跳至

首頁
12345...29

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

蜂巢豆腐點整ga, 講嚟聽吓, 等我學吓野先 :lol

原文章由 Teresa 於 07-11-30 14:59 發表

講比你知, 我買左盒豆腐 (supermarket o個d), 放入freezer諗住整蜂巢豆腐. 點知唔掂, 一放入湯就散哂, 仲比我呀媽話我好買貴夾唔靚既豆腐. 所以話, 下次整蜂巢豆腐就要買街市一磚磚o個d喇.

伯爵府

嘩....好豐富! 你bp高唔好食咁多呀, 下次叫晒我地上去幫你手....食晒佢丫麻

原文章由 Teresa 於 07-11-30 14:46 發表
我禽晚有好多野食: 西洋菜 娃娃菜 羅白 唐ho 白菜 蜂巢豆腐 魚旦 魚鮫 墨丸 豬肉丸 芋c 烏冬 粉c 肥牛 駝鳥片 豬肉片 金姑 蚌片 魚片.... 仲有提子汁 可樂 竹庶茅根水... d野多到食唔哂!

伯爵府

講開默書...今日打開手冊, 真係晴天霹靂! 下星期已經開始考試, 竟然仲要中默 有無攪錯呀!! 點溫呀....即係今個星期六日都要閉門自修, 邊度都唔洗去啦

中默......中作.....音樂.....宗教.....電腦應用.......普通話, 英語會話, 中文說話.........

伯爵府

梗係......唔記得啦! 年年都唔記得既啦.......上個月比我, 就笑笑口, 跟住仲話12月嗰日有野做, 仲唔比我 多幾野 不過都咁多年, 又遇岩個仔測考, 邊有心情丫....算啦~

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-30 21:30 發表

吓!咁人地記唔記得gar?

伯爵府

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-11-30 21:50 發表

男人係咁大意啦! 唔緊要, 等得閒時, 要佢雙倍償還!

伯爵府

又真係幾好wor

嘩....sick leave 4個星期 :lol 你都係好好休息啦, 唔好勞氣咁多喇

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:03 發表

starry, kitty, ^0^,

好呀! 但係咁多人..... 下次上哂黎.... 平台打邊爐, 有shelter, 有水源, 有toilet, 開張大table, 問管理處借埋stools, 掂呀!!!!

點解食得多d bp會高既? 我食菜多架咋.

micky, starry,

蜂巢豆腐好易整. 買磚豆腐 (唔好買supermarket 既盒裝, 要街市買o個d), 切開一舊舊, 再放入冰箱1晚, 煮之前再拎出黎溶雪就得架.

好正架, 都係豆腐, 不過唔容易爛, 用黎炒都得.

各位,

我下星期唔洗返工喇, 醫生比左sick leave我.

幾好笑, 我同醫生講番我bp食左藥都仲超標, 所以可能要sick leave o係屋企抖. 佢話, "我都講左d藥只係令個病人個心好過d, 都話左冇用架啦! sick leave冇問題, 寫四個星期比你好唔好?" 嚇c我? 四個星期? (我心諗, 醫生, 你洗唔洗咁"豪"呀?) 我出黎做左野咁耐, 除左產假, 都未放過咁長既"假", 真係唔洗客氣....

睇完醫生, 安樂好多. 小b一齊正常, 而家已經有2磅幾喇.

伯爵府

Teresa,

因為提早咗掛~~~

gavin仔真係 無佢收!!

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:08 發表
點解基恩今次exam好似咁滾水淥腳? 好狼狽呀!!!!

我咪話禽晚冇勞gavin氣既. 不過唔掂喇, 佢又黎, delete左handbook要做workbook項目, gavinpa問佢, 佢又講大話. workbook仍然冇做就交出去. 結果老師又寫手冊話佢 ...

伯爵府

你都算有良心, 我上次就有理無理照放可也

吓~ 我都 , 醫生叫你休息wor, 真係服咗你

佢唔係蠢, 係太走精面, 但又無諗清楚啫......唉~ 呢隻仔! 我怕第時你地會錫晒細b

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:20 發表
四星期sick leave??? 梗係唔係啦.... 我唔敢想像我老闆會點???? 我只係叫醫生比左1個星期我咋!

我幾衰 同gavinpa講, 成個星期sick leave, 可以行吉吉島 (on sale), 仲有工展會 (同埋工人一齊去掃貨), gavinpa聽到....

我唔知gavin想點, 佢都知我一勞氣就要入醫院, 講左比佢知無數次. 但係佢鐘意sip位搵著數... 我都想知道究竟佢個腦係咪異於常人... 咁蠢!

伯爵府

都無得擔心既啦! 見步行步啦~

算你啦~ 我怕你唔返工, 四圍去仲辛苦過返工咋
你下星期放一個星期假, 有無時間同你見吓面呀? 好耐無見你呀!

