跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-6 22:58 發表

我搬好近咋, 隔4條街, 不過因為新屋無笠所以都係要搵人搬, 同埋而家大肚所以我都唔幫手搬得, 今個月尾搬lu! 今次租得好抵呀, 間屋全新裝修, 有1400呎, 夠我地住lu, 都係貴而家$200一個月! 不過就無club house, 第時 ...

我地都仲諗緊繼續住返呢到,叫landlord減租(不過我覺得佢唔會減好多),定係搬過好
我亞媽同個妹就叫我唔好搬,又要執野
但我又鐘意轉下環境,執野都唔係好煩啫
我亞媽係儲物狂,屋企極多野!
我見到佢咁我就怕怕,所以平日都唔會買d咩垃圾返屋企
我屋企都唔係好多雜物啫...係玩具多!
結論:完全明白點解佢地咁怕搬屋!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-6 22:58 發表

我搬好近咋, 隔4條街, 不過因為新屋無笠所以都係要搵人搬, 同埋而家大肚所以我都唔幫手搬得, 今個月尾搬lu! 今次租得好抵呀, 間屋全新裝修, 有1400呎, 夠我地住lu, 都係貴而家$200一個月! 不過就無club house, 第時 ...

係咪村屋嚟㗎?
我都有諗過住村屋㗎(我以前住過...都ok㗎)
不過千四呎咁大...村屋最大好似得700呎咋喎...

你住緊邊區㗎?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299於 09-2-8 07:18 發表

其實我都覺得搬屋麻煩架, 不過而家d租平咁多, 就算過左第一年死約, 同landlord傾都可以減20%, 佢地應該肯既, 因為續約唔洗比多次agent fee, 又唔洗凋空間屋... ...

今日走咗去地產到問千二呎個價
跟手問佢幾時要同landlord講唔租(因為真係想租大d)
傾傾下先知12月時個landlord己經賣咗我地個單位出去
個買家真係抵得諗,睇都無睇過個單位就買咗-.-

而家我個單位租八千左右咋
即係要landlord減30﹪先到到呢個價
agent fee都唔係好多啫(仲個月拆返嚟計嘅話)...
我都覺得租得過

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由cyl299於 09-2-8 07:21 發表

唔係村屋呀, 不過我果度係低密度區, 好多屋最高得3層, 所以大部份樓都無笠, 不過咁都好, 實用d, 最慘係無club house囉, 我個女差唔多日日都去club house玩架, 而家唯有叫我哥哥整張住戶證比我媽咪帶佢去club house ...

我就唔介意無clubhouse呀
啱啱搬嚟時我都成日去,而家去少咗好多啦
一個星期先會去一,兩次

咁你即係住邊區呀?
因為我諗到大女入小學時都會搬
你嗰到低密度幾好咁喎
貴唔貴呀?
我係長期都諗緊下一站住邊區!
有諗過元朗(近老公返工),粉嶺,屯門,荃灣咁...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-8 21:51 發表

嘩, 跌左咁多, 緊係搬啦, 你租約幾時完呀?

上年4月頭起租嘅所以都要租到5月囉

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-8 21:53 發表

我阿b差唔多日日都去club house, gym果d我就無用過, 淨係用個playroom咋....

我而家住又一村呀, 呢邊多幼稚園, 又近我媽咪, bb返學唔洗搭車...

又一村?咁你都唔洗心個女讀邊間幼稚園
任何一間都唔錯!
咁租貴唔貴呀?你住嗰到咁大,至少都二萬啦...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yatjeh 於 09-2-9 15:32 發表
hi all, 好耐無晌bk度見喇, 大家好嘛!

我近日又迷上"返"煲韓/日劇呀! 因為我個friend比咗條link我, 裡面好多套任君選擇, 搞到我都夜睏咗!

cyl,
妳的預產期係幾時, 而家係咪做住全職媽媽呀? ...

一姐,你真係好耐無浦頭喎...
韓國好玩嗎?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-9 23:16 發表

咦, 你係要租13個月, 有好多時係11個月後可以比1個月notice, 咁就12個月走得喇! 不過你而家可以慢慢睇樓, 到3月比offer人...

係?我租約到寫至少要租十三個月呀...
畀你咁講一講...等我轉頭再睇過先,tmr再去地產到問下!
唔該晒!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-9 23:19 發表

其實呢度都好難搵幼稚園, 呢邊咁多就緊係想入返附近d幼稚園啦, 不過呢邊d幼稚園多人爭, 好難入, 而家得cannan收我個女咋, 不過睇過報告又覺得cannan唔係咁好, 希望有好d既學校收佢啦....

d租都貴呀, 其實已經租得 ...

嘩!二萬八呀!!!真係好貴...不過你嗰到個校網好...好多人爭!
咁你諗住畀囡囡讀全日定半日呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-10 06:55 發表

我個校網唔好架, 要火車橋另一邊先好, 所以如果買樓我都中意另一邊多d, 不過果邊d樓好貴(主要係因為間間都過2000呎), 所以淨係可以係呢邊主咋...

而家同個女報左d學校都係得半日, 我都唔知邊間收全日, d人話讀全日 ...

係咩
我仲以為係九龍塘嘅都好添~
方方好似係全日㗎...唔清楚
都係要上返教處個網頁先check到~

我諗住畀兩個女讀半日咋
佢得3歲,日日返三個鐘都好多㗎啦
不過全日嘅就好再佢地有午睡時間(睇下邊間啦),大家一齊瞓...咁可能都解決到你嘅問題嘅

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yatjeh 於 09-2-10 10:34 發表
YENNIE,

KOREA之旅都OK啦, 都係跟團好玩D, 不過今次我只係算探親 & 順道比LUCAS試吓玩SKI. 如果我唔係整親隻腳就更好喇, 我差D要入醫院照X-RAY呢!

