想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear all,
我要10月才可以開工,因工作很忙,10月有大假放,
我有想bb明年7月出世,所以要等2個月,好慢長:-(

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-23 00:20 發表
我都預咗10月開工呀 ,希望大家一擊即中。 sure win.

現在你有什麼準備??
我現在食葉酸

大宅

原文章由 朱古力媽咪 於 07-8-23 20:15 發表
(我都係5月個陣小產左,太約可能要11月先可以開工,因中醫話我而家個身體都係未得住,果而家又有左都會同上次一樣喎....:-( :-( 。但我而家都有食中藥同葉酸,諗住會好d....

其實我2月都小產左,不過我就10月才開工,我想問中醫有無效,
我都想看,貴不貴???

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-23 21:58 發表
我宜家睇緊中醫調理身體同個胃,同埋keep住月經準時嚟(不過我平時都準時),咁我可以預算到响經期後10天內 do 幾劑就
bingo。調理個胃最緊要,胃唔到大人吸收唔到之餘BB都唔吸收。

我個中醫識醫不育,不過價錢唔 ...

THX mommyisa,其實我都有一個相熟我中醫,但他就快搬,要去到灣仔,所以問下有無好介紹...
你可以pm給我

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-24 21:56 發表
THX mommyisa,其實我都有一個相熟我中醫,但他就快搬,要去到灣仔,所以問下有無好介紹...
你可以pm給我

Dear prettymother,

我個中醫師姓葛診所叫仁濟堂,早上係觀塘,下午係九龍城
觀塘 2357 0602
九龍城 2718 8233 ...

THX mommyisa

大宅

[quote]原文章由 prettymothe 於 07-8-25 19:52 發表

Dear all,
其實我小產後,肥左好多,可能是進補,所以我要做多d運動,未來有多d氣力生

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-26 21:25 發表
報到! 我都準備10月開工, 請大家多多互相支持!

Dear all,
好野!!!
一起bingo,一起傾,有多D support,
大家要注意,其實現在好take temp (探熱) or 找d 仔check,
知道自己的排egg時間,使10月懷孕機會增加

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-27 00:26 發表
今日月經第一日嚟,等到下個月M嚟多一次,完M後10內要do架啦,即係大概10初到,不過都祈求啲M要準時到方便計算日子。

大家要努力,不過不是m後12日才做才do

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-27 23:04 發表
我想問大家會唔會特登食葉酸? 定係日常飲食吸收到就算?

我是自己去buy葉酸食,1粒5mg,每日一粒, $30/100粒,英國出產,

大宅

原文章由 mommyisa 於 07-8-28 17:41 發表

我問過中、西醫,M嚟5-7日後跟住10日內do嘢最易有。

我有一網址http://www.wyethbb.com.hk/tc/an/prepregnancy/an-prepregnancy-02.html

是check排egg期,我用他+用d仔check,
好準的

大宅

原文章由 Pickoo 於 07-8-28 22:42 發表

好有用呀! 謝謝分享!:lol:

不用客氣
大家有有用的資料快d
post出來分享,
大家一起10月bingo

大宅

Dear all,
不經不覺,已經9月頭,好快10月大家準備好未,
我日日食葉酸,再用排卵paper,
你們呢?

大宅

原文章由 pixy_joey 於 07-9-7 23:35 發表

DEAR ALL,
HOW LONG U START TO EAT 葉酸 TILL NOW ? I ALSO EAT 葉酸 FROM AUG..:lol::" /> DO I NEED TO EAT IT 3 MONTHS ? BUTI WILL TRY IN OCT & WANT TO BINGO ASAPops:" />

Dear pixy_joey,
多數醫生都要bindgo前3個月要食,不過應該2個月都ok ,還有有文章指出食葉酸durg,身體所吸收的不夠由食物多,快d加到我們當中,多d support ok

[ 本文章最後由 prettymothe 於 07-9-8 18:12 編輯 ]

大宅

原文章由 kitnat 於 07-9-8 10:16 發表

有禁長的時間嗎?通常聽返黎排卵1-2日蛋蛋就無了.

dear kitnat,
經管缺陷 (neural tube defects) 是一種非常嚴重的胎兒異常發育,神經管是胎兒中樞神經系統的前身,在懷孕期間會分化為腦和脊髓,在懷孕初期因為某種原因而使得神經管無法正常閉合,而造成腦部和脊髓發育的缺陷。受到影響的胎兒會產生腦損害、殘 障、甚至死亡。

對曾經生出神經管缺陷嬰兒的母親的研究發現,他們血液中的葉酸和維他命B12的濃度明顯的比一般母親來的低。在一篇發表於新英格蘭醫學期刊的研究中指出,在將要懷孕或是懷孕初期,每天服用400-800微克的葉酸,能夠有效的防止胎兒神經管缺陷的發生(註)。

由於神經管的正常閉合發生於懷孕的初期,因此在將要懷孕前,或是剛懷孕的前幾週,充足的葉酸對於嬰兒的神經系統發育是非常的重要。尤其是對於曾經懷過神經管缺陷胎兒的母親,再度發生的機 率很高,因此更要注意葉酸的攝取。

大宅

dear all,

美國制    加拿大制
                 年齡  (mcg)  (mcg)
嬰兒與小孩  出生到三歲  四到六歲  七到十歲     25-50  75  100    50-80  90  125-180  
少年,成年男性  150-200   150-220 
少女,成年女性  150-180  145-190
懷孕中婦女  400  445-475
哺乳中的婦女  260-280  245-275

大宅

原文章由 pixy_joey 於 07-9-8 23:56 發表

Dear prettymothe,

Thanks for your support,,,,,
I also want to join all of you
If i have time, I must talk with you:lol:
& how long you ate 葉酸durg?

Dear pixy_joey,
about 2 month

大宅

原文章由 HC603 於 07-9-10 12:36 發表
大家好,
我都係打算10月開工,生個7,8月BB,希望大家一擊即中

DEAR All,
大家參考這裡
http://www.wyethbb.com.hk/tc/an/prepregnancy/an-prepregnancy-02.html

大家早日bingo,bingo後一定要告訴大家知呀

大宅

原文章由 jellejam 於 07-9-9 20:08 發表
我都諗住10月、11月左右開工(想BB7、8月出世);但生完第一胎差唔多5個月重未黎M,都唔知可唔可以如期進行。

Dear jellejam,
你第一個是仔定女 ,我看張相,好似仔...

大宅

原文章由 R.T結晶品 於 07-9-12 16:57 發表
10月做人,咁由8月中倒食定善存嗰隻綜合維他命丸 同一星期飲1-2次花膠湯(連渣),ready ok ma???

DEAR R.T
花膠湯其實好好,會長胎,不過要大約$500 大隻花膠才可以,大家要留意
補+

大宅

各位準備好未??
快要開工

首頁

尾頁

跳至