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:31 發表

我諗我都會盡量平衡下唔會偏私邊一個. 我其實有d擔心小b會好似gavin一樣聰明得黎走精面. 聰明既小朋友係父母都想, 只係過左龍. 而家佢地隔成8年, 我梗係唔想o係個細既面前罰個大架啦.

我講下笑, 仲點可以咁勞 ...

伯爵府

以我所知如果星期三, chingchingmon都可能得wor~
hinma多數都得既....其他人有興趣要自動獻身
你得唔得?

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:40 發表

好呀好呀! 你地早餐派星期幾出黎食野? join埋一齊都好wo!:mrgreen:

伯爵府

chingchingmon (((((((((

hinma ((((((((

各位 (((((((((

:lol :lol :lol

原文章由 Teresa 於 07-11-30 22:45 發表

No problem! 但係tue最好remind下我, 你知啦, 我婦人痴呆架

伯爵府

恩祺媽,

祺祺明天生日, 我估你地都會今日同佢慶祝生日, 所以我都特別早小小, 係度........

祝祺祺

生日快樂! 出年適應小一無難度, 讀書寫子日進步! :mrgreen:
Happy Birthday~

伯爵府

Teresa,

我一早盡咗公民責任! 仲帶埋hugo去, 不過要係門口等

我都好想去呀! 不過無人幫我湊仔, 所以無得睇.....你就好啦, 羨慕ing~!

原文章由 Teresa 於 07-12-2 16:17 發表
各位街坊:

你地投左票未呀? 我頭先去投票, 個票站好多人呀!

又講d笑野比你地聽下. 禽晚我去左睇詹瑞文既"萬千師奶賀台慶". 詹瑞文o係度扮四朵金花唱歌, 又改歌詞喇.... "師奶... 2位師奶... 把政綱和希望... har ...

伯爵府

唔好睇咩??

原文章由 Teresa 於 07-12-2 21:53 發表

我地都有一年偷雞一兩次出去呢d function. 以前多數去紅館concert, 不過而家體力有限, 又唔可以嘈嘈吵吵, 唯有去d小型d既. 禽晚雖然係11:00散, 不過我已經tired到發哂牛豆!

伯爵府

hinma,

你點呀? 而家好d末呀.....

原文章由 HinMa 於 07-12-3 10:27 發表
我昨晚都係帶埋兩個小朋友去投票,佢地猛問我投4 or 7,真係八卦豬.

各位,
d菌真係好厲害,星期六到我唔舒服,你地都要小心d.

伯爵府

:-| :-| :-|

原文章由 HinMa 於 07-12-3 12:23 發表
starry^.^ & 恩祺媽,
我喉嚨痛,而且好似有野頂住唔上唔落咁,希望快d好番,星期三早餐如果我重未好番,我唔敢出黎,怕惹到大肚媽媽 .

伯爵府

Teresa,

你唔好忘記你係sick leave, 大條道理休息ga麻, 瞓晏d唔過份丫~ 平日department store係好清閒ga, 邊得嚟咁多人行

原文章由 Teresa 於 07-12-3 16:13 發表

今日係悠長sick leave既第一日, 我開始懶.... 9:00至起身! 不過又係出左去, 去左睇中醫, 行左半個鐘wing on (真係好耐未見過dept store係咁清閑!).

後來呀媽又上左黎, 同佢出去食個lunch, 咁已經係gavin放學時候. 而家..... 要忍忍忍... 我見佢又比老師寫手冊!!! check佢書包, 好似走難咁, 書同文具倒哂入去, 拉埋拉鍊

hinma, gloria,

其實我唔介意架, 你地出黎啦, 好耐未見過你地喇! 快d好番啦.

伯爵府

哈~ 舊年hugo第一次考oral, 老師真係問 what is your name

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-12-3 16:07 發表

卡路:

恩恩今日默1, 4 課! 第9課我都唔記得默左未?

oral...我直情無做過任何野...最好老師係問佢"what is your name?" la!

伯爵府

卡路,

可能筠瑜呢一個"用好迷茫既眼神" 只會要嚟應該你, 對住老師就會好精靈呢, 有其母必有其子, 有其兄必有其妹, 你對孖寶咁鬼醒, 你放心啦! 絕對唔使你煩

原文章由 homacarol 於 07-12-3 15:48 發表
carol,

應該唔會勒掛....下星期考主科lu wor, 仲默書 ?? 我地逢星期五默書, 今個星期好似默第4 & 9課, 你地今日係唔係?
考oral ??? 我都無為意tim...睇嚟呀女都凶多吉少......
我估我女會用好迷茫既眼神望住老師.. ...

伯爵府

oral....邊有得溫 除非有範圍啦~

原文章由 ^O^ 於 07-12-3 15:40 發表

all
點樣幫小朋友溫作文同oral呀?

首頁
12345...29

尾頁

跳至