自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

帶動啲同學讀書?唔會囉,唔學壞已好難,你估校園青春劇咩?
有咩結果?中一考全級第一然後轉校就最正路

翡翠宮

牛年勳章

當年我小學同學派咗入band 5(即宜家b3c),教啲野好淺,中一英文默書係26個字母,但都有同學唔合格,如是者中一默書就只係A-Z同簡單生字。
學校課程真係好淺,年年考第一又如何?可能每屆入到大學既五隻手指數得晒,好彩入到大學上堂都聽唔明英文。

翡翠宮

牛年勳章

little_dragon 發表於 21-5-30 09:01
如果嗰間學校嘅水平同樣咁低,會唔會覺得浪費時間呢?

我同學當年小學級尾十,入到去都考第一,所以開頭佢好有成功感,但讀到高中出去補習先知學校係教得超淺,甚至連syllabus都只係教一半,雖然佢讀精英班但都覺校風差(男既打交,女既發姣),最後都只係升到high dip,唔敢同人講邊間中學畢業。佢話早知係咁應該一早轉校,同埋間學校可以成為bottom 10一定係有原因。

翡翠宮

牛年勳章

goosy83 發表於 21-5-30 09:23
名校所謂「曳」因為人地讀書有餘閑
成日話名校大壓力根本係讀唔到跟唔上d人酸
根本係家長迫小朋友

我大學同學好多神校名校生,佢地會講粗口、劈酒、食煙、落老蘭溝仔..... 但我唔覺得佢地曳,反而係又讀得書又玩得又有能力。
第二日考試,我放學蒲拉記,佢地已經落咗中環happy hour,但係考得高分過我,幾令人羨慕呢!

翡翠宮

牛年勳章

foggyao 發表於 21-5-30 09:26
一百分。因為人哋名校,針對考試去教答題技巧咁去教,被操左都唔知。

至於包尾學校,老師就咁照書講,講 ...

係架!咁我小學同學當年包尾嗰批,deserve入間band 5。
樓主話個仔讀書叻,想入間bottom 10,真係要點醒佢!

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-5-30 14:27
講返學業
我間中學呃飯食老師多,有認真上堂嘅,不過教材幾十年無update囉
我AL出去補習,至知原來公開試有 ...

你母校係東區?

翡翠宮

牛年勳章

Astra00 發表於 21-5-30 19:54
我當年係咁,所有表自己填,阿媽簽名。父母返工,好多野不理。

反而我媽叫我選樓下附近的學校,求其讀完 ...

我媽都係要我揀間近既中學、成份表我自己填,八下啲好友填咩一齊填。好彩既係樓下間中學係區內b1a,第一志願入咗,大個咗睇返如果當年識揀,我既成績應該可以入到跨區名校

翡翠宮

牛年勳章

bbc2018 發表於 21-5-31 07:42
我升中選學校時,父母無意見,全部自己填。

我記得我有4個同學填同一間跨區傳統名校,最後得我一個入咗。 ...

你好叻,咁細個識自己填跨區,當年我連其他區都無乜去過,小學比較保守唔會介紹跨區學校,我同屆學霸(連續六年級一)都係同我升同一間區內b1,以佢既成績跨區自行一定得。
學霸最終讀醫成為醫生,論結果,可能有人覺得讀地區一線同傳統名校分別唔大既,但我認為同多啲叻人一齊學習,經歷同眼界會唔同。

翡翠宮

牛年勳章

黑白豬 發表於 21-5-31 21:06
me 2,當年我媽又係要近,又係屋个樓下果間係全區最好(唔係名校),但其實如果當年我有考跨區,應該入到 ...

入得熊貓鞋,成績應該好好,如果當年你有揀(仲係津校年代?),就算唔入都起碼叫試過!

翡翠宮

牛年勳章

黑白豬 發表於 21-5-31 22:35
yes,係津校年代。我當年讀精英班,同班同學如果肯跨區既,好多都有名校offer,但我父母唔俾。我自己阿女 ...

以前父母唔識覺得間間學校都一樣,叻既去到邊都讀到書.....
宜家父母有學識,知道學校好重要,同你一樣,我女pn已經跨區。

翡翠宮

牛年勳章

goodbuyer80 發表於 21-5-31 16:07
原來果間勁差的中學個訓導主任見到佢都叫佢唔好來佢間中學讀,佢睇完成績表話可以揀間好的中學,叫佢千其唔好 ...

你仔係小六生九月升中一?都未放榜就去叩門?
定係讀緊間唔錯既中學中一,去考bottom 5中二插班?

首頁

尾頁

跳至