2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

報到, 我第一胎喺屯門生, 今胎都係, edd 18/7

大宅

我排咗28號做唐氏, 不過上星期私家照咗, 醫生話 BB size 偏細 (因為我遲排卵), 驚28號去做就早咗, 結果未必準確, 大家知唔知屯門醫院容唔容易改期?

大宅

Joey_meow 發表於 15-12-10 17:20
我都係私家照完要去屯門醫院改唐氏期,要親身去同俾醫生證明你而家未夠周照就無問題。

...
唔該晒你呀, 咁就放心啦

大宅

Joey_meow 發表於 15-12-10 17:25
有無人响屯門醫院生過,覺得點樣?因為傳聞屯門醫院唔係太好
都唔係吖, 我2013年喺屯門生第一胎, 產前房感覺非常良好, D姑娘都好 nice, 可能因為當年開始冇晒雙非, 我個人覺得好OK, 係產後房就迫少少嘈少少, D嬸嬸就好忙, 所以如果自己做到嘅就自己做, 其實唔該前唔該後, D嬸嬸一般都好樂意幫你, 不過笑容就少DD, 因為佢哋真係好好好忙, 比著你日日返工忙到出煙, 笑容少D都好正常嘅, 但未至於黑面, 有D嬸嬸仲好好人, 會有講有笑, 教你點樣點樣

大宅

Joey_meow 發表於 15-12-11 17:09
因為之前有朋友生完想搵姑娘幫手,結果俾人鬧~又成日聽講姑娘好惡又唔理人,一直好擔心~
有過來人分享下實 ...

產前同產後房嘅姑娘我覺得都唔係惡, 我仲記得當我喺產前房開緊兩度幾三度典緊床 (當時係半夜兩點幾), 撞啱姑娘換更時間, 上一更姑娘臨放工前巡一次房, 佢見我典緊都有幫我打氣, 仲交低咗比下一更姑娘留意我, 聽到佢話我應該就快可以入產房等等, 下一更姑娘一接更即刻幫我 check 度數, 感覺好良好呀

產後房就見嬸嬸多過見姑娘, 不過 so far 都 ok 吖, 尤其是母乳姑娘, 好 nice 好好人, 當時新手嘅我覺得好有安全感~ 有時佢哋係會粗聲粗氣D, 但我諗係冇心嘅, 起碼我聽入耳唔算好 hard feeling

大宅

lilywl 發表於 15-12-11 17:18
如無意外我都係屯門醫院生 
預產期 18/7
同你一樣18/7

大宅

Timothy_mama 發表於 15-12-14 13:52
大家會餵母乳定奶粉呀?
我會盡量餵人奶, 上一胎我都餵到26個月大, 因為啱啱有咗第二胎所以要停餵, 呢一胎我都會努力行呢條人奶路

大宅

Timothy_mama 發表於 16-1-12 22:12
你哋有無諗住去照構?

因為之前2個大嘅都淨係照咗超聲波,
會呀~ 結構係一個好重要嘅檢查, 會 check bb 結構上嘅發展, 最基本就會數手指腳趾, 睇埋器官及內臟, 所以一定要照呀~
公立就話18-20週去照, 但出面D私家一般都係建議20-22週, 萬一不幸BB有咩結構上問題想做人工流產, 香港法例規定必需於22週前做手術~

首頁

尾頁

跳至