跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我個B係0418 B囡呀,
也不知元朗哪幼稚園比較好D?
有沒有好介紹呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 gobbylai 於 09-3-6 17:11 發表
不知不覺我地既bb已經快半歲了 出世既情況及那種剛為父母既亂還像昨日發生一樣
你們開始了解自己bb既脾性未呀? 捉摸到佢地性格了嗎? 得閒來傾下呀? 傾其他都得咖 ...

我是元朗區0804鼠B女呀,你們打算幫自己的仔仔女女報2011年哪間幼稚園呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ayaya86 於 10-5-11 19:13 發表
rainrain613 ~ 我囡囡都係0804架^^
我地而家傾緊n1 你囡囡會不會讀啊

我如沒記錯你女女是4月18日出世嗎?
鄰舍收了我呀女n1返全日呀~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-12 02:26 發表
ay86,你住天水圍, 又會去上水讀?
我諗都是果幾間, (真光,肖珍,生命), 不過對於我BB未必咁容易入, 佢08年現在只識少少單字或疊字. 可能有諗懷恩.

我呀女現在也是說單字所以也估未必入到.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-13 00:51 發表
最主要我B唔係好肯講野,就輸蝕. 而且近年來競爭大, 聽講幾十個位有幾千人爭.

你說得對.不過呀女現在返了右腦班一段時間現在也開始肯講野,不過未識說句子只是講多了單字囉...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-13 10:59 發表
我希望佢返左N1有所改善, RAIN, 咁你個女仲有無返其他班? 聽你想佢出年讀萊茵, 但學費加埋都幾千, 我覺得貴.

我也覺得貴,不過老公說想打好呀女的英文基礎,現在發現女兒學英文和國語學得快過中文好多因而不想浪費她的未知能力,所以貴D也希望呀女入得到萊茵讀書.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-13 10:59 發表
我希望佢返左N1有所改善, RAIN, 咁你個女仲有無返其他班? 聽你想佢出年讀萊茵, 但學費加埋都幾千, 我覺得貴.

呀女現在也有返Kindermusik - Our Time
今天是第1堂也返得好開心呢,可措8月返N1時,還有4堂返唔到喇... 你家的小朋友是返哪一間N班呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ayaya86 於 10-5-13 11:25 發表
rain~印象中我好似有你msn
jezy~因為我媽住上水 我要番學 所以到時會我媽咪湊佢

我囡識講完整句子, 你地try下多d同佢講
其實我覺得不用出去學,多d教佢都得
不過個個bb不同 有快有慢
不用太緊張 ...

你說得對,我個女同你個月是同年同月同日出世的,嘻嘻哈哈~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-14 13:01 發表
我小朋友返兒童樂園上午, 我今日先打去萊茵問PRICE, 真係好貴, 因我大仔老師話過佢連母語都未得, 就唔好學其他語言住,FOR我女來說, 佢講話都未穏固, 咁貴驚"SIGN"左, 但我會報左先, 到時先算, 反正仲有时間看佢D發展 ...

這樣說,我也記得你喇,嘻嘻哈哈~
你打電話給了萊茵是幾錢學費呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ayaya86 於 10-5-14 15:52 發表
RAIN~我仲好似記得你住附近 你其實住邊架
同埋可不可以講我知萊茵係咩
有網址嗎
JEZY~你帶多D佢同小朋友玩都會講快D架

我是住元朗,你呢?
萊茵website如下:
http://www.st-lorraine.edu.hk/yuenlong/index.htm

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-5-15 00:42 發表
RAIN, 以今年來說, 600(學費),1600(外籍老師),690(荼點每月),1700(一年書簿),事1700 X 2(雜費, 分上, 下乎期), 書包校服另計, 這只是雙語班的費用. 你可以遲D拿表時再問DETAILED.
AYAYA, 我所以比佢返N1, 希望從而群 ...

很是詳細,真的幾貴呀~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ayaya86 於 10-5-17 11:11 發表
RAIN~係我記錯啦
我住天水圍
THX FOR YR WEBSITE
JEZY~我提議大家都約出來比小朋友玩下 可能會快D
同埋我都同意你既講法 讀主流學校其實都幾好

我呀女也有同鄰家小朋友玩,而且大家年紀也差不多.
所以我也沒有特別為女兒約BK媽媽的女兒出來玩.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-23 22:17 發表
來恩好貴, 報左都未必會讀, 因我有其他CHOICE.

咁你是否已報名喇?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-25 23:52 發表
RAIN, 我報左來恩, 只是想多一個選擇機會, 因太貴我寧願自己出來學英文, 我响其他TOPIC你說聽人講來恩好, 我會考慮, 我都聽過OK, 又唔駛錢(減左學券).你會有什麼選擇?
WIPOO &AYAYA, 因我依排返新工, 天天OT, 好忙, 有時間 ...

