自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

網上用信用咭買高鐵飛,早45mins到西九龍站,記得申報定「黑碼」及cap圖,過程順暢。
中國聯通開電話卡
一出福田高鐵站就好迷茫,好多出口,跟住人多行,兜兜轉轉先搵到中國聯通,希望幫到其他人
福田高鐵站向住24-27出口方向,搵福田地鐵站3號出口,3A/3B都可,不過3A有扶手電梯,上去見到中信銀行,沿住中信銀行,見國泰君安証券左轉過馬路直行,就會見到中國聯通,中國聯通右邊就係中國銀行,一眼就望到。

基本上開電話卡好快,15-20分鐘,要回鄉證就得,揀個no、影相、簽名等,好新鮮既體驗,拎住個牌影相。
不過同之前大家講一樣,中國聯通職員講$33plan,幾年先轉得$8plan,另一個好似$9x就半年轉得$8plan,我參考大家經驗唔理三七二十一揀左$33plan,之後比人仔$300現金入戶口逐月扣,剛剛返到屋企即日係中國聯通聯絡人工客服轉返$8plan,下月生效。

中國銀行開戶口
呢間有個中銀職員好好,好忙都耐心解答,仲識講廣東話,因為都等左2個先到我,開戶口都搞左成粒鐘,基本需要回鄉證同香港地址證明,跟住佢步驟不斷用微信安裝及填資料,跟住就拎左張銀行卡,出去atm入錢落戶口,個職員仲教我綁埋張咭落wechat到,又有綁定有$20回贈,雖然一對一其實好快搞掂,但佢一對四五周圍走,所以先搞成粒鐘。

最後,係大眾點評即註冊,買優惠卷去左韓陽廷任食燒肉$98(扣埋綁戶口-$20,最終$78),對比香港價錢算抵同多款式。由於我多年無返大陸,又自己一個返,搭高鐵好似最安全同穩陣,感謝之前大家的分享,我先咁順利搞掂。

333s    發表於 23-3-15 23:57

複式洋房

回覆 333s 的帖子

中聯通申請時職員話第一個月得返半個月,計半個月錢,暫時見帳戶扣左$14,第一個月就算啦,之後轉到$8plan就ok。
$33plan包100分鐘,103GB
$8plan包30分鐘,200MB

唔好意思,我upload唔到相

複式洋房

回覆 tennylai 的帖子

我唔知1定2,只知係儲蓄戶口,係時代金融中心分行
應該係長城卡,張卡上面有萬里長城樣

複式洋房

回覆 Lqueenie 的帖子

中聯通職員話每月慢慢扣開戶時入既$300,之後返到香港可用wechat/支付寶增值落帳戶,講到好簡單,不過我未試過

複式洋房

回覆 Humbers 的帖子

我拎有齊中英文地址單去,其實佢無咩點睇,叫我自己影相,cap圖再upload

首頁

尾頁

跳至