跳至

首頁

尾頁

大宅

我都想知!

大宅

其實好多間都行政混亂的(包括有經驗o既學校), 如果唔太影響小朋友學習, 就唔係咁大問題

原帖由 puib 於 09-9-15 23:21 發表
謝謝feedback! 我都擔心新校會"行政混亂"﹗

還有其他媽咪提供comment嗎?

大宅

我囝囝讀緊新一代, 暫時覺得都幾好, 但sunkids o既課程真係好吸引, 而且同新一代o既學費差唔多, 校舍又乾淨整潔, d枱椅好cute
但有d擔心, 因為佢收生唔係咁理想(我時常會經過都好少見倒學生, 可能撞唔啱啩), 會唔會讀讀吓摺埋呢? 而且大股肉o既設施唔係好夠, 驚小朋友唔夠支體運動
而且喺bk真係極少有讀緊o既媽咪分享, 來來去去都係去參觀去面試o既分享, 唔知點解?

原帖由 mikehappy 於 09-9-16 17:22 發表
我都plan緊比個女讀出年讀n1..我去過間學校2次..1次tour, 第2次係比個女interview..我對sunkids感覺幾好..d miss 好有耐性..
而新一代都有去過.. ..d miss 好機械式.. 兩者之間我會choise sunkids ...

大宅

咁小朋友的自理能力、德育又教得好無呢?

puib, 你講得好啱, 幼稚園唔係淨係學語言同認知, 德育. 自理. 大小肌肉訓練. 體能. 創造力. 培養學習興趣等都好重要, 呢d都係我o既concern,
所以真係要問清楚, 了解多d

原帖由 puib 於 09-9-17 17:02 發表
昨天我都去了sunkids度參觀同面試,全程由native english speaking 的N1老師帶,這個給我的感覺不錯,佢地似乎提供到良好的英文語境﹗但有一樣野我比較擔心,佢話佢地full day n1現在只有1個學生﹗即係話,如果我個仔入左,就會係第 ...

大宅

我打電話問過, 佢哋係無特定日期報名同面試, 隨時都得
梗係啦, 佢暫時都無咩人讀, 唔會咁多限制
聽講話面試好認真, 考認知同肢體活動能力, 例如單腳跳之類

原帖由 王寶寶 於 09-9-17 22:35 發表
請問你仔仔幾大,我都想報2010的N1,請問交表之後要等幾時才面試?面試係點?

大宅

所以我唔會報住, 橫掂佢都唔會咁快full, 要再睇定d先

原帖由 puib 於 09-9-18 00:56 發表
um.... 遇上知音人了﹗sunkids在這方面似乎提供不到很完滿的答覆。佢地的課程"success for all"都係集中train language,我有時覺得sunkids只係將補習社的課程搬去幼稚園,滿足家長"有形"的需要。小朋友的大肌肉訓練真係好 ...

大宅

終於有家長分享啦!
咁你囡囡之前有無返nursery? 係咪呢間?
今年k1有幾多人?
我見佢哋d活動設施唔係咁多, 同意嗎?
k1的課程到現時為止學咗d咩?
你覺得德. 智. 體. 群. 美都注重嗎?
唔好意思, 咁多問題!

原帖由 ES 於 09-9-18 11:25 發表
我囡囡今年在sunkids讀k1全日班, 返了學一個月, 佢每日都是開開心心地返學, 每朝入到學校自己換鞋, 然後由普通話老師量體溫, 老師用普通話向她說早安, 囡囡也會回答"老師, 早安或早上好", 跟住自己去洗手, 入課室, ...

