自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

mielmiel 發表於 16-5-10 15:31
你三女幾大呀,如果都有小一,可否留佢在家繼續瞓,帶二女落樓下交到俾其他媽咪就飛奔回家,你都話路程只有 ...

細女得5歲,最鬼煩呢個年紀,以前一叫就醒,宜家玩晒野,鍾意點就點,唔得就扭,攪到我沒落樓已經成身濕晒!
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

侯爵府

好媽媽勳章

6299 發表於 16-5-10 15:34
搵個老婆識煮餸,唔靚唔緊要……呢句講出口好傷人,即係佢唔理醜好只要係女人就得啦,但求有個人用,咁都幾 ...

對人要求好高,但自己又唔係有本事。就算工作上,佢都係話呢樣話那樣,有時都聽到煩。要老細都就佢,人地緊係彩佢都傻,所以成日轉老細。男人中佢真係煩到嘔,但佢一放工就會返屋企,好少出街。唔煙、唔酒、唔賭。所以個天真係好公平,外人睇,佢絕對係好男人。
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

以前唔係噤,呢兩三年越來越嚴重,都唔知係咪有精神病

侯爵府

好媽媽勳章

6299 發表於 16-5-10 15:34
搵個老婆識煮餸,唔靚唔緊要……呢句講出口好傷人,即係佢唔理醜好只要係女人就得啦,但求有個人用,咁都幾 ...

所以我話佢係要工人,唔係老婆。

侯爵府

好媽媽勳章

judycyk 發表於 16-5-10 15:26
回覆 Jasmine-4711 的帖子

佢知我父母留咗兩層樓俾我...所以佢根本無擔心過我老咗之後的生活.....

你老公連責任感都無,人唔郁都要比錢負責個家啦!你老公係咪細仔?

侯爵府

好媽媽勳章

Hahamc 發表於 16-5-10 15:43
你老公又真係好難頂最怕呢啲自我大男人

佢以為地球、成個宇宙都係圍住佢轉

侯爵府

好媽媽勳章

cissie 發表於 16-5-10 15:55
其實一家5口即最少都要4餸啦,點解吾可以3碟啱一家大細再加一碟大人餸呢?我一家4口都3至4個餸,有時吾系碟 ...

三條女和我都食好少,老公都食唔多,話自已肥。試過煮4送,咪食唔晒又比人鬧。我地8:30就會訓,所以食少d,又唔會肚餓。

侯爵府

好媽媽勳章

cissie 發表於 16-5-10 15:55
其實一家5口即最少都要4餸啦,點解吾可以3碟啱一家大細再加一碟大人餸呢?我一家4口都3至4個餸,有時吾系碟 ...

其實係煮咩都唔合佢心意!

侯爵府

好媽媽勳章

biloveu 發表於 16-5-10 16:01
我係你會list哂每日時間表,一個星期時間表等佢知自己其實都好忙

最慘無得分開做,走就兩小時內走晒,返又係噤,最趕係呢d時候

侯爵府

好媽媽勳章

cissie 發表於 16-5-10 18:05
你咁早瞓咪好少2公婆2人世界時間囉?感情要培養要keep 架,試下夜的瞓,陪老公睇下電視傾下計,係辛苦D,但 ...

我要陪細女訓,個衰女成個鐘之訓得著。我都跟住訓著了,有時自已知道要陪下老公,就起身陪佢一陣就一齊訓了。之後我係眼光光等天光。所以一星期可能只有兩三晚會刻意起身。
我都有諗架!

侯爵府

好媽媽勳章

Vinccy 發表於 16-5-10 18:18
放低3個小朋友比C6湊一日!佢就明白你有幾辛苦!我都有3個,大仔和2仔之前唔同校每日淨係趕接放學已經忟到 ...

試過啦!食飯又唔知食咩?d女係視線範圍噤睇囉!全日唔洗飲水都得架!

侯爵府

好媽媽勳章

greenpea 發表於 16-5-10 18:39
私底下同啲女講最好自己自立,搵到錢自己過得好疏肝,唔好行啊媽條爛路:hehehe ...

兩三日就講一次,但又怕d女聽到結婚就怕。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

仲有碟菜,我煮飯都唔係好差呀!
真係要大廚之攪得佢點

侯爵府

好媽媽勳章

cissie 發表於 16-5-10 18:49
同我以前一樣,陪仔瞓結果自己瞓埋,我仔又係好耐才瞓得著。不過坦白講,嗰排夫妻感情真的差咗,少少事都 ...

上年係一間房三個打地鋪訓,老公話唔放便,你地明啦!咪三個女一間房,點知個衰女晚晚就要部訓之訓到,大兩個一陣就訓著,我唔陪佢就三個女都無得訓,嘈住大兩個訓。
冬天仲要起幾次身,幫個細女蓋被。真係人都癲,每晚起幾次身,仲慘過無訓過。

侯爵府

好媽媽勳章

forgive?forget? 發表於 16-5-10 19:35
老實講,唔論味道,三小兩大真係太精簡,尤其無肉,男人真是唔啱食

我地4條女都唔多好肉,老公怕肥都食好少,琴日忟滷肉只食左4舊,一路食一路話好肥,整呢d膽固醇高。
我日日都唔知點買送,我地一向係少肉多菜。油菜d女唔落油、豪油,所以老公又會分開一碟落醬。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

通常肉碎、排骨,
牛肉少食
最常就食雞肉

侯爵府

好媽媽勳章

milk323 發表於 16-5-10 20:10
明白你想就小朋友,但老公出去搵錢養家,都希望返到屋企有好野食,唔想你淨係顧晒小朋友唔顧佢。你一晚煮3 ...

我會改善下

侯爵府

好媽媽勳章

manman333 發表於 16-5-10 20:26
睇樓主條魚其實煎得不錯,當然可以再更好,如: 用平,大些既碟,那麼魚頭尾不能屈住。另外加些怱,想香啲用 ...

滑蛋係絕對不能在蕃茄蛋出現,老細分付。話一定煎香晒d蛋噤之好味!
我都無講過,老公以前係大廚,之後無做轉行,所以煮送之噤鬼煩。

首頁

尾頁

跳至