時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-22 發表你

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
我可能同情心太多,但如果lee個故事主角係自己,咁又㸃!!無人想比人同情,只是lee 個世界,吾係人人都幸 ...

咁如果~同情得一個,跟住世界各地都有大量無國籍人士來香港提出同樣要求。點算?

邊個可以保證只此一單?…都係無人知㗎!

再講~件事只係片面之詞,可信性已經存疑。而且,當初更是用不合法途徑入境和逾期居留。

姑息養奸~又會唔會係另一個惡夢的開始呢?

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:28
cherrie_q    發表於 15-5-22 11:25

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...

唔好咁講嘢~

如果,我係事主的話,知道自己會有機會影響香港幾百萬人的未來,我唔會咁 自私 有咁嘅要求。

小朋友 可能…可能年紀細,所以唔識。但婆婆有中學程度都應該會知道。

更甚者~陳婉嫻身為 立法會議員 都唔知個情況有幾嚴重?

珍珠宮

回覆:我好可憐個12歲小朋友同呀婆!

有心幫人~陳婉嫻就應該幫佢哋向大陸有關部門提出俾返個身份小朋友,再由正途申請來香港。

本末倒置~將犯法合理化。

珍珠宮

引用:Quote:jannlly 發表於 15-5-22 12:32 冒認

原帖由 嫻姐(Han) 於 15-05-22 發表
我不是陳婉嫻, 唔好乱套帽子
我係基於人道理由發言而已
之前入境处都有酌情批身份证比黄嘉慧, 佢都 ...
你想表達啲咩?

我暫時見到佢仲係用緊香港資源來讀大學,未見佢有貢獻。

反而,覺得文章的(她)相當~牙擦擦。她爸爸還誇她偷渡真利害。

唔係呱?!咁都要表揚,價值觀扭曲晒。

珍珠宮

引用:主張港独的熱血時報借此事煽动种族仇恨, 太

主張港独的熱血時報借此事煽动种族仇恨, 太过份了...
小朋友沒有父母已經很慘, 希望入境处能酌情 ...

人哋煽動種族仇恨係唔啱,大家唔應該仿效。

但唔代表~他們是對的。

唔係唔幫他們,但先請返回原居地用合法的方法來港。如果,佢肯返上去先,要點幫?…出聲。

幫到嘅~實幫!

珍珠宮

引用:太好了, 有學校收留怀仔孔教學院大成小學:

太好了, 有學校收留怀仔

孔教學院大成小學:會讓懷仔入讀三年級
陳婉嫻 唔係一早預咗會咁咩?!

自首前先搵學校,制做輿論轉移視線去 兒童學習權利 到。

我仲以為係計劃中的一個短期目標。

下一部,係未??

就有理據話 懷仔 已展開新人生,不忍奪去他現時擁有的。就算無居港權都爭取可以發 行制紙 發到佢讀完大學。如同你提供的例子般?

珍珠宮

引用:Quote:CALVEN 發表於 15-5-22 13:25 佢自己

在法律上婆婆经已被捕, 但小朋友是無辜的, 係唔係應該盡力幫助佢呢?
幫佢明白為求目的~犯法都無問題? 犧牲婆婆的自由都無問題?

珍珠宮

引用:Quote:vickling 發表於 15-5-22 13:45 一開

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-22 發表
優化版
三萬九都慳返~

DoReMi媽媽    發表於 15-5-22 21:24

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 viviencwc 於 15-05-24 發表

原帖由 cycysuper 於 15-05-24 發表
絕對同意
上次雙非,D假髮人已錯誤解讀人大釋法,又只按照自己意願判决雙非,攪到香港亂上加亂, ...
私法獨立

首頁

尾頁

跳至