大宅

今日經過學校門口, 見到有個人走出嚟, 以為係家長, 諗住攞吓料, 點知原來係老師, 普通話老師, 佢好好, 答咗我一d問題, 我問佢係唔係好多老師做做吓唔做, 佢話係, 因為係証件問題, (唔知真定假?) 但佢話宜家教緊o既老師唔會咁快走, 因為解決咗証件問題喎
佢d國語(唔係普通話)都好好聽, 個樣都好靚吓, 我幾鐘佢呀
佢仲話學校正開緊家長坐談會, 叫我入去聽吓, 但因為我個仔病緊, 所以無入去, 錯失咗一次了解o既機會

原帖由 puib 於 09-9-18 16:12 發表
大家都觀望中,咁睇下小朋友有無機會做同學...heehee

大宅

因為我囝囝之前讀過另一間nursery, 返咗一個星期就決定退學, 咁梗係覺得佢樣樣都唔好啦, 同埋讀咗之後先發覺呢間學校原來唔係我杯茶, 退學後立刻揾新一代(因為之前好早前已參觀過學校, 覺得幾好, 但因為宗教問題放棄了)
因為同之前嗰間比較, 所以咪覺得佢樣樣都好囉
1. 班主任好有交帶, 開學後幾乎日日打電話來匯報, 比我 好大信心交個仔比佢哋
2. 校舍幾好, 夠大(比起之前嗰間), 光猛, 乾淨, 暫時我未覺得佢哋陳舊
3. 茶點安排較認真, 例如通粉, 粥, 面包, 檸蜜, 朱古力奶, 之前嗰間淨係食面包同飲水, 大人都悶啦
4. 佢哋個早操好活潑, (不過唔係日日做, 一星期一日)
5.有英語同普通話, 我個仔返咗幾日就已經喺屋企講"謝謝"(普通話), 而且用英語表達多咗, 當然唔係好正啦
6. 唔商業化, 幾合理

缺點
1. 英語老師(我個仔嗰班)年紀略嫌大, 而且有印巴籍, 我唔敢講佢o既英語唔夠地道, 但有得揀, 我會揀英美
2. 普通話老師係香港人(未必一定係, 但佢每朝都係同我講廣東話, 而且係正式香港人口音)
3. 活動設施唔夠多元化, 例如無攀登架, 攀石牆(有會好d囉)
4. 地點唔方便
呢d都係暫時睇倒o既嘢, 要深入了解多d就要讀耐d至知lu

你認為sunkids老師有heart, 點解咁覺得呢?

原帖由 puib 於 09-9-20 00:11 發表
Um...好用心的資料搜集喎﹗我整體都覺得sunkids的老師係有heart同有能力的(能力上我指語言,起碼佢地係nearly native speaker),但教學經驗就不知。

反而我今天經過新一代門口,覺得佢的設施都開始陳舊,但勝在有露天操場,sunk ...

大宅

puib, 唔好意思, 我個仔病咗, 呢兩日無上嚟
因為我是新手媽媽, 從未揾過學校, 我同先生當初有個共識就係要揾基督教學校, 想小朋友早D喺基督教文化地方(除咗屋企同教會之外)感染多D, 因為三歲定八十, 想佢喺三歲前接觸多D信仰O既嘢, 例如飯前祈禱, 為人代禱, 聽多D聖經故事, 喺一個關愛文化下度過兩歲O既時間, 放是咪決定讀間基督教幼稚園囉, 因為新一代無宗教, 所以唔考慮, 但嗰時又想睇吓校舍, 咪八卦走去參觀吓囉, 睇完之後其實個感覺唔係幾好, 因為佢攞張FORM都要比$30, 覺得好商業化, 後尾就不了了之勒, 然後就讀咗另一間基督教幼稚園, 點知呢間嘢離晒譜, 好後悔入咗去
退學後再喺BK search, 發覺原來新一代o既家長好鐘意呢間學校, 口碑唔錯, 再問埋兩個朋友, 都覺得佢好好, 加上我後來發現, 原來好多幼稚園攞form或interview都係要比錢架喎, 咪重新估計過佢囉, 再加上我個牧師話幼稚園唔洗一定係基督教o既, 小學就要考慮嘞, 一聽之下我同先生就決定讀新一代lu
兜兜轉轉到宜家, 我先知原來自己想要d乜類型o既學校
就係新一代同加州呢類勒
唔好意思咁長氣!
我都想知你囝囝有冇讀nursery呀, 讀邊間架?
我前兩日入咗去sunkids, 有個叫ms ivy o既人同我講解, 請問你知唔知佢係唔係校長?
原帖由 puib 於 09-9-21 23:26 發表
謝謝你的回覆,好詳盡的解說﹗

點解覺得Sunkids的老師有heart?

