美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 4)

Julia,

真係勁左好多呀!! 你學完畫花之後, d花好有 "癲" feel。 做乜你屋企真係濕到連乾花都發霉咁大鑊, 咁你有幾多水晶粉中左招...? :-x
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

hi Yorkyork,

歡迎你入黎!! 你睇完part 1.. 有冇標眼水? 其實part 1時我地好多都係岩岩學岩岩玩架咋, 好多野未經證實就隨口up, 唔多Pro, 但經過咁多個part, 個個都長大曬, 而家好多仲去少林寺度練緊功忝。 你有乜野想知的話, 如果我地能力範圍可以答到你我地都會盡量答你的。

男爵府

March,

Gianni 佢有大筆有細筆, 大筆好似係803, 細既雕花筆係802。
雕花筆係唔可以愛黎做甲的, 只係用黎雕花架咋!
而佢既大筆好鬼貴, 其實可以用EZflow既508喎, so far我覺得真係最好用。 但反而雕花筆我就真係最鐘意Gianni 802, 支筆我用左超過1年到而家, 叉都冇叉過~

如果你問, 大筆雕唔雕到花呢, 都得, 不過做出黎一定冇細筆咁detail, 同埋大筆會索左好多水晶水, 你用唔著的又索番佢出黎, 就會變左浪費囉, 所以大筆係做甲, 細筆係雕花, 呢個係走唔甩的。

男爵府

Julia,

我講真的, 你d畫花真係勁左好多, 果個民間彩繪玫瑰真係畫得好好! 因為我一睇幅相, 即時心裡面有句說話自動彈出: "咦~ 有d料到喎!!" <-- 咁樣 haha 真係學過同冇學過自摸確係爭好遠的!

你係咪用緊惠惠果個瘦瘦地有個勾左上去果個矯型夾? 定話肥肥地INM果個? 我自己用緊肥肥地果個, 我覺得鋼水好d, 實淨D, FIRM d咁!

計我話, 如果你屋企咁潮濕, 就算平既貴既都會潮.... :-x 怪唔得之你塊面咁滑, 就係因為你屋企夠濕, 水份夠多。 係d水晶粉就慘d... :-x

細E,

應該係話人地以為係你結婚! haaaaaa (o采~~ ) 不過你套甲, 如果著上呢個裙掛, 真係一絕!! :mrgreen:

仲有, 你新甲上既金色, 真係好金喎, acrylic color嗎? 我自都有套matel既顏料, 但未完全試色, 只係上次o係甲上面畫窗花用過銀色only!

鋼筆彩繪? 我有聽朗軒媽媽講過下, 但甲面有弧度架喎, 而鋼筆係硬的, 好難畫上甲度喎, 但如果畫o係d平面野度反而OK, 你想用鋼筆畫甲?

Amy,

你條毛真係夠曬 "毛"~! 我畫毛好似雞毛咁... 仲要係比人打到甩出黎果d咁.... 唔得優雅...

all,

講起美甲書, 我琴日買果兩本Nail venus同nail max, 都係講緊$58蚊本, 相比$48蚊買本local既美甲書, 真係日本書雖然貴$10, 但抵睇好多, 起碼聚手d 先!! haha 講內容, 真係冇得比, 講step by step既Demo都一樣冇得揮! 可惜係唔識日文睇唔明d字, 但齋睇圖都夠我樂足半天!! 希望香港既美甲界將來都好似日本咁, 多d出色既美甲師, 真真正正整本有水準有內涵既美甲書就好啦...

男爵府

julia, tweety and all,

其實EZflow隻閃粉, 都係boogie入面果D黎, 只係佢冇加水晶粉o係入面only, 所以你地用Boogie出到黎既效果都係果d架咋, 不過今次佢出埋閃粉既目的, 我諗佢係for gel 甲多d, 因為EZflow冇閃gel嘛, 只係得basic既gel同幾粒粉紅及french white果d only. 所以呢d閃粉, 你地一早已經見過曬。

sy_nail,

阿Deen係Christine Chan, 唔係你講果個DAPHNA.

Julia,

$10果d gel甲OK的, 但水晶甲當然係貴野好啦! 但$10果d我都試過做過水晶甲, 其實只要佢兩隻脾位夠闊都OK架!

P.S. 但當然要隻甲未乾透前夾啦, 如果乾到差唔多, 就要搵個剛強d既夾先至夾得郁啦!

你套毛, 都好 "毛"~ 秋意好 "秋", 整唔整番套 "嚴夏"?

男爵府

chichiwing,

呢個問題係所有學做甲既人都會問過的。 做完gel甲後, 搽指甲油, 使唔使鋪多浸gel上去以防佢甩呢??

答案係: 唔使的。

原因係Gel同指甲油係兩個家族, 係唔同門派既野, 所以唔可以撈埋一齊用的。 如果咁做有機會裡面既指甲油會裂, 面頭浸gel會成塊pok起的。

基本上你做左一個透明gel甲, 乜花款都唔要齋透明都好, 你油指甲油係幾個星期都可以keep到, 唔會點甩的, 所以冇必要com gel o係上面架。 唔同真甲佢有人體天然既油份, 唔夠3日就崩, 而假甲上面係唔識分泌油份水份的, 所以油指甲油係唔會甩乜滯的。

男爵府

細E,

我岩岩睇完琴晚6低既 "溏心胸部", 阿CK姐手上既斜法式已經維持左好多集, 可能要連戲, 所以睇怕佢成套劇一開場到大結局都係呢款甲!

Julia,

我今日都一早都去左沙灘, 曬到隻野咁....
等睇你既新作! :-P 到你變左多產婆啦!!

男爵府

chichiwing,

係呀, 做假甲都一定要打磨真甲面架。

Julia,

你又做番對summer手吧!!

March,

其實每個玩甲既人都會咁, 玩完一樣唔夠喉又心思思玩第2樣架啦! 試問而家點會有人甘心剩係識Gel唔識水晶? 或者剩係識水晶唔識Gel? 因為有時兩者可以混合黎做的, 例如做個水晶漸變底, 上面再加Gel既拉花, 都好靚架! 又例如, 做個Gel甲閃底, 上面雕左水晶既花, 咪又係混合咁做。

另外, 佢地既彩繪都係去 "木人行" 度學的, 教佢地果個係Christine "癲老師", 佢d花好 "近"架!! 只要上一日, 唔好話會好叻, 但都必定有進步! 如果你問1日得唔得? 有得你睇的, 佢地畫野完全都唔同曬, 比你自摸, 摸10日都摸唔到出黎的。 你諗下上星期你都係玩左1日, 你由完全唔識到而家你都做得出黎啦! 所以絕不能睇少果1日的, right? 至於畫得靚唔靚, 做甲做得靚唔靚, 當你知道個竅門之後, 真係要勤力練習, 一定唔懶得, 懶就即時退步架啦!

all,

[size=medium]超過2000個post啦喎, 又榮升去Part 5啦!! Part 5 click me!

首頁

尾頁

跳至