如果萊茵收呀女讀上午班的話,我便不選其他喇,如未知結果的話也會選三育和信義或肖珍等.
你幾時報了萊茵? 你還有什麼幼稚園會報名?
你說你大仔學校今個SAT免費去DISNEYLAND,是不是讀緊鄰舍幼稚園呀? 因我沒什麼好記性,嘻嘻哈哈~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-26 19:22 發表
係, 大仔讀鄰舍,你認為懷恩點?你女識講野未?我都是三育和信義或肖珍...
我1 JUNE報了來恩

懷恩聽d媽媽說d老師也很有愛心是一間很好的學校,之前打去問也好似說8月才收K1,所以我也有考慮這間幼稚園,只不過成日也找不到學校門口囉~
我呀女說多了野,不過只是D動物名,顏色,數字,大小,還有A-Z差不多識曬,STAR,MOON等等,姐姐,依依,婆婆,哥哥還未識叫,識叫過一次叔叔是跟我口水尾講的.
你大仔讀鄰舍,細B會不會幫她報鄰舍呀?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-27 05:36 發表
我都聽過好多同我女差唔多年紀都識講好多野,但佢仲係識十個以內的DOUBLE WORDS, 如波波,爸爸,哥哥.....屯門醫院都評估佢得1YR多程度,我真沒她辦法.希望佢上左N1會有改善. 我擔心會影響佢IN K1. 你女咁醒,識講咁多野. ...

我呀女也未介片, 之前也是同你呀女一樣肯去廁所,但大左反而唔肯去.
呀女也是說2個字的說話,她上playgroup對她來說沒什麼幫助,只有上了右腦班便一路有幫助,她識說的a-z,動物名,顏色,數字,大小等等也是上右腦班李老師教她的,這也是右腦班對呀女有好大的幫助.因這樣她也肯說了好多2個字或單字的說話.只是去健康院要她指什麼是衫?她做不到,比d姑娘說我要回去買本日常生活書比佢,我也不理她喇,因打算呀女上n班應會有所改善,所以也不再打算返健康院喇,因她要我十月中返去.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-27 23:05 發表
如果屯門醫院要阿女讀兼收, 我會考慮佢去日間言語訓練,因我想佢讀半日, 一來唔駛咁貴 二來我覺得唔駛兩個讀全日.
你女返全日N1應進步得好快, 尤其佢現在都識咁多野, 到時你考到心儀的幼稚園更加勝劵在握. ...

我也沒什麼心儀幼稚園,只是合呀女便可以喇,
有時返幼稚園也要看呀女與學校的緣份喇,
好似之前我幫呀女報啟思n1咁,人地收她但學校要搬所以最後呀女也是返鄰舍n1咁,這些咪叫緣份,女兒與學校老師的緣份喇~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-6-30 03:58 發表
RAIN, 似乎你多數都想你女去來恩?咁International班多少錢?如讀唔到上午, 你有什麼其他選擇?
AYAYA, 我兩個月前都取了校服, 3 JULY是家長會, 本來以為去唔到, 但原來知道可以選果日短週, 都可以去. ...

是我老公想呀女讀國際上午班多, 如唔收上午國際班可能不會讀,可能會去三育和生命堂,其次是肖珍.
我諗大女應著數d喇,因好多老師也喜歡收大仔大女喇~
最怕到時呀女扭計咋...
今次真的要看呀女與學校的緣份喇,如沒幼稚園收也估鄰舍也會收呀女讀K1掛?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ayaya86 於 10-6-30 11:06 發表
Jezy~我囡係7月10日家長會 我同老公都去不到 而家叫我媽咪帶佢去 我真係想自己去 點都叫左佢第一次家長日 ><
rain~咁你有好消息要講我地知啊

好呀, 我個女同你也是同月同日出世,但你個女識講好多野,我個女也要加加油喇~ 因呀女也只是識說2個字的說話咋... 你現在還有帶呀女去健康院嗎?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Jezy 於 10-7-1 00:11 發表
RAIN,你個女好似大過我女幾個月, 如我無記錯,希望讀左N1會有轉機,IN都起碼IN得好D。
鄰舍是先到先得, 如你讀完N1唔走, 基本上都唔會趕你走。 ...

咁你個女讀大會堂N1也不怕沒學校收她讀K1喇,因你讀緊她們也會留返個K1學位比呀女,是嗎?
不要擔心,隨緣喇~

首頁

尾頁

跳至