雖然果日我只接觸過2個老師,但佢地都表現得願意同我溝通。第一個係n1的班主任,在1小時的school tour,我問了大約二十條問題,佢都一一用心解說,縱然有些答案我認 ...

大宅

ES,
好多謝你答我哋咁多問題呀, 好詳細, 你O既資料增加了我報讀O既機會!
原帖由 ES 於 09-9-22 15:53 發表
唔好意思呀, 咁遲先答你地, 因為我唔係成日上嚟! 但係你地d問題有d我都唔知, 因為我始終都係新嚟, 有d嘢都係觀察緊 :

k1全班有20人左右, 大肌肉有室內攀爬的滑梯, 好像有一座在室外, 多架單車, 三輪車, 騎著 ...

大宅

puib, 係呀, 老師o既交情真係好重要, 如果唔係, 佢哋勾心鬥角, 會令好o既老師做唔長架

原帖由 puib 於 09-9-21 23:26 發表
謝謝你的回覆,好詳盡的解說﹗

點解覺得Sunkids的老師有heart?

雖然果日我只接觸過2個老師,但佢地都表現得願意同我溝通。第一個係n1的班主任,在1小時的school tour,我問了大約二十條問題,佢都一一用心解說,縱然有些答案我認 ...

大宅

Hi ES,
再次多謝你的回覆!
sunkids老師教佢哋祈禱? 佢哋無宗教背景架喎, 但如果係就very good, no matter it is used in English or Cantonese.
同埋你個女好叻喎, 用咁長句子講英文? 之前有冇返nursery呀?
想問你係咪自己接送返放學架, 你住得遠嗎?

原帖由 ES 於 09-9-23 12:07 發表
hi joantsang,

冇錯, miss ivy 係校長, 我覺得佢好落力, 好投入! 你講開基督教, 我諗老師有教佢地食嘢前祈禱, 因為囡囡放學後, 有時食緊嘢, 佢會自己講 "thank you heavenly father, thank you for my food, today ...

大宅

哦, 原來你住元朗, 咁可能同唔倒你做同學lu

點解唔考慮萊茵同真光? 萊茵哋d英語程度好好架噃, 同埋佢哋d學生好似k2-3就考劍橋, 有人話甚至高過九龍塘o既st. xx, 既然你都唔考慮宗教問題, 咁唔好去咁遠讀啦, 同埋真光d程度都好高吖(我都打算去interview)

另外, 你同我諗法一樣, 都係唔會比小朋友參加halloween o既活動, 到時我會請假

其實信仰同經商係無衝突o既, 好多基督徒都係做生意, 有d仲好愛主愛教會添, 而且同邊間學校o既校長熟, 又同信仰無關係ge, 我都有好多未信主的朋友, 有d仲熟過教會d姊妹添; 此外基督徒都未必要辦一間基督教學校o格, 我先生都係做生意, 佢公司名都冇信仰意思架, 而且識落先知佢係基督徒

你個仔好番未呀, 我個仔由星期六病到宜家, 今日同佢轉咗另一個醫生, 呢個禮拜都無返學

原帖由 puib 於 09-9-23 23:36 發表
唔使唔好意思,上網傾計姐﹗=) 咁岩,我個仔都病了,這兩天都少上網﹗

um...原來大家都信主,咁可能講起來比較明。我同我先生都係基督徒,所以都會搵基督教的幼稚園先,但我亦想搵些教學方法比較特別、有多點英文語境的學校,卻發現沒 ...