咦, 妳地講租樓呀? 我都覺得如果而家D租金回落咗可以搵到更加多 ...

一姐,
你整親隻腳仲要去日照ray,好似好大鑊咁喎!無事嗎???

我見隔離藍天split level都係萬四蚊咋!嗰到每層六百呎,好似好正咁呀~我一過都好想住d咁嘅屋,不過如果佢再平d就更好啦!你覺得而家仲有無得跌呀?

影曦九月先返學
靖翹?我無同佢報學校呀
影曦返咗學我先有機會單對單咁同靖翹玩,好難得!所以我都唔想送佢返學~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yatjeh 於 09-2-10 14:14 發表
YENNIE,

係呀, 都幾大鑊, 我隻腳就係晌第2日玩雪兜時整到, 痛到我水水吓, 仲要係越夜越痛, 最後仲要勞動到去睇滑雪場裡的註診醫生呀! 好彩而家無事咋.....

我估樓市呢.....仲有得跌, 所以妳可以邊睇邊等! 妳住果 ...

一姐,
你而家無事就好囉!
仲有得跌?咁你覺得會跌到幾時呀?
我梗係想租平d啦!
不過特式單位真係貴,諗諗下,萬四蚊都幾多下
因為而家咁嘅勢,都係儲多d錢好d
同埋我而家個單位都係八千啫...如果可以租返呢個單位,個個月可以儲多三千蚊喎
不過始終都係想住大d!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-10 18:36 發表

我個女係報n1, 所以唔係間間幼稚園都可以報, 暫時未滿既學校都無全日...

我最初都諗住半日好d, 不過聽人講返全日個細路會獨立d, 我又想試下全日囉... ...

想小朋友獨立d唔洗畀佢讀全日先得嘅~叫你囡囡幫下手做家務,自己著衫咁都可以訓練到佢獨立㗎嘛~
靖翹而家都成日幫我掃地(我嗰日本城買咗個掃把仔畀佢,佢真係掃到d㗎。當然都要keep 住個掃把乾淨啦)
影曦就成日都dusting囉
我屋「一塵不染」都係影曦嘅功勞!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-2-10 21:33 發表

做家務, 著衫著鞋果d其實isabelle都識架, 佢好細個就自己執玩具, 我淨係想佢學坐potty(而家佢點叫都唔肯坐)同自己訓咋... 其他我覺得佢都好好呀, 由細到大都唔用口水肩, 食野都識自己'不', 雖然會食到天一半地一半, ...

你女女都好叻啦喎!
咁獨立,都唔洗畀佢讀全日啦
第時大個會更加自主~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-4-10 10:57 發表

我daddy媽咪呢個復活節去旅行, 我驚我呢幾日要入醫院所以叫我6299接左慧喬走, 點知無左阿女即刻連個肚都痛少左, 可能可以挨多幾日先生!

因為我個胃一向都唔好所以食薑醋會胃痛, 我上一次坐月都係大約食左2碗咋...
...

有無咩動靜咁呢...
生得未呀^.^

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-4-23 05:31 發表

我16號生左喇, 19號出左院不過見bb黃所以去健康院check, 琴日話bb d黃高左好多, 又再入左醫院lu...

恭喜晒呀!!!
希望bb快d無事啦~
你係咪仲餵緊人奶呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-4-24 05:32 發表
我生左個仔呀, 3.465kg, 不過痛左個幾鐘就生左lu, 醫生仲趕唔切來添!

琴日去探bb, 原來佢驗血話佢好黃, 用左兩盞燈一齊照, 而家就無照燈, 不過都未合格, 所以要再住多一日睇下黃膽會唔會再升, 希望可以湊佢出院啦 ...

cyl,
點呀?囝囝返咗屋企未呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yatjeh 於 09-6-9 15:28 發表
I'm back la.....

早兩星期真係超忙嘛, 忙同lucas溫書準備大考, 忙工作埋數, 忙去旅行....

而家終於可以鬆一鬆喇, 因為urgent嘢巳做晒! lucas的小學派位中咗第一意願, 家下安樂晒lu....

...

恭喜晒呀一姐!!!
lucas咁叻仔,你都安樂晒囉~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

helllo!呢到呢排好靜呀!
大家呢排點呀???

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cyl299 於 09-9-24 16:00 發表

yennie
你呢, 陀bb辛唔辛苦呀?

我大女都返咗學啦
我都無擔心佢會喊
因為佢12月出世,喺班中係最大嗰堆嚟嘅
適應力會好d
所以我連第一日上堂我都無陪佢呀
佢返學前我都同佢做晒心理輔導,所以一切都好順利,無喊過
佢而家返學聽多咗中文,起碼會明多d
又會唱返喺學校學嘅中文歌仔畀我地聽
我都幾開心㗎~

我陀呢胎都唔係好辛苦啫
我都無嘔過
但係個肚大得好快囉
18w時37吋
而家20w都38吋啦
我上兩胎都無用過托腹帶
睇嚟我今次都係要買返條啦!!!
我平時都只係著裙
今日開始個肚墮得好低,所以喺今日嘅高溫下我都著咗唯一一條maternity jeans
個肚即刻扁咗~有d support係好d嘅
不過我都仲未得閒去買托腹帶-.-

首頁

尾頁

跳至