自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 viewer 於 09-6-21 23:04 發表
請問某些梅窩居民, 無故嚴重失實的侮辱正生書院的學生, 正生書院又可以向哪裡投訴?

梅窩風格~~~太梅窩

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

東方記者講左句:「本人覺得你們很沒學識」, 與 blog主母親發生衝突, 咁岩比tvb 影到,其實是誤會一場, 經 blog主努力下, 東方巳道歉, tvb 立刻停播有關片段了....

唔知幾時.....有份鬧過[正生]的人, 肯企出來道歉呢?

人誰無過, 但要知錯能改!

珍珠宮

原帖由 keroroee 於 09-6-22 00:35 發表
其實係咪講緊第1次既村民態度? 好似今日城市論壇村民好斯文喎...

有幾多個係 梅窩居民 丫? facebook內....有人去左令日的城市論壇, 話當中大部份係支持正生的人出席....

珍珠宮

其實, 我都覺得個blog有些 前後矛盾mouth:

投訴信部份內容:

事原於 六月十四日 TVB 晚間電視新聞內出現一位白色上衣曲髮,正發惡罵人的女仕,(有關片段請參考「正生咨詢會 TVB 2100 14Jun2009 : http://www.youtube.com/watch?v=A_JvXL7t68Y),她正是本人的母親,但片段中並沒交代她在責罵誰人及罵了甚麼本人在這裡特別要澄清其實當時本人的母親完全不是在責罵正生書院官員們正確點說與正生書院要求遷入梅窩這件事完全沒有半點關係

uderline 部份巳指出傳媒.....無話她媽媽在罵正生, 何來失實報導?

珍珠宮

blog 主話:

同埋可以講多少少嘢你知, 其實點解班居民咁堅持唔畀得呢間學校正生, 除咗我哋真係有需要外, 其次其實呢間學校係屬於「鄉議局」, 並唔係公立學校, 同埋當年建校時居民夾咗百四萬, 政府出咗二千萬, 及呢次事件最重係由頭到尾都冇人咨詢過「鄉議局」, 當然都冇咨詢過梅窩居民啦, 只係有人喺四月時請咗我哋班裝修工人入去觀察將部份課室改建成宿舍, 件事先傳到居民耳中, 咁, 任何人知道都會好勞氣啦... 結果咪搞成咁囉... 但最慘係傳媒就算知道, 都唔願意將呢個事實報導出嚟, 明顯都係想繼續將兩方對立, 令件事繼續有新聞價值... 唉!

救命呀!......間學校原來是屬於[鄉議局]

珍珠宮

原帖由 keroroee 於 09-6-22 01:30 發表
政府都痴線...唔問人就攞人地D野做好人...希望傳媒正面報導成件事, 誰是誰非有待市民公投!

之前有報導話正生申請左梅窩好耐, 但政府回覆話:因地區居民反對, 未能通過....

咁即係邊過講大話呢?

定係諮詢到左[鄉議會]巳被 駁回, 根本未到居民耳中 呢?

珍珠宮

原帖由 mangolee 於 09-6-22 20:45 發表
睇完個blog的說明,真係對這間報社的記者所為把幾火! 這篇blog並不是反對正生的,是想說明那間報社的記者制做新聞!這是不能接受的!傳媒用他們的報紙制造一些虛假的新聞,不覺得是一件恐怖的事嗎? ...

無出報紙喎

咁岩比tvb影到佢媽媽和記者理論, 而tvb旁白無清楚指明佢媽媽不是在罵[正生], blog主 懷疑有誤導成份, 所以作出投訴!

首頁

尾頁

跳至