自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女學咗 5 年琴 ,

考咗 3 級 , 依家學緊 4 級

水晶宮

原帖由 穎穎媽咪 於 09-9-15 15:35 發表
好多人2至3年都考到5級以上,但比本5級譜係彈唔到出嚟!

agree

因為有 d 係 "谷" 出嚟 ,

5 級水準只在於果 3 首考試歌 !!!

水晶宮

雖然我女學咗 5 年先考得 3 級 , 但佢睇譜都唔錯

但佢依家彈緊 CZERNY (599) ,

SONATINA , CHILDREN PIECES :)

水晶宮

原帖由 moontang 於 09-9-15 17:01 發表
我囡囡學左4年都未考級...我唔急傢..佢老豆就好心急...我c6呢10歲開始學16歲考到8級...又如何...考到之後咪唔理部琴囉...荒廢左10幾年..我99 lee 項投資嘅最大利潤就係c6得閒指導下亞囡 ...

我女學咗 5 年 , 都係岩岩 4 月先第一次考 ,

我都係一路唔急 , 考試都係老師要求話考 !!!

水晶宮

原帖由 starry^.^ 於 09-9-15 17:22 發表
me too! 最緊要係學既有興趣, 彈得開心.

我女依家就係咁

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 20:25 發表

可以去到5級(如佢有心學),之後就要另請高人指教。

我覺得我仔係冇乜天份個種,俾佢玩吓就得,個女就有天份+有心學。

請問點為止有天份 ???

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 21:17 發表

識聽d r m(聽完首歌識得哼出黎,又識自己彈番d音),有節奏感(拍子)等

哦.....原來係咁 , thanks !!!

咁如果出外比賽都有攞獎 , 算唔算有天份 ???

水晶宮

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 22:11 發表
我有學過琴, 10多年前左右, 4萬多.

我老公20年前學過, 數碼琴, 20年前都賣成萬八.

結咗婚後, 兩部琴都放咗係屋企, 老老實實, 我e+ 都係彈部數碼琴. 而我個部鋼琴2年前賣咗.

我老公買個部超正, 20年, d 聲同我個時 ...

(我19yrs 至開始學琴, 我好勤力, 5年考到八級)

大人 d 手指比較硬 , 咁你真係好勤力 !!!

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-15 22:23 發表

係囉,早半年都想問返琴...但有心無力.....無法集中到練琴(一個字懶)...

佢真係好叻

我都係呀

隻手又唔聽話 , (比較難協調 ) !!!

水晶宮

原帖由 pipip929 於 09-9-15 22:44 發表

i m3X la..is it possilbe to learn piano now??
it is too late?

有心唔怕遲 , 當興趣既冇咩所謂啦 !!!

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:05 發表

數學叫做唔駛我教到嘔血囉,其他死哂,常識我要幫佢做notes;中、英文要同佢估題目樣樣背(都唔掂)......,我以前阿媽邊有咁幫我溫習mouth:

咁你成績點呀 ???

好似你讀書多過亞仔呀 !!!

會唔會咁樣做 , 佢過份依賴你呢 ???

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:20 發表

我自己係中間個種,平時返學聽書,自己係屋企做功課,做完睇電視個種(有時未做功課前睇成個下午etv)。

我都覺得自己讀書多過佢讀架! 有時佢肯自己搵書睇,不過好多時都要我叫佢,一睇到英文就要我係隔離捉住佢來讀。

我試 ...

係我女小二我都開始放手 ,
成績當然係麻麻啦 (x車邊合格)
不過一放手的話 , 你就要有心理準備佢會唔合格 ,
(我知唔係人人頂得順)
同埋我個人覺得 , 讀得書既好多都係唔洗人幫/補習 ,
自己自動波攪掂 ,
依家 d 嘢又深咗 , 我地可以幫到佢幾時.......

水晶宮

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 23:27 發表
我真係好勤力咖,個時, 我迫自己每日最少要練到1個鐘, 如果知道夜晚有約, 個日就會早一個鐘起身, 練完至返學.

冇鐘大年紀學, 易學得快, 但係手指真係唔聽話. 生完個囡後, 部琴都唔知冷落咗好耐, 係近e 幾年, 阿囡學 ...

向你果份堅持同毅力致敬 !!!
(冇哂表情符號)

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:38 發表

我原本都想由得佢,最弊學校講到明,兩科唔合格就要留班(佢小二個年真係有個同學仔留班同佢地做同學,個男仔初初好唔開心),真係皇帝唔急太監急,仲要我個仔語文組織力好弱,講野有時都結舌,個女細佢3年仲叻過佢,搞到我驚佢比人 ...

你有 3 個小孩呀 ???

如果佢自己都唔緊 , 我地做家長既 , 可以幫到幾多 ???

唉.....真係唔知可以點 !!!

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:58 發表

兩個,一個小三,另一個k3。

個女我唔係好擔心,係擔心個仔囉

都明白 ,

試問有邊位做媽媽既唔想自己仔女成績好 !!!
(包括我自己)

首頁

尾頁

跳至