懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 我已懷孕7weeks 了,但發現有糖尿,唔知點算好,好驚個B有事,各位可否給些意見呢?

mc_miu_miu,

唔洗擔心。
我也是很早便發現糖尿,只要你乖乖聽話,跟營養師的說話,除左戒甜野外,亦要控制碳水化合物,即飯、面、飽等。係有d難,但為左呀b,一定得的。
有陣時,有些人即使嚴格控制食物也未能控制糖尿,便要打insulin了。打針除左有少少麻煩外,也不太痛。不用擔心。
不過,產後一定要飲多一次糖水 ,check下會唔會真係發展成為真的糖尿。(有機會,但不高,多數會變返正常)
我生兩個,都有糖尿,第一個要打針,第二個唔洗。想的話,可以pm我。

男爵府

Re: 我已懷孕7weeks 了,但發現有糖尿,唔知點算好,好驚個B有事,各位可否給些意見呢?

sisilui,

我大女36周6日出世,欠一日先足月,就咁俾人定左為早產bb啦!細仔就39周3日出世,足月呀!兩個b都好正常。
不過唔知係唔係大女早左出來,所以體重只得2.2kg,而家2.5yrs old,都係係3percentile位置。但除左矮同細粒d外,所有發展都好好,把咀仲叻都不得了。

男爵府

我懷第二胎時,因為我有前科,d醫生好早(好似都係week 7)就捉我去飲糖水,結果真係又糖尿 :-(
初時都打定輸數,初期唔洗打針,估後期點都要啦嘩?!點知又唔洗!
我估原因係我懷第一胎時,係超級肥,好似話係會影響身體內insulin的功效。生完第一胎,仲廋過做女時。再加上我餵人奶,更加keep到,無肥返。所以懷第二胎時,個體重係輕過懷第一胎時。可能係咁,體內insulin的功效好d,唔洗打針都控制到。
我係

首頁

尾頁

跳至