自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

etoile 發表於 14-5-17 21:50
各位租人屋嘅JM有冇遇過D極品業主?租咗十幾年樓,今次終於俾我哋遇上一個。

佢人不在香港,話要上佢指定 ...

我都試過, 呢世唔會再租d 未交吉既樓.. ><

Heideiland  Same here, 我都想快d走,只怪自己心急租樓  發表於 14-5-18 16:40

男爵府

引用:回覆 木土土 的帖子個煮食爐唔係煤氣公司嘅

原帖由 etoile 於 14-05-18 發表
回覆 木土土 的帖子

個煮食爐唔係煤氣公司嘅,係惠2浦好睇唔好用。我情願D業主cheap cheap地俾個普通拎得 ...
希望你成功,我都想了解下簽左臨約係咪一定要賠訂同佣

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表

原帖由 木土土 於 14-05-18 發表
係呢到學到野,有機會做租/買賣約,我會將要求寫入臨約,自己keep起一個copy,唔比對方之後更改,可保障自 ...
我試過簽左臨約因為風水問題唔住得要撻訂連佣要賠2個月租.. 不過個業主係街坊係咁而收我少少就算,但經紀佣冇得走.. o個次俾老公話左好耐..

男爵府

引用:Quote:原帖由 mrhappy123 於 14-05-18 發表

原帖由 木土土 於 14-05-18 發表
咁你以後要睇完風水先租/買樓嗎?
一向租樓都冇理呢d 剩係睇地點裝修, 只係咁岩我個陣剛大肚,又咁岩朋友幫我睇風水,叫我千祁唔好租,當破財撞災.. 朋友苦口婆心講到好嚴重.. 老公都唔想有事我會入佢數,好肉赤咁幫我賠左畢$..

男爵府

引用:Quote:etoile 發表於 14-5-18 17:33 而家希

原帖由 chunchunbb 於 14-05-18 發表
個經紀係咪傻架,單deal一日未完成,更何況佢係中間人,有持平同保障雙方既責任,你問下佢知唔知有EAA既存在,佢 ...
據我所知簽左臨約應該冇得走,因為其他細節野唔會影響到租客搬入去"住"呀..

不過樓主間屋租金咁貴,撻訂+賠佣實好金,希望有得傾啦..

男爵府

引用:Quote:etoile 發表於 14-5-17 22:05 簽咗臨

臨約如果業主單方面更改條款而未經租客同意(例如冇响更改條款隔離雙方加簽確認同意),你單方面簽完之後,地產 ...
呢樣反而有得抝,如果業主o個邊係臨約刪減/另加條款而租客未有加簽以示同意,份臨約未必有效

男爵府

引用:Quote:mrhappy123 發表於 14-5-18 17:50 據

我理解係樓主手頭上果兩份臨約,一份係業主已刪改條款先比樓主簽名同加簽,而另一份係雙方已經簽好但業主私下 ...
agree, 呢到反而有得抝..

男爵府

引用:Quote:chunchunbb 發表於 14-5-18 17:58 我

原帖由 etoile 於 14-05-18 發表
臨約係我地先簽,雖然一早表明唔會要業主嘅窗簾布,但係個紀經將窗簾同電器一齊寫埋落去,所以我哋要加簽, ...
剩係生效期日子改左但未得你地同意應該都有得抝.. 等你好消息!

男爵府

引用:响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享

原帖由 etoile 於 14-05-31 發表
响度同大家 update番之後ge 發展,同埋分享今次學到ge嘢。

未揾到律師前有朋友介紹個師 ...
其實第二點講就咁講,大把業主俾三成首期銀行按七成買返黎都係租出揾人幫佢供樓,佢梗係唔會問銀行拎consent letter 俾你啦..

首頁

尾頁

跳至