跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-22 22:55 發表
要決定架啦, 同老公商量下啦, 我諗佢都會考慮下亞仔既需要...
決定左就拿拿林去學校辦啦, 咪遲一日就一日好快又會怕煩而動搖決定架啦!

各位媽媽:
已經同學校溝通完~
阿仔下個星期一就會係NC上午班返學啦~

別墅

原文章由 professor 於 07-8-23 14:18 發表

邊班 ar ? U can pm me wor, just want to see see if ho ho 同 myson 同班 or not

pm左俾你啦:lol:

別墅

原文章由 professor 於 07-8-25 09:58 發表
十二招教養出快樂的小孩

1. 給孩子隨性玩耍的時間,不要把生活安排得太有規則
美國兒童教育學者湯姆斯.阿姆斯壯指出,自由玩耍比有計劃性的活動,對學齡前的孩
子來說更為健康有益。父母要避免將孩子的時間塞滿各種活動、 ...

早晨呀~~
終於搵返你地啦:-( :-( :-(

教授~你既12招,我print左出來呀,一陣放工係車度慢慢睇
thank you

別墅

早晨呀各位媽媽

尋日係阿仔轉返上什班既第一日~
佢最開心係唔駛係學校訓晏覺~
不過係放學返屋企既途中(步行十五分鐘)
佢已經係佢架私家車(BB車)度訓著左~
直至三點先訓醒
佢對D新書好有興趣,前兩日我幫佢包書既時候已經睇左一次,
尋晚佢又試逐本睇~睇得好開心~

今日佢話想帶隻公仔返學~
唔俾佢帶佢就話唔想返學,
氹左一陣佢就屈服

希望今日佢都會乖乖地啦:loveliness:

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-8-28 12:07 發表
甘收吾到料lu...不過myson 同hoho都甘乖, 吾會有頑皮事既.

阿仔有時乖有時唔乖
肚餓同眼瞓就超拽
見到雪糕就好乖:lol:

別墅

午安呀:lol:
終於追返你地啦
又有同事放假~忙/亂死人啦:tongue:

教授~去左MILLY & MOLLY 條LINK度睇左小小~
好似好正喎~
我覺得德育比其它都重要~
睇佢介紹有CD-係咪有得聽無得睇架?

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-2 23:46 發表
各位媽子,
今日同各位分享下一個極之不愉快既事. 當我post 呢件事既時候我既心情仍是十分之憤怒, 希望同大家分享下, 聽下你地對這件事的看法.
我女兒自3.5歲學習芭蕾舞, 剛考了PP 英國皇家芭蕾舞考試. 正在粉嶺一間 ...

sugar,
俾著我係你,我一定會喊:-(
如果係電話度佢叫我去試堂,
我會抱住參加興趣班既心情,好輕鬆咁去~
佢如果一早講左要配合其它同學既水平先決定收唔收,
條氣會順小小(小小咋)

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-2 09:32 發表
有幾好姐..eeeee 講黎聽分享下啦..
杏利, 我尋日返左學校聽選小一講座, 聽完之後去左睇樓, 最終租到啦, 開心到飛起, 係番大埔區合乎晒我晒要求呀, 以後疊埋心水人做大埔友啦....

...

恭喜妳呀
星期六我同爸爸返學校聽講座呀:loveliness:

別墅

原文章由 professor 於 07-9-3 13:17 發表
鎬媽,

鎬鎬 e+ 返 half day ok ma ?

阿仔而家無抗拒返學啦~
夜晚仲會叫我陪佢睇‘學校書’
個半鐘午睡時間對佢來講係小左d~
佢今日未夠兩點瞓左覺~而家仲未起身
佢係屋企就同以前一樣成日跳跳跳
見到佢百厭返個心返而舒服d
多謝關心

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-3 12:13 發表
鎬媽,
咪係囉, 試堂試到咸我甘大個人都係第一次比人甘樣 "蹧質"咋, 亞女問我點解吾收佢, 我好老實甘同佢講, 因為你跳得吾夠好, 亞女就答我: 媽媽, 因為我吾習慣呢度跳. 我答亞女: 吾緊要架, 我地可以試下第二間. 我 ...

我坐得好後呀~
我唔易搵架~因為我得155
獻花個個小妹妹原來一直坐係我身邊架:-P

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-3 16:25 發表
鎬媽,
hoho開心番你就安落晒啦, 你有無睇亞professor 講果套molly & milly 呀, click 入去睇下啦, 呢套書有教育意義架. eee

我有入去睇過呀,
而且心思思想買,
二千蚊樓下真係可以諗下~
但係最大問題係~
1.唔知放去邊~(我屋企好細~佢D玩具己經佔左個廳一半~)
2.阿仔超級貪新忘舊~乜野書、玩具都係三分鐘熱度~
  對乜野都唔多在乎......

