人道咁,屎都唔俾人痾,但我真係唔該佢痾都搵第2個好d既時間。

原帖由 cherry_bird 於 09-7-8 10:36 發表
bobobooo,

我同你同病相憐..我請左個印印3日就唔想要佢, 好後悔請左佢...係無錯, bb好跟佢, 因為佢好就佢...咁一定鐘意佢啦...但佢就係成日跟住bb..唔做清潔既工作..要叫先去做...
還有其他問題如下:

1) 我巳經比 ...

別墅

我梗記得你啦,希望你唔好再同我同一伙喇,哈哈!你要搵個好工人呀!

我唸係因為佢係一個識既人用左4年既工人,而果個人仲唔似係對工人咁無要求既人,後來先知原來個工人係同佢仔住,阿仔係同公公婆婆住,即係我識果個人其實都唔太多時間對住個工人。

我知我係要話下佢架喇,仲係狠狠的果一隻,開頭2星期佢無咁過份架。第3-4星期,佢開始有d唔對路,但因為係開始有d衰野出黎,我都仲ok。到呢2個星期,真係開始覺得要話佢,但我老公又咁o岩出左trip,仲係成2星期果隻,呢個時間話佢又好似好危險咁,一來驚佢心地唔好,二來怕佢唔做,咁我就死喇。

唉!到底再換有無意思?佢開頭黎,我係對印印有d改觀,覺得印印係比較有人情味,你會feel到佢都有d care你點唸,賓賓係唔會,總之就係黎做野,做完就關人。但經過呢個幾月,我覺得賓賓係比較有規舉,知道有咩係可以做,有咩係唔可以做。同埋賓賓做野,真係企理d。

原帖由 LongRyan 於 09-7-8 12:48 發表

bobobooo,

你記得我嗎? 聽到你個新工人咁.....真係. 我果個下個sat黎喇, 希望順順利利.

你叫佢無問過你以後唔准開冷氣, 如果唔係電費每月係佢人工到扣起$100~200蚊, 零食叫佢自己買, 唔好就佢, 我之前果個又係 ...

別墅

我當然唔會當面話佢,話佢都係笑笑口,佢打開門換衫,我都係以好正常既口氣,笑住咁話"下?!你做咩呀?快d關門呀"

我已經又再自我檢討一次,尋晚落街買左百幾蚊野食俾佢,make sure佢有佢既野食,就唔好再食我同我女果d。再同佢講清楚,呢d係你食,呢d係bb食,呢d係我食。同佢講bb食開既野,要買係好麻煩要去特定既shop先有,所以大家食各自既野。

冷氣果d就呢幾日都唔敢再開,平時我女起左身,佢都開多陣既,呢幾日係即關。好好彩,我女暫時仲未有野掉落街,而呢個幾星期,我直情係無再見到佢既MOBILE,佢往日係通處放,放係TABLE,同係TV櫃,驚死你唔知佢講完電話。

別墅

9年15個?!咪一年2個??AIYA........咪嚇我呀!真係救命呀!

原帖由 JuiceMum 於 09-7-8 16:44 發表
I am very sorry to hear about your situation. I had more than 15 helpers from the time when my kid was born. She is near 9 now.

One thing i would like to remind you is that if you kid is still a n ...

首頁

尾頁

跳至