懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-13 22:38 發表
有冇媽咪曾經嚴重胎盤前置, 即係第3-4 期.
你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?
我真係好好好好擔心呀......mouth:

我也是胎盤前置...
之前是胎盤底, 後來才發現胎盤前置有2.1距離, 接著是變了沒距離而且是hi到子宮位, 最後一次胎盤前置是bb的頭已點到子宮位, 這樣是叫嚴重胎盤前置? 跟著大出血便緊急取bb出來, bb出來時只得4.7磅, 7日後出院收了水變了4.5磅而且是33週3當晚大出血也要早上才可開刀.
以下是我bb的website, 如有時間睇喇.

http://sophiachau.blog95.fc2.com/

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:50 發表

多謝你既回應呀!!
我個私家醫生都話有可能會大出血, 我真係好驚.....
請問你大出血前有冇啲咩先兆????
請問你有冇接受輸血呢???
你lost 咗幾多血?? 同埋輸咗幾多包血呀???
仲有, 你响邊間醫院生架??
我個醫生話如 ...

不用客氣,
你用太擔心架...
我是在瑪麗醫院生bb, 之前是book了養和醫院最後也是在港島瑪麗醫院生了b女.
之前醫生同我說如失去過多可能要全身麻醉和要輸血及cut了卵巢, 當時的感受是死便死喇最緊要是保住個bb喇...
而且我也明白醫生的話, 所以也簽了同意書.
最後也是半身麻醉, 而且也不用輸血.
醫生說我失了大量血休息一吓先,
之後check了血色數只是低了小小, 只是得9左右所以吃補血藥也可以喇...
大出血是無先兆架....
你不要太擔心喇...
因我當初也好似你一樣很怕會再出血,
後來在瑪麗醫院住了1個多月,
看了很多case而且d護士也說bb要出來的話,
你keep也keep不到他在自己的肚裡,
要出的話便要出來喇所以聰了d護士說也有道理...
反而自己太緊張也影響肚裡的bb,
順其自然也是好事...
d護士時常說生bb的太太好多也是傻吓傻吓便生了bb出來架...
可能我當時是住高危房所以好多時聽到d護士傾計,
聰到她多野, 所以慢慢安心下來....
我個醫生是藍組2, Peter Cheng醫生和梁醫生是我的主診醫生,他們也是幫我開刀的主診醫生,
今次真的好多謝他們呀...

如果因資金問題, 在政府開刀生也會好過私家架?
瑪麗醫院是可在別的區住也可入瑪麗醫院架?
瑪麗醫院是政府生bb的皇牌醫院架,
我是住元朗區架, 嘻嘻哈哈

你不要太擔心喇...
我也是早產又是大出血而且bb又不足磅出世,
現在回到家也叫安好雖然之前入了箱3天觀察,
但現在也叫沒事喇...

bb要出世便隨他自己選日子出世喇,
不要太擔心喇...

推入產房等10多已取了bb出來及清潔好曬比我睇及後等多約20-30後便出產房去了觀察房1hours便推回出來, 前後只不過是最多2個鐘便回病床.

[ 本文章最後由 rainrain613 於 08-5-15 18:13 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-17 17:45 發表
rainrain613,

之前醫生同我說如失去過多可能要全身麻醉和要輸血及cut了卵巢, 當時的感受是死便死喇最緊要是保住個bb喇...
唉, 咁又係, 最緊要保住bb, 我同老公講, 好唔開心, 冇諗過第一胎就搞成咁, 仲諗住生第二胎, ...

唉, 咁又係, 最緊要保住bb, 我同老公講, 好唔開心, 冇諗過第一胎就搞成咁, 仲諗住生第二胎, 但係都唔知仲有冇咁既機會, 但老公話, 算嘞, 好彩bb 宜家長得好, 最緊要我同bb 健康, 同埋好多人都只係得一個小朋友, 一家三口都好開心.....
你不要太唔開心喇, 之前我也在7週時小產了而且今次這個bb我們也覺得是上天賜給我們所以也很珍惜, 因之前失去了所以現在不論如何也會更加珍惜眼前的BB呀.

嘩, 要簽同意書架?? 好似簽生c狀咁既?? 有啲得人驚.....
是個個大肚婆入產房也要簽紙架.

半身麻醉??? 咁好??? 咁你可以睇到bb 出世囉, 好開心呀......
係呀, 只可惜我老公卻不能陪產看不到呢!

你大量失血都唔使輸血?? 咁請問你坐月期間會唔會特別補呢?? 你有冇餵人奶架?? 我驚如果大量失血, 產後冇得咁快餵人奶呀.....
我沒有餵人奶因餵人奶是很痛架而且我是有貧血如我餵人奶BB將來也會因我貧血而傳給了BB也貧血架. 同時我個傷口和子宮位又好痛, 所以最後比森永奶粉BB飲, 嘻嘻~~

咁咪要拿拿淋墊條產婦m 巾先入院??
我入院是沒有墊產婦巾, 起初是用夜用後來大出血才轉了產婦巾. 因我出入瑪麗醫院有3次喇.

咁又係.....請問你住院期間係咪一直流血?? 定係已經停咗??

是流一段時間又停吓咁, 但最終也不知是什麼原因喇...

嘩, 你由元朗入瑪麗, 好遠呀.....我住荃灣, 諗住近近地去瑪嘉烈算嘞, 咁你果時大出血, 係第一時間去瑪麗, 定係後期穩定咗至轉過去架??
我第一時間是打算入養和醫院, 我個私人醫生他更議我入政府醫院, 因我住元朗, 通常是入屯門醫院但之前屯門醫院前一天死了個小朋友所以不敢入屯門醫院, 所以當晚零辰決定立即叫老公架車送我入瑪麗醫院.

真係恭喜你總算平安無恙度過咗, 希望我都會係咁啦.
我相信你也沒事, 我這樣大出血也BB出到世沒事喇. 你也會沒問題所以你不要想太多不開心事會對BB好D架, 不過近來四川的事真的睇到也會流淚及不開心! 不開心也會影響BB架, 你要多D訓床唔好行太多喇,知道嗎?

咁請問個手術需時幾耐呢??
約30分鐘多

首頁

尾頁

跳至