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-3 16:48 發表
我計過架啦, 每本吾駛25蚊, 仲有贈品, 除開條數真係吾駛20皮一本, 好抵, 一套令家長睇到都會感動既書, 又岩小朋友既, 我今晚可以睇啦...鄧鄧鄧鄧. 不過你無位放又係一個煩既問題, 我星期六都度過晒d 位, 騰空左一個 ...

諗緊~
好想買......
諗真d先

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-3 23:30 發表
SHEETA,
我都想比亞女學JAZZ / 拉丁播, 你有呢方面既資料就通知一聲呀,
最好係TP 區啦. EEE
你亞女學左幾耐呀, 好吾好玩呢, 小朋友比佢地運動係好架, 拉下根愛洩下丫馬. 你就好啦, 個CENTRE前近你屋企, 吾駛走黎走 ...

ho ho都好鍾意跳舞架,(跳到似打泰拳 )
未夠三歲學得未呀?
跳拉丁都好喎~

別墅

原文章由 sheeta 於 07-9-3 23:21 發表

其實我都無地方架, 所以唔會放晒出嚟。多數會分批, 隔一段時間就換下一批出嚟咁。一嚟可以慳啲地方, 二嚟對小朋友嚟講, 無見一排嘅書/玩具, 等於新嘅書/玩具。 ...

sheeta,
你係咪買左啦:-P
我今朝同爸爸提過下~
不過佢無乜返應......
等我再考慮下

別墅

原文章由 sheeta 於 07-9-4 08:58 發表

阿女學左民族舞年幾啦, 老實講, 我都唔知佢學左啲乜, 不過至緊要佢開心。我唔近啟兒架, 不過因為工作嘅關係, 阿女星期六都會返學校, 民族舞都係喺英藝返架, 到時到候老師咪帶佢過去上堂囉。暑期班都係咁, 報左啲乜 ...

妳阿女好可愛呀~中意學粵劇~
阿仔次次見到電視播篤篤撐都企定望實~

別墅

原文章由 sheeta 於 07-9-4 09:32 發表

我估係因為佢本身鐘意熱鬧, 又貪靚, 呢兩年大王爺旦我地帶佢去戲棚痴戲睇, 舊年又有幸喺戲棚睇左幾場蓋小姐, 佢就鐘意到不得了。不過佢都係like蓋小姐啲戲, 試過俾佢睇任白, 佢唔吼。 ...

大王爺旦係幾時呀?
你帶小朋友去邊度睇大戲呀?
我都好想帶阿仔去呢D活動呀~

別墅

原文章由 professor 於 07-9-4 09:33 發表

can dance with myson wor

你快D搬埋來大埔啦,咁就可以兩個仔一齊玩,一齊學野啦

別墅

原文章由 sheeta 於 07-9-4 09:29 發表

我未買呀, 都唔會同爸爸講。通常買呢啲有返咁上下價錢嘅嘢, 我多數出絶招... 先斬後奏。

哈哈:lol
呢招我都用得唔錯架
一陣再去睇真dmilly molly先:D

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-4 11:51 發表
爸爸無反應咪即係無意見囉. 去馬啦.....! 如果佢吾鐘意既話一定會一早say no la. 我睇過呢本書既英文用字, 用得好好. 可以由現在用到小3. 一本內容豐富既英文書都要40-60 (lady bird 出版).
呢套真係抵架.

hoho 跳 ...

我唔想阿仔學武~
佢好大力,整親人唔知人地會痛~
所以唔可以俾佢學d大動作既野住~
反而想俾佢學琴同埋學跳舞~
游水都會考慮~
我好想佢做個斯文仔

別墅

原文章由 sugarjade 於 07-9-4 14:34 發表
我有個FAN 佢既仔仔係XYY, 兒科心理醫生叫要比SNOW WHITE 既故事佢睇, 最好學芭蕾舞, 吾好比佢既仔仔睇恐武有力既電視/圖書. 我呢個FAN 揍個仔揍得好辛苦, 因為佢亞仔勁聰明.
又勁有主見, 叫佢行東佢行西, 返學D 老 ...

乜野係XYY?
我都唔鍾意俾阿仔睇呢D戲,
但係個個星期去探爺爺,
佢個堂阿哥(8歲)就教阿仔打交
教阿仔扮怪獸
爸爸好錫屋企人,所以我唔想佢太難做,
唯有係爺爺屋企不停跟住阿仔,盡量減少佢學到D我唔想佢學既野

首頁
12345...16

尾頁

跳至