自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前諗住幫阿仔報一個繪畫比賽,但畫室竟然幫阿仔報錯左另外一個比賽。
而報錯左個比賽的退畫費比原先想報的多左$110,而家真係唔知比唔比錢要番幅比賽畫⋯
加上幅畫又得季軍,要個獎杯就要加錢
家下真係唔知點算好⋯
各位jm , 有無咩意見?我應唔應該再比錢要番幅畫同獎杯?

依家真係好嬲間畫室(emoji)

大宅

jumphigh 發表於 18-3-26 13:35
要睇你自己想唔想要返幅畫留念,如果你觉得小朋友係用心畫嘅,就值得要返。
至於个杯,又睇你小朋友係咪初 ...

幅畫都預左可能比錢要番,但無端端比多$110,覺得好唔抵

阿仔係第一次參加比賽,但個比賽感覺上係人人都會有獎,因為我睇得獎名單時,發覺冠軍都有8位 ,根本就係比錢買獎

大宅

tester5 發表於 18-3-26 13:59
唔報都報錯左,冇辦法。自己衡量值唔值。比我會要返張畫,都唔算貴好多。
獎杯呢?幾錢?

獎杯要$300

jm覺得值唔值?

大宅

Siuyee_chee 發表於 18-3-26 14:03
報錯左係畫室責任,我唔會俾錢

所以我依家好嬲,有d衝動想同阿仔轉畫室

大宅

9594 發表於 18-3-26 14:56
肯定咗另一個比賽唔洗比錢可以退畫,同買獎盃??

咁奇怪嘅,比賽已經要比錢,贏咗仲要買獎盃,咁報名費for ...

原本個比賽係$140(包報名費,退畫費和獎杯/獎牌)
但依家呢個$100報名費,$150退畫費,要獎杯$300

大宅

9594 發表於 18-3-26 15:35
所以我先覺得畫室咁都攪得錯好有問題

我當初問畫室我個仔可唔可以參賽時,佢話可以。佢都話會指導阿仔去畫比賽畫,但由於我個仔逢星期六上堂。所以莫名奇妙地星期六上左指導班,而家畫室又話星期六通常唔會上比賽指導班,因為多學生上堂,所以搞錯左,報錯名

但佢由頭到尾都無同我講星期六唔會上指導班囉

大宅

回覆樓主

因為見報名費$140 咩都包唔算貴,所以先比阿仔參加,當攞下經驗,因為比賽唔一定會得獎。
但依家咁的情況,真係唔知要唔要個獎盃好@@

大宅

sillything 發表於 18-3-26 17:06
轉畫室啦,我兩個仔學咁十幾年畫都唔會因為比賽要特登上咩指導班,係平常心畫完幅畫啱咩比賽就攞嗰幅畫去 ...

發生呢件事之後,我考慮過轉畫室
但爸爸話再睇下先,如果下次比賽仲係報錯先再轉,話唔好間畫室一次的行政錯誤就要轉,怕影響小朋友

大宅

JoanC 發表於 18-3-27 03:33
乜唔係俾錢先會幫你幫名㗎咩?畫室會先幫你報名,交埋作品,之後先再問你收報名費?
...

同畫室講左話報”A”比賽,之後上堂畫幅比賽畫,然後再交報名費,畫室之後比番張收據我都係寫報左報”A”比賽的費用,點知最後畫室竟然幫我報左”B”比賽。

畫室回覆話兩個比賽日期相近,同樣係以新年為主,所以搞錯左

大宅

回覆樓主

唉~最後都係決定要求畫室比錢拎番幅比賽畫,個獎盃唔要啦

首頁

尾頁

跳至