跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

原文章由 Tung918 於 07-8-15 16:45 發表
Hi all mama,

我係自己揸車...所以都算方便....
其實我都諗住就算返學都可能比佢返大埔呢間~~
你地可以話我衰...因為我參觀過2間英藝...
元朗o個邊真係比較多新移民媽媽....佢地比較無禮貌...
我唔 ...

tung918,
孟母三遷都係想個仔有d好鄰居,
你既諗好正常∼
返playgroup逐個月俾錢錢∼
可以俾bb試返一個月先,佢鐘意咪繼續∼
唔鐘意既再搵第二間啦:lol:

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 10:39 發表
杏利, HO 媽,
我想問你果D 書係吾係要自己貼LABLE /寫名架? 我尋晚收到書之後果張通告叫家長自行處理此事播, 我亞女就話自己識寫個名JET, 你地亞仔甘細點寫呀?

我都有收到通告∼
中英數普通話加埋15本書,
我幫阿仔用標籤印字機print晒d名同班別,
跟住貼係d書度咯(即係貼lable咯)∼
部機放左係公司,週末唔記得帶返屋企∼趕住用果幾本用手寫左個名係本書度先咯∼∼
當時我就諗∼如果學校幫阿仔整埋個名印帶返屋企就好啦

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 10:35 發表
sheeta,
我同意呀, BILL SIR 真係好細心架, 如果佢連你囝囝個名都記得既話可以話佢好有HEART 去對待別人, 呢一類既老師真係不可多得呀, 同MISS ANN有得 "揮" ...
尋晚亞女同我講昨日又有一位新既英文男老師喎 ...

上個學期NIN班個位MR. JEFF係元朗調出來做替工架,暑假後佢週返入元朗啦∼阿仔都好掛住佢∼
我諗你阿女講果位外籍老師係新請返來架∼我都見過兩次,不過唔知教邊班∼
阿仔而家既外籍班主任老師係MS ANN∼

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 12:44 發表
吾係mr.jeff 播, 因亞女話從來係英記都未見過佢既! 吾通係新老師.

係新老師呀:lol:
我既意思係MR JEFF返左元朗,所以請返個新既外籍老師

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 12:42 發表
甘多工程呀, 甘你咪忙上加忙囉!好彩我有個名印, 今晚番去先同亞女一同蓋上.
你有無電腦書呀?

阿仔無電腦書喎,
係咪NC開始學電腦架?

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 14:24 發表
應係係變左水蒸氣, 係英記消失左啦. 是否已去元朗就吾知啦.

聽講MR JEFF返左元朗∼
教授∼你有無fd係元朗英藝呀?知唔知係咪真係返左入去呀?
阿仔都有d掛住佢架∼

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 13:54 發表
kelsey 同 hoho 都係全日班黎架, 甘好大機會同一班播.
ho 媽, 你返去問下亞仔識吾識kelsey 呀?

好呀,我今晚返去問下阿仔丫∼
不過 請問kelsey應該點樣讀呀?我驚讀錯阿仔唔識聽呀

別墅

原文章由 professor 於 07-8-16 12:56 發表

i didn't see ms. anna few days ga la, that's why i am asking lor

hoho & kelsey are full day students ?

除左MS ANNA之外,另外一位女性外籍老師叫做乜名呀?
我唔係好記得阿仔個老師係MS ANNA or MS ANN
應該係瘦D果個:lol

別墅

原文章由 professor 於 07-8-16 14:53 發表

thin & young ==> Ms. Anna
fat & old ==> Ms. Ann

等我聽晚返去睇清楚本手冊先∼

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-16 14:39 發表
MISS ANN 呀, 佢地有血緣關係架...又明吾明白JET...EEEEE

係咪即係媽、女呀

別墅

骨摩零呀:lol:
我阿仔而家做功課就係佢張BB餐椅度(前面有一塊大枱面果種)
我就好想俾佢有固家既位置去睇書、油顏色∼∼
爸爸就話等佢大小小先......
你地點睇呀

別墅

各位媽媽早晨呀∼∼
阿仔今個星期反左兩日學∼
兩日返到屋企都勁發皮四
兩日都為好小事喊到唔收聲:-( :-( (佢以前未試過咁樣:-( )
淨係食餸唔食飯∼
日日唔想起身返學∼∼
我問佢鍾唔鍾意係學校同小朋友一齊瞓晏覺?
佢答:唔鍾意
我問佢鍾唔鍾意同小朋友一齊食午飯呀?
佢答:唔鍾意
咁我問佢:咁你鍾意乜野呀?
佢答:我鍾意係屋企 :( ......

開頭諗住全日班會學到多D野∼
不過我覺得佢而家好唔開心:-(
好想幫阿仔轉返讀半日班∼
同時我想重新考慮讀國際班OR主流班∼
蔡校長就話國際班無中文學,但係班主任係外籍老師(MS ANA)
不過主流班就會俾較深∼係學校特式∼俾其它學校讀高一級∼

個腦好亂?-(
媽媽們,好想你地俾下意見呀

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 11:15 發表
吾係甘深丫馬! 知吾知寶兒有無學券呀?

係呀∼
寶兒都係出名功課深既幼稚園來架∼
我都有考慮俾阿仔讀架∼

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 11:28 發表
鎬媽,
hoho 應該係人生出現第一個 "反抗期", 反抗期係由3歲至4歲出現, 你有無睇過呢一方面既書呀, 我既同事既仔仔岩岩到左呢個階段, 我借左本書比佢睇, 好work!佢亞仔癲左成個月, 而家回復正常啦, 你有無呢 "反 ...

SUGAR,
我好有興趣睇呢類書呀∼唔該俾個書名我,我去買丫(不過要中文先得喎
但係阿仔而家先兩歲八個月咋喎∼

別墅

原文章由 professor 於 07-8-22 09:37 發表

if i were you, i will 幫阿仔轉返讀半日班 (主流班).

Unless you will let your son study int'l primary school la, otherwise, cannot 5 識中文 lor

其實我尋日已經同蔡校長講想轉返讀上午班∼
佢提議我俾阿仔試多一個星期睇下會唔會好D∼
不過朝8晚5真係太長啦∼
另一個問題係我要說服爸爸∼
爸爸話∼第日讀小學都要返全日架啦:-x
我諗今次我要企硬先得啦

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 11:59 發表
有d 小朋友係2.5歲已經出現反抗期架啦, 因為我果本書係廣州書城買架, 個書名叫 "關鍵期" , 吾知香港既書店有無得買, 不過你上google search, 都有呢一方面既書介紹, 總之d 書有講到反抗期就ok 架啦, 先頭我sear ...

簡體字都OK架∼唔該你俾個網址我丫
我岩岩係google search左一次,已經有書想買
唔該哂:loveliness:

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 12:16 發表
比係個e-mail 我, 岩岩係當當search左有關反抗期同關鍵期既書,可以link 比你睇下.

我pm左個e-mail address俾你呀∼唔該哂

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 12:41 發表
已經link 左比你啦...去睇下啦

係咁2睇下已經有好多書想買啦:)

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 15:03 發表
哦, 有FRIEND 就易辦啦....
我聽日同亞女去(海南島)旅行呀, 星期日先返, 佢次次去旅行前都病, 都吾知攪乜鬼既, 一陣就要早走同佢去粉嶺睇醫生!

旅途愉快:lol:

別墅

原文章由 sheeta 於 07-8-22 15:29 發表

如果妳諗住俾小朋友上主流小學, 只可以讀主流班, 國際班銜接唔到架。

咁我要拿拿聲同校長講叫佢幫我搵個位先啦

首頁
12345...16

尾頁

跳至