烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hahachichi 於 09-5-15 21:10 發表
shimono一套$3xx,有3個杯(乾磨,碎肉,果汁),仲有1個豆漿杯,都幾好用.

我都係用呢個呀
成日都攪肉

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hahachichi 於 09-5-16 11:28 發表

我用得最多反而係果汁杯,我把水果連肉打成杰杰地的果汁,小朋友就可以食曬成個水果的營養包括纤維質.

乾杯都多用,試過打川貝,自制的淮山粉,紅蘿蔔,南瓜,洋蔥粉.....

豆漿杯未開來用過,因為我懶,做豆漿或杏仁茶都 ...
話時話...打果汁..係咪應該+d水落去一齊打呢??
我覺得杰杰地......好似唔同市面上d果汁咁
我最多用黎攪肉........(呢個都係我買既原因)...
豆漿我都未用過呀
我想問下...你打d南瓜.洋蔥粉有咩用呀???

超級版主

原帖由 Devil 於 09-5-17 17:21 發表
但係攪肉同攪果汁都係用同一把刀唔會覺得好汚糟嗎?
佢有3把刀.....1for磨粉.2for果汁.3for攪肉
唔會污糟架

超級版主

原帖由 hahachichi 於 09-5-17 12:51 發表

蘋果和一些水份少的水果會加少少水,多水份的,好似橙個d會就咁打,我的小朋友會用匙"匹"d果汁食,其實質地似smoothies多d.我有時會自己做乳酪,加一條香蕉打成香蕉奶昔,小朋友好喜歡吃的.有時打些雜莓或芒果,就咁用來 ...

嘩......你真係好物善其用呀
得閒上多d黎........指教下好播
奶昔...only....用一種水果就ok???唔洗+其他野?

超級版主

原帖由 小柏媽媽 於 09-5-18 10:20 發表
THANKS. 請問邊度買 ? 可唔可以POST 張相出來 ? 我本身家中都有攪拌機架... 但又唔知口岩唔口岩用, 謝謝!

吉之島同千色都有

超級版主

suenyuki :
有人解答左你.....唔洗我lu

超級版主

原帖由 suenyuki 於 09-5-19 12:09 發表
唔該晒呀!星期六再試過磨芝麻糊先
芝麻糊..點整呀????thx

超級版主

原帖由 suenyuki 於 09-5-19 15:19 發表
其實我唔係整齋芝麻糊,係加埋合桃,花生和糯米的,都係在雜誌睇到話係對小孩有益又補腦,所以想間唔中整下比阿仔食下,不過第一次攪到粒粒咁我都照煲,結果完全失敗,超難食,我個仔食左一啖都唔想再食。 ...

有無食譜呀?????
我都想試下......
有時...好有心想整野食.....點知....衰尾...真係激死

超級版主

原帖由 hahachichi 於 09-5-22 20:39 發表

你誇獎laops:" />ops:" />
其實用好多水果都得,我前日用藍莓,士多啤梨都得,自已做的奶昔味道有d似力多,好易入口的.
我就係唔係好明你點樣打到奶昔.....指教下我啦

超級版主

原帖由 suenyuki 於 09-5-19 23:54 發表
補腎強記憶 -- 芝麻合核糊
材料 : 黑芝麻100克 , 桃桃肉200克 , 花生仁120克 , 糯米60克
做法: 花生浸10分鐘去皮,其他材料加水浸30分鐘,隔水後用攪拌機打成漿,再用小鍋熬成糊,並加糖調味 (以紅糖為佳)。
功效 : 補腦 ...
等我去試下先....

首頁

尾頁

跳至