大宅

你好呀, 安安太太,
自從上次同你傾完電話, 我重新考慮sunkids, 再去學校觀察一次, 同ms ivy傾過計, 感覺幾好, 所以報讀o既機會好大! 多謝你上次比咗d資料我呀!
唔知佢哋o既學費平咗吖定我記錯, 宜家k1係
$2600(tuition fee)+120(snacks)+300(E. nopi), 加埋校車($430)就係$3450, 都可接受

quote]原帖由 安安太太 於 09-9-21 12:05 發表
如果2月插班, 因為有新年假期有好多, 好似唔低, 因為實際返學時間好少! (我都報咗2月插班K1), 宜家諗諗下想3月才返, 不知得不得? [/quote]

大宅

我打算k1先轉, 如果宜家轉好似好嘥錢!

原帖由 安安太太 於 09-9-24 15:49 發表
joantsang

你囝囝不是已經讀緊新一代, 你打算K1才幫佢轉定係宜家轉呀?

大宅

原來你想讀全日班, 咁英藝呢, 會否考慮?
其實我對sunkids起初都唔係好正面, 覺得係賺錢掛帥o既學校, 但我讀過新一代之後, 對私校改觀咗, 於是再搜集資料囉
我都同意你睇法, 基督徒校長點解要搞halloween活動? 唔明白!(anyway, maybe discuss more in the future.)

你囝囝點呀, 咩病? 病兩個星期真係好折磨小朋友喎!
睇咗醫生都唔好?

其實我唔係住屯門碼頭, 不過媽媽喺碼頭住, 正正喺sunkids樓上, 咪成日經過囉
碼頭唔係好僻架, 係除咗市中心之外最旺最方便o既地方, 有村巴, 有小巴(去上水), 出九龍(59x), 出荃灣(59m), 有接駁巴士去龍鼓灘, 去天水圍, 又有輕鐵總站, 好方便吖
真係希望我哋o既囝囝可以做同學仔呀!

原帖由 puib 於 09-9-24 23:08 發表
萊茵同真光都係區內出名的,可惜只有半日班。

有關基督徒與經商點點,其實我好明白同認同你的睇法,而我先生的case同你的亦類似。不過有一點我想說清楚,我的意思是一個基督徒應該做合乎上帝心意的事,若不是有難言,為何要攪一 ...

大宅

$300係每月學費, 照我攞嗰張費用單睇就無其他費用, 但讀落就唔知勒

原帖由 王寶寶 於 09-9-24 21:51 發表
$300(E. nopi),原來要另付的嗎?請問這個費用for整個學期的嗎?除左你講的雜費重有無其他費用要付呀?謝謝回答。

大宅

其實我好滿意新一代, 但因為返放學有點麻煩, 我住o既地方無一程車去, 要轉車(每天來回接送返放學每月要$600), 唔化算, 比佢搭校車, 但見過佢哋落車上學校架電梯好熱好舊, 我成日驚會困lift, 所以好擔心, 所以考慮其他學校
返加州只要一程車, 而且搭兩個站好方便
加上佢o既課程好特別同吸引, 係全港第一間, 所以考慮轉佢
其實我係借d意入去睇校舍同埋問嘢, 咪藉口攞張form囉,
我未報住, 遲d再決定

原帖由 王寶寶 於 09-9-25 22:04 發表
謝謝你的回覆,咁你取了費用單係未已經準備要入學…另外新一代也是我考慮的學校,從你的留言知道你小朋友在讀,為何你會考慮k1轉sunkids呢。

大宅

晶晶淨學費都要$4000, 太貴! 而且位置好僻!(對我嚟講)

,
原帖由 WKPOON 於 09-9-26 00:37 發表
http://www.jingjing.edu.hk/eng/gallery_thumbnail.php?cat=6&parent=4

你地有冇去過晶晶睇...我想知佢地得唔得...因為我將由荃灣搬入屯門...睇到佢地既網...好似多數外國人讀...但唔知實際情況點 ...

首頁

尾